自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頭先入左信用卡資料先發覺有問題,即刻cut左張信用卡,去郵局網站睇先發現原來郵局網站有講呢啲騙局
https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/notices/index_id_1021.html

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

昨日去郵局, 係個BOARD 到貼滿晒唔同嘅假電郵SAMPLE 叫大家留意!!!! 都好鬼多!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我都收過, 假的
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

之前收過,冇理到

複式洋房

真係乜野都有,唔好亂信!

男爵府

花生油子 發表於 21-3-4 21:32
之前收過,冇理到

醒目

水晶宮

我都收過,連台灣郵局都有。完全冇理

侯爵府

從來唔會相信

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

收過幾次,我無理

仲經常收到假嘅上網賬單,呢個就真係要小心,而家好多家庭都會上網,反而郵局寄嘢唔係經常有。

琥珀宮

1109608 發表於 21-3-4 21:20
頭先入左信用卡資料先發覺有問題,即刻cut左張信用卡,去郵局網站睇先發現原來郵局網站有講呢啲騙局 :tooco ...

我早幾個月收過呢個電郵,仲兩次添,因為我有收外國寄嚟郵包,呢個假電郵話寄咗2次都唔成功,但經驗話我知,郵差只送一次,冇人收佢會扔張咭入郵箱通知幾時可以去就近郵局攞,邊會用電郵通知吖。

我冇中招,直接刪除咗佢。

前兩年,仲收到個電郵話知我密碼,仲顯示出嚟添,要我買彼特幣,唔買就將我上過嘅色情網轉發所有電郵內嘅地址,我話之佢吖,應該係上過網搵劇睇,入咗果啲帶埋三級嘢嘅網,冇理佢,扔咗好多次電郵嚟,都刪除唔理,過咗應該有大半年後就停咗,因為我唔啋佢。

琥珀宮

1109608 發表於 21-3-4 21:20
頭先入左信用卡資料先發覺有問題,即刻cut左張信用卡,去郵局網站睇先發現原來郵局網站有講呢啲騙局 :tooco ...

佢寄信又點會知道你個電郵呢

珍珠宮

回覆樓主:

我都收到呢個email, 無理佢,繼續間中send過黎。。。

男爵府

mandy952 發表於 21-3-4 22:14

佢寄信又點會知道你個電郵呢

所以諗諗下覺得怪就去郵局check個郵政編號先知無既,先去cut卡 蠢左,唉,不過見到好多jm無中招就安心

珍珠宮

emt1314 發表於 21-3-4 21:25
我都收過, 假的

收過兩次,我copy 退件no. 去真的郵局website check下,就發現無呢個no. , 就知道一定係假的!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

近排日日收到

伯爵府

收過,再上郵局check no. 係無資料的,加上我無件要收。
我都同左家人講要小心假野~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

香港郵政一定係去郵局counter 收郵費,
所以呢d email 一定係假
仲要block 埋個fake email address

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

收過,但無理

侯爵府

育兒性格勳章

SandyKL 發表於 21-3-4 22:02
我早幾個月收過呢個電郵,仲兩次添,因為我有收外國寄嚟郵包,呢個假電郵話寄咗2次都唔成功,但經驗話我知 ...

你講呢兩款我都收過 。。

伯爵府

回覆樓主:

收過,冇理會

首頁

尾頁

跳至