自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ohmygosh 發表於 21-3-5 12:01
我認自己傳統,覺得有仔女
婚姻先圓滿。
加上我童年時期有兄有妹,父母恩愛,好開心

我同你一樣,我屋企三兄弟姊妹,都想copy,但C6覺得而家一仔一女已經好好

雖然佢哋而家好細,湊得都辛苦,有時都會呻下,但每日見住佢地,覺得好甜蜜好幸福

子爵府

ayako 發表於 21-3-5 12:37
自己湊果啲覺得辛苦梗係唔想生,就係比人湊唔洗自己湊先會想再生,反正又唔係自己辛苦
...

Agree
我大嫂就係生第一個時全程俾晒奶奶湊
之後個大仔幾個月大時就有第二胎
但第二胎奶奶唔肯湊
最後俾工人湊
個細仔痴工人多過痴阿媽好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章

可能見身邊個個都生,咁咪生囉
之後又見個個都生兩個,咁咪生兩個囉

侯爵府

回覆 ayako 的帖子

我首胎係未婚懷孕仲要返到嚟香港得我爸阿媽幫到我
先生仲喺外面留學
到個仔兩歲幾
終於佢嚟香港做嘢
可以團聚
點知道轉頭就家暴
結果我哋離婚

所以我仔小學前嗰幾年係婆婆主力湊
我就要租樓下單位
日教夜教賺錢
如是者 過咗幾年單親生活

後來同先生和好復婚
生活上又再磨合
親密咗溝通好咗
咁佢亦喺香港嘅職場度 融入咗
工作穩定下來
佢竟然開始同我一致( 當初我一畢業就有咗,佢梗係反對我生落嚟, 好啦,係仔啦,咁乜都夠啦,真係冇興趣再生, 佢自己係80後一孩, 冇感受過乜嘢手足情)

佢開始認同生三個, 幾兄弟姊妹一齊成長會健康啲, 事實上兩個女出世之後,佢 越嚟越識做一個爸爸。 我哋夫婦嘅感情亦昇華咗, 成個家庭生活豐富咗。
復婚嘅時候大仔剛剛上小學。好在佢係資優,個人好獨立(可能我有幾年單親,所以佢特別成熟懂事)
咁我既然復婚呀就唔想再搞咁多枝節去忙自己嘅工作忽略先生和孩子,所以就叠埋心水自己湊住三個

如是者而家個仔十四歲,兩個女就七同五歲
早幾年都覺得湊得好辛苦㗎搞到自己身體又差咗
不過先30中,仲頂得順
娘家只係兩站之融,兩囡相繼入學後,定性咗,有乜嘢事我爸媽都容易backup

侯爵府

回覆 nancy29 的帖子

最緊要夫婦同心享受下現狀先囉
第時會唔會有第三個?
唔使諗咁遠
聽你語氣
兩個都仲好細
呢個階段都夠辛苦
唔好難為自己

加油!

珍珠宮

angelfan07 發表於 21-3-4 23:00
大部份男人係咁架喎。亦有好多女人,生完第一件明知個老公乜都唔理,自己揍好辛苦又會肯再生第2件或第3件 ...

我朋友咪係咁,老公話明唔想再生,仲自製意外。而家疫情兩個細喺屋企困獸鬥,佢有返工,老公唔理,工人扭計,我聽完都覺得佢好辛苦

子爵府

Mar9b 發表於 21-3-4 21:43
我同老公都好喜歡小朋友,但因為經濟同第一個小朋友有問題而放棄。
好想第日百年歸老有人去宿舍睇下個大仔 ...

加油

伯爵府

yankiyan 發表於 21-3-5 12:52
請問點解係自私?

話生得一個第時父母走左得佢一個無人無物之類

侯爵府

Pinky28 發表於 21-3-5 15:09
話生得一個第時父母走左得佢一個無人無物之類
其實父母走時子女都有自己家庭
又點會無人無物
反而乜都唔理就生得d仲自私..

ying_mail    發表於 21-3-5 21:01

侯爵府

sistercute2 發表於 21-3-4 23:46
不過新一代,90後,00後,好多都不生lu。

社會知識進步左,再不是覺得生仔女就人生完滿。

我係70後,結婚21年無小朋友,婚姻關係一直良好,身邊亦有幾對6、70後朋友無生,但經濟條件都唔差,你問我有冇後悔?冇,由我18歲開始已經無考慮生,到24歲結婚,同先生意見一致,唔想負咁大責任,到今日為止覺得好舒服又自由,我覺得生仔要考牌,好多父母生左又唔識教又唔理,或更pk係虐待,我見到就好嬲同心痛

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 21-3-5 00:48
認同,而家真係愈黎愈多人唔生。淨係睇個出生率都見到破新低

係咩?我仲以為依兩年疫情下岀生率多咗好多Tim ,成日喺街見好多小朋友,多數都係生兩個。

伯爵府

luvubabemiu 發表於 21-3-4 21:27
睇好多例子話生完個老公又唔鐘意湊或者教,但又會叫老婆生兩個,又或者系個呀媽呀爸要番工冇時間冇錢陪佢地 ...

我同丈夫諗咗5年都未有答案生唔生第二個好,想生多一個係想大嗰個有手足,唔指望佢哋會一齊玩,因為已經隔得好多年,只係想佢多一個親人。現在經濟係啱啱好,有姐姐湊(假設佢無病無痛,無話有事辭職唔做)我哋兩個都係覺得初生同頭一年經歷太辛苦,大家都唔想再一次經歷,但身邊接近所有朋友,係九成朋友都係生兩個,有時會諗係唔係我諗得太過指細所以到而家仲未有答案。如果已經三十尾,我個狀況係唔係正路嚟講大多數人都唔會生第二個?

首頁

尾頁

跳至