論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人無問過,有時煮左d蝦、沙白自己留左d先拎出黎,因為我數過有幾多隻。有次煮左勁貴既牛排仲切左一忽食左先拎出來(睇返cam)見到。應該點做好?其實次次煮好餸都會分比佢,問佢食不食,佢有時食有時不食。話佢又驚佢加料。其實呢個情況係咪好普遍,應該隻眼開隻眼閉

別墅

我印印姐姐煮完 係拎灑出黎我再分比佢
而且佢好細食, 我成日驚佢食唔飽。

珊瑚宮

Meredith2014 發表於 21-3-4 22:43
工人無問過,有時煮左d蝦、沙白自己留左d先拎出黎,因為我數過有幾多隻。有次煮左勁貴既牛排仲切左一忽食左 ...
你個是菲?
可能上手僱主度慣左

你直接同佢講。煑好餸菜由M U M分配
佢分比自己先係無規舉

cathngai    發表於 21-3-10 01:36
玩具萬歲!

珊瑚宮

貴價食材我會自己煑
有些家庭成家食低價食材。或者會任工人舞

上價食材你估工人吾知?佢扮儍姐!

有些食物吾想分比工人。買番來時直接同工人講

This food is for sir only. You cannot eat

講清楚好過自己谷氣

如驚佢加料。工人就算你買佢怕。佢一樣會加料。你吾知佢有無妒忌你做太太

玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 21-3-5 13:13
貴價食材我會自己煑

你講得好岩。有次有分開買d無咁貴既肉同菜返去,擺左一星期佢都唔煮。平時會拎的一定是貴價食材、大既沙白同蝦咁,搏我無數有幾多,但其實我有
因為我屋企有小朋友,所以買有機多,老公鍾意食海鮮,所以成日整,我都想自己煮我湊b好難自己煮依家貴牛排我老公有時都係自己煎,唔想佢切左一舊食先先拎出來

大宅

fitfish 發表於 21-3-5 13:12
你個是菲?
可能上手僱主度慣左

印黎⋯⋯
不過除咗呢樣,平時無乜特別野,工作時都唔會勁玩電話咁,所以就唔知話唔話佢好,最衰佢一黎嗰陣時冇講清楚,我諗住呢啲自己明㗎啦,梗係由mam分配,冇諗住要同佢講

大宅

Miss.Number5 發表於 21-3-5 12:01
我印印姐姐煮完 係拎灑出黎我再分比佢
而且佢好細食, 我成日驚佢食唔飽。 ...

佢一時時,一時好細食,一時又好大食。我都驚佢食唔飽,始終幫你做野真係要對佢好既。所以每次拎出嚟我會分比佢,但唔係佢自己分咗先嘛⋯⋯⋯尤其啲貴價野

珊瑚宮

你現在招呼上賓嗎?
咁多規舉点可以一入門口一次講晒?
見一次話一次囉!
下次可放B B在網床近厨房自己睇到
就可以自己煑
玩具萬歲!

珊瑚宮

如佢為食或爛食
一樣偷你食物
防不勝防
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 21-3-5 13:13
貴價食材我會自己煑

This food is for sir only. You cannot eat,呢句好
我會同佢講,推個波去我老公度

不過自從我老公自己煎牛,煎左幾次,有次叫返佢煎佢就唔敢切一舊食左先。可能覺得我地知

如驚佢加料。工人就算你買佢怕。佢一樣會加料。~~~~呢句又係真⋯⋯⋯⋯

大宅

fitfish 發表於 21-3-5 13:42
你現在招呼上賓嗎?
咁多規舉点可以一入門口一次講晒?
見一次話一次囉!

我兩個。我入廚房大果個會嘈入廚房亂搞,細果個又爬緊你無講錯,有時覺得對姐姐真係好似上賓咁,有次問佢少少野就喊,覺得我懷疑佢,真係好麻煩。我會好聲好氣同佢講la,用番你果句 this food is for sir only, you cannot eat 。同佢講,你拎哂出黎,因間會分餸比你

珊瑚宮

用眼淚撻你等你買佢怕
手段来

cathngai    發表於 21-3-10 01:39
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你一定耍出聲, 你要工人煑好, 所有攞出來, 你分比佢。 但若有貴野, 你自己看住。 佢地好叻嘅, 靚野食多D, 普通野未必偷食。

你若唔煮野, 工人在廚房作反。

你小心佢偷野。

cathngai    發表於 21-3-10 01:39

別墅

回覆樓主:

不如佢差多多煮好時, 你過去同佢講你都食d啦, 睇住佢夾可能好d

大宅

fitfish 發表於 21-3-5 14:03
用眼淚撻你等你買佢怕
手段来

係...玻璃心

大宅

lily-of-valley 發表於 21-3-5 15:08
你一定耍出聲, 你要工人煑好, 所有攞出來, 你分比佢。 但若有貴野, 你自己看住。 佢地好叻嘅, 靚野 ...

係,靚野食多d⋯果日我見住佢留左d靚蝦,跟住先拎出黎。我扮唔知,再問佢,你食唔食啊,分點餸給你,佢就話唔食,其實我會分比佢,點解佢自己留左先呢?
多謝提醒,我會留意佢(emoji)(emoji)

大宅

lawbaby 發表於 21-3-5 20:45
不如佢差多多煮好時, 你過去同佢講你都食d啦, 睇住佢夾可能好d

你呢個方法都好,可能真係要行多d入廚房至得,直接係廚房分埋比佢

珊瑚宮

請左工人。仲要下下嘥精神去點算物品都幾辛苦

呢D真係貼錢買難受
又勞氣又激氣

myfaye    發表於 21-3-14 22:02
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 21-3-6 06:25
請左工人。仲要下下嘥精神去點算物品都幾辛苦

呢D真係貼錢買難受

係啊,都幾嘥精神。如果可以其實真係唔太想請,但清潔果part真係要幫手。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Meredith2014 發表於 21-3-6 05:10

係,靚野食多d⋯果日我見住佢留左d靚蝦,跟住先拎出黎 ...
好識扮野架, 比你踼爆就喊, 仲話你寃枉佢。 明明人贜並鑊。 有冇cam, 最叻偷野, 唔止錢, 衫, 煲, 刀, 鞋, 洗衣粉, 總之鐘意乜偷乜。

首頁

尾頁

跳至