自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MrsSingSing 發表於 21-3-4 22:17
我身邊生多個嗰啲多數都係想大嗰個有伴,童年時期兩個細佬自己玩圍威喂,大人又唔洗花精神去陪玩。佢哋長大 ...

好理想的藍圖....佢地從來唔會諗小朋友鬧交鬧到大的可能性有幾高

侯爵府

回覆樓主:

有冇人想生多個但吾係同而家嘅老公生,想同另一個更適合嘅對像(但未有)?

大宅

每日笑一笑 發表於 21-3-4 23:15
我老公都叫我生多個,我都話佢痴根

生仔姑娘醉酒佬嗎?生第一胎時痛苦足一個對?叫聲震驚成個產房我唔生啦救命?點知第二年又見到呢個大肚婆抵死友?女人女人未再傻傻痴痴聽C6點啦?

大宅

就係有班師9成日在你面前話生仔生女人生會完滿d。

生完仔就話要生女,才可以有個好字。

又同你講不生仔會孤獨終老。

始終好多人係感性生物,最後就怕自己不是完滿人生,怕孤獨而生。

就我所見,我以上講的呢班人都佔幾大多數。

咩小朋友出世開唔開心呀,有冇良好教育呀,自己有冇時間照顧呀,不會理。總之自己要完滿,一句講晒,呢啲都係自私作怪。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我當年係我想生仔才結婚,因為覺得趁年輕,有仔趁嫩生。我本身係大家庭長大,所以計劃生多1個,而家2個夠哂數。
我老公呢幾年成日話再追多個,佢2個老死都生3個,可能想學人地咁呱,佢又唔幫手湊仔,又唔理,我梗係唔睬佢。

大宅

不過新一代,90後,00後,好多都不生lu。

社會知識進步左,再不是覺得生仔女就人生完滿。

而家d年輕人覺得自己有時間,有金錢,有自由,開心生活,Hea下,就叫好完美。

所以係又生,不係又生,我覺得傾向70年代,80年代,或再早年出世的人士。

而家你叫d後生生個仔比你抱孫,都不洗諗。

侯爵府

luvubabemiu 發表於 21-3-4 22:55
系,你好醒目好明智~我有時都唔明好多老公話要生要生,但生完又唔湊比個老婆湊,咁點解咁想生
...

好似跑數咁掛
覺得人生要跑到”生兩個”呢條數

侯爵府

sistercute2 發表於 21-3-4 23:37

Agree

珍珠宮

回覆樓主:

見人有我又想有的心態一樣囉

珍珠宮

我聽過有人話.. 唔生2個.. 不如唔好生..

大宅

sistercute2 發表於 21-3-4 23:46

認同,而家真係愈黎愈多人唔生。淨係睇個出生率都見到破新低

大宅

我80後,我可生可唔生,老爺奶奶無要求我生,老公亦覺得我生唔生都可以,所以最後都決定唔生,
因為生小朋友邊個唔識生,唔計金錢,要花時間精神去教小朋友呢樣好難,唔係諗住同佢玩下掉俾工人搞掂,去學做稱職既爸爸媽媽都係好大學問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

luvubabemiu 發表於 21-3-4 21:27
睇好多例子話生完個老公又唔鐘意湊或者教,但又會叫老婆生兩個,又或者系個呀媽呀爸要番工冇時間冇錢陪佢地 ...

你呢個問題幾好,試下直接問下你先生,點解又叫你生,但陪大女又唔多願意,其實生係咩心態,定為生而生。
可能佢俾到答案你。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

生完即時諗唔會有第二個,生bb過程已經嚇怕我
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

90、00依家先2x同3x, 可能過多兩年就會生,我身邊嘅90後個個有生小朋友

子爵府

回覆樓主:

許多人生下一代,永遠只想到用孩子幫自己養老和讓孩子照顧自己。只會從孩子身上得到的利益出發。
卻沒想過期間,自己需須要付出,須要承擔。不管孩子受苦。

ying_mail    發表於 21-3-5 19:40
ying_mail    發表於 21-3-5 19:39

珍珠宮

識90後,土生土長,去過外地讀書,佢仲想追仔添。00太細,未到生仔既時候,過多幾年,思想可能會變。
咁當然,而家啲人偏向唔生或只生一個。我一樣識70後結咗婚係唔生小朋友,而家佢仲係好開心,未有後悔無生小朋友。

大宅

sistercute2 發表於 21-3-4 23:37

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sheepsheepvo 發表於 21-3-5 00:48
認同,而家真係愈黎愈多人唔生。淨係睇個出生率都見到破新低

咁咪好囉

男爵府

sisilee321 發表於 21-3-4 23:25
好理想的藍圖....佢地從來唔會諗小朋友鬧交鬧到大的可能性有幾高

咪就係

首頁

尾頁

跳至