論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

係米都要僱主負責?

水晶宮

2021勳章

kit2004 發表於 21-3-4 21:03
係米都要僱主負責?

僱主負責新工人來港開合約的檢測費及在港隔離費用。

在港工人回鄉所涉及在原居地及回港時的隔離費用, 僱主不用包!

水晶宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

birdbird 發表於 21-3-4 21:34

在港工人回鄉所涉及在原居地及回港時的隔離費用, 僱 ...

謝謝你

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我問過回港酒店隔離費用,勞工處話係僱主承擔的。

水晶宮

careycarey 發表於 21-3-4 23:08
我問過回港酒店隔離費用,勞工處話係僱主承擔的。

我姐姐係回國要隔離,不是回港喎!

男爵府

2021勳章

kit2004 發表於 21-3-4 23:18
我姐姐係回國要隔離,不是回港喎!

我有睇到,我見有jm覆話返去同返港嘅隔離費都唔駛負責,所以講番返嚟要僱主負責。

你個印定菲?印姐姐返去隔離五日,酒店應該有限錢。

水晶宮

careycarey 發表於 21-3-4 23:55
我有睇到,我見有jm覆話返去同返港嘅隔離費都唔駛負責,所以講番返嚟要僱主負責。

你個印定菲?印姐姐返 ...

我個菲,佢話佢住得偏遠,如果返去要係機場附近隔離,隔離完回家再要隔離多一次,問我可唔可以幫佢比晒

男爵府

kit2004 發表於 21-3-5 02:40
我個菲,佢話佢住得偏遠,如果返去要係機場附近隔離,隔離完回家再要隔離多一次,問我可唔可以幫佢比晒 :n ...

菲律賓人回菲律賓,隔離費用係菲律賓政府比哂喎~

之前我見post 過,政府仲派埋餐.

你叫姐姐問下
(以防屈得就屈)

水晶宮

2021勳章

careycarey 發表於 21-3-4 23:55

你個印定菲?印姐姐返 ...

你post 的資料好有用。

不過, 工人 人在香港, 明知工人回鄉放假要做隔離及额外费用, 僱主就唔好俾工人返去放假 (除非唔介意時間和金錢); 而工人亦冇理由因私事而要求僱主承擔本是不必要的費用。衰d 講句, 工人得閒得滯每幾個月就話回鄉放假, 唔通僱主要貼錢俾佢放假做隔離費呀?! 工人似搶錢囉!

男爵府

2021勳章

birdbird 發表於 21-3-5 06:29

你post 的資料好有用。

姐姐點會理僱主荷包同感受吖!?做僱主要盡量清楚法例,唔好俾姐姐唬到,更加唔好唔覺意觸犯法例。好彩我哋都可以喺度交流,交換資訊。

男爵府

2021勳章

我個菲,佢話佢住得偏遠,如果返去要係機場附近隔離,隔離完回家再要隔離多一次,問我可唔可以幫佢比晒 :n ...

呢層問清楚勞工處好,除非做咗好耐,又幫到手,當獎勵。如果唔係,唔關自己事,又係佢係都要返去,就應該自己承擔。

寶石宮

2021勳章

回覆樓主:

OFWs 應該免費

https://www.emirates.com/hk/english/help/faqs/travel-advisory-philippines/

The cost of quarantine accommodations shall be shouldered by the Overseas Workers Welfare Administration (OWWA) for land‑based OFWs and by the local manning agency and/or Maritime Industry Authority for sea‑based OFWs. OFWs must present their Overseas Employment Card (OEC) or Overseas Filipino Worker (OFW) card at the time of check‑in for validation.

水晶宮

thanks

公爵府

牛年勳章 2021勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

菲律賓政府包咗菲傭回國所需隔離費用,你姐姐唔多老實喎! 返去叫佢唔洗返嚟啦!

瑪瑙宮

2021勳章

birdbird 發表於 21-3-4 21:34

在港工人回鄉所涉及在原居地及回港時的隔離費用, 僱 ...

在港工人回鄉所涉及回港時的隔離費用, 香港法例也是要僱主負責。僱主若唔想比隔離費用,就不要同意工人放假回鄉了。

子爵府

回覆樓主:

如果要隔離,我一定唔比工人返鄉下,返港仲要隔離,咁佢幾時先可以開工呀

大宅

牛年勳章

Almaz 發表於 21-3-6 17:23
如果要隔離,我一定唔比工人返鄉下,返港仲要隔離,咁佢幾時先可以開工呀
...

我都想。但工人堅持話要返去。仲要一個月。再隔離21日。差不多2個月不在。

仲有佢返來香港隔離酒店僱主比錢。成萬幾銀。我地呢d僱主都好傷

男爵府

回覆 kennylove 的帖子

我工人仲有半年完約,佢都話可以續約但要回鄉再返來,我都叫佢吾好番去,遲啲疫情消去再返去,但係佢都考慮緊,仲未應承。如果佢返去,我很擔心番來隔咗離都中,或者未必返到來,所以都睇下有未現成工人。

水晶宮

2021勳章

kennylove 發表於 21-3-7 22:13

我都想。但工人堅持話要返去。仲要一個月。再隔離21日。差 ...

唔好做到個勢係工人話事回不回鄉。錢係僱主出, 冇理由 俾工人話幾時返就返。即使佢自己肯俾$, 僱主都要考慮冇工人用接近2個月。若然可不用工人2個月, 僱主仲洗乜請工人?

男爵府

2021勳章

回覆 kennylove 的帖子

講真可以兩個月唔係度,你唔要佢都得啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊