自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

點樣可以令活在當下嘅小朋友開心啲……?

冇公園玩,冇得返學,日日自閉式zoom,何以點快樂……

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

依家係就係悶左啲
但小朋友既快樂其實好簡單
父母抽多啲時間陪就已經好唔同
唔駛一定去公園 去迪士尼(當然有會開心到癲
簡單係屋企一齊睇電影 玩遊戲
其實已經好好多

伯爵府

2021勳章

sumpo 發表於 21-3-5 00:59

最緊要有親子活動
唔一定去公園先開心

男爵府

牛年勳章 2021勳章

其實要睇下同父母嘅相處

大宅

喺屋企玩大富翁同飛行棋都好開心

esmehouse    發表於 21-3-5 10:13

男爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來有家長覺得要去公園玩至快樂,唔怪得咁多衰格家長俾小朋友拆封條入公園玩。小朋友要嘅係父母陪伴,喺屋企砌lego, 玩board game, 睇書講故事,做手工,整野食,設計小遊戲俾佢玩下,都可以好快樂,仲會有美好回憶添

侯爵府

2021勳章

唔一定要去公園先開心,但小朋友咁多精力係要放電、要郁先健康...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大人少啲放負,小朋友都會開心d,快樂無公式,唔係話做咗乜一定會開心D,家長同小朋友關係好先最重要

男爵府

2021勳章

小朋友快樂很簡單既!佢唔一定覺得有返學,有去公園先開心喔

你肯陪佢係屋企玩,肯俾佢一直玩,佢地已經好開心啦

男爵府

2021勳章

公園唔開可以去大草地(數碼港,西九,中山公園,佐敦谷 etc), 可以去行山,怕多人可以早啲出門。搵空地跳繩踩roller。想小朋友身心健康總搵到野做。

侯爵府

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

莫失莫忘 發表於 21-3-5 07:26
公園唔開可以去大草地(數碼港,西九,中山公園,佐敦谷 etc), 可以去行山,怕多人可以早啲出門。搵空地跳 ...

無社交,點身心健康? 淨係同父母社交就足夠?

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章

其實我細個阿媽都唔會點帶我去公園玩或出街玩,喺屋企玩吓玩具睇吓電視都好開心㗎

珍珠宮

2021勳章

jordas320 發表於 21-3-5 05:00
原來有家長覺得要去公園玩至快樂,唔怪得咁多衰格家長俾小朋友拆封條入公園玩。小朋友要嘅係父母陪伴,喺屋 ...

珍珠宮

2021勳章

屋企都可以好多野玩,
最重要係同家人關係,
關係好一齊睇電視一齊食野都開心
關係唔好做乜都覺得係一件苦差

子爵府

2021勳章

sumpo 發表於 21-3-5 04:59

同小朋友一齊跟YouTube 做運動跳下都得,唔一定要去公園玩先可以快樂。

小朋友最想係有親子活動。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

其實知嘅,只要肯陪佢佢就開心,只係可惜,連去公園咁小嘅事都同唔到佢去做。

啱嘅,唔好成日放負

子爵府

牛年勳章 2021勳章

可能我小朋友仲細,應該係停課停得最長日子嘅一群,無得返學固然會失落,但呢年我哋更多親子時間,佢每日都好開心,在家我哋添置咗好多唔同board game甚至手作小遊戲,出外我哋好少去人多地方,反而只揀人少去嘅地方同日子去吓效外同行山,每到weekend就踩單車誇幾區,大人小朋友都好開心。

公爵府

2021勳章

你應該改標題:「家長,你快樂嗎?」
好似係你自己屈到病。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

2021勳章

Mrs.Luckycat 發表於 21-3-5 08:18
你應該改標題:「家長,你快樂嗎?」
好似係你自己屈到病。

可能係……

珍珠宮

2021勳章

日子都係咁過,無呢樣就做第二樣,凡事都係有得有失,全世界都一樣。
我好感恩自己和最愛的家人呢一刻活在文明及非常安全的香港,你諗吓第三世界嘅人民生活幾咁艱苦?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
星夢 ... 2 3 4 5 6 .. 8
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊