自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

收過,第日去郵局問。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家連公司電郵望落似假既都唔會開, 私人既梗加添

男爵府

仲有IG, 話你登入唔到,而家好返啦然後有條link, 另外就係paypal, 話有$5比你

男爵府

SandyKL 發表於 21-3-4 22:02
我早幾個月收過呢個電郵,仲兩次添,因為我有收外國寄嚟郵包,呢個假電郵話寄咗2次都唔成功,但經驗話我知 ...

我同事有收過,話有佢裸照,好吸引喎!但個同事係肥婆

禁止訪問

子爵府

1109608 發表於 21-3-4 21:20
頭先入左信用卡資料先發覺有問題,即刻cut左張信用卡,去郵局網站睇先發現原來郵局網站有講呢啲騙局 :tooco ...

你好彩早發現,否則你有排賠錢 有人試過你呢個情況,跟住入哂 credit 卡資料,之後比人碌左幾萬蚊,先知道瀨野!事後銀行唔會 waive 呢筆數,因為係卡主自己親手入哂所有資料,同一般被盜用情況唔同,呢筆錢一定要卡主自己食哂

子爵府

米巴太太 發表於 21-3-5 08:55
仲有IG, 話你登入唔到,而家好返啦然後有條link, 另外就係paypal, 話有$5比你

paypal 成日都收, 假果個係PayPa1, apple 又有,有試過話佢有 cam 睇到哂我屋企

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我之前收過都幾像真,有晒政府郵局個logo。不過諗真d就知係假,因為我從來冇用email address去郵局登記或者話比寄件人知,而且從來郵差派唔到件都係入collect咭去信箱等你自己去附近郵局取件,從來冇用email通知。

男爵府

回覆樓主:

我同事就係給這個假電郵騙了二萬幾,
他真係有份重要文化用掛號寄給政府部門,點知政府冇人反工收件,結果退回總郵政局

他收到電郵,有問番政府,真係冇收到,他就按入去,要求重新安排寄出,用信用卡給運費,

但他自己又心急,收到付款驗證碼時冇看清楚,上面有寫明是海外購物,給英鎊,

他一入了驗證碼,立即給人過數1幾2萬,冇得追究

琥珀宮

米巴太太 發表於 21-3-5 08:56
我同事有收過,話有佢裸照,好吸引喎!但個同事係肥婆

佢竟然影裸照 放電腦

男爵府

SandyKL 發表於 21-3-5 14:09
佢竟然影裸照 放電腦

唔係,黑客話透過個鏡頭影左佢裸照

琥珀宮

米巴太太 發表於 21-3-5 18:16
唔係,黑客話透過個鏡頭影左佢裸照

吹水唔抹水,有水魚嗎

男爵府

SandyKL 發表於 21-3-5 22:13
吹水唔抹水,有水魚嗎

同電騙原理一樣、可能萬中有一卦?

大宅

呢排騙徒好勤力,早2日先收到差不多的

琥珀宮

米巴太太 發表於 21-3-5 22:37
同電騙原理一樣、可能萬中有一卦?

咁又係,橋唔怕舊,至緊要受,電騙歴史不衰,隔一陣會有一單。

男爵府

睛靈勳章

emt1314 發表於 21-3-4 21:25
我都收過, 假的

我都收過。個中文版本,啲文筆好攪笑,什麼「如果您想...」,重要強調唔好打電話去問,要按那個連結,其實回覆個email,已經見到個電郵地址,是假冒郵局啦

男爵府

睛靈勳章

小傑媽媽 發表於 21-3-5 09:37
唔知點解見到「尊敬既客户」呢幾個字已經覺得怪怪地,官方信件幾時變得咁有禮貌
...

係呀、係呀。文筆唔好,重作

大宅

我上次收到都即刻上google 查吓有冇可疑,原來不是近排的事。
仲有收到sms 是我的whatapps驗證碼,騙途想偷用我whatapps,send whatapps叫我俾驗證碼佢

首頁

尾頁

跳至