自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

想問大家有用緊1000M寬頻,係用緊邊隻牌子及型號router?
我依家用緊tp-link deco p7 AC1300+AV600隻router. 但用speedtest下載速度都只有100Mbps左右,有時差起上嚟得3x-4x. 請問這是正常嗎?有必要再買個新router嗎?
請指點迷津

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

芷欣mama 發表於 21-3-5 11:50
想問大家有用緊1000M寬頻,係用緊邊隻牌子及型號router?
我依家用緊tp-link deco p7 AC1300+AV600隻router ...
其實1000m到家可能一半都無,但是足夠用,重要硬件都好重要,最近我都有呢類問題我周圍去問人同請教

水晶宮

回覆樓主:

我去淘寶買華為AX3Pro,聽聞香港格價網都有得賣,仲平過淘寶。
唔同手機測速唔一樣,我之前部舊4G電話顯示200幾M,後來換咗部5G電話,顯示700幾M(同一網絡)。

珍珠宮

我用netgear AX4,但我覺得唔好用

子爵府

我用華為AX3Pro

珍珠宮

whywhite22 發表於 21-3-5 12:00
我去淘寶買華為AX3Pro,聽聞香港格價網都有得賣,仲平過淘寶。
唔同手機測速唔一樣,我之前部舊4G電話顯示2 ...

我而家部電話4G

男爵府

芷欣mama 發表於 21-3-5 11:50
我依家用緊tp-link deco p7 AC1300+AV600隻router ...

如果你電腦 / 手機經完 router 先用 speedtest 測速係唔準架, 最好直插 modem 睇睇, 1000M 正常應該有 600-700 Mbps, 你可以試吓喺唔同時段試試, Peak Hours 你幢大廈多人用亦會有影響, 試完都仲係得 100 Mbps 你就要聯絡番 ISP 叫佢上嚟睇睇...

我之前試過得 70 - 80 Mbps, 師傅上嚟睇完發現係入屋果段線有問題, 換咗之後就正常番...

Router 就睇你屋有幾大, 多唔多牆, Router 擺放位置, 我最近都由 Apple Airport 換咗做 Linksys Velop AX4200, 但要用兩隻行 mesh mode 先可以 cover 晒全屋...

男爵府

Moti 發表於 21-3-5 12:06
我而家部電話4G

你係用緊 WiFi 個 connection 噃, 4G 唔會去到呢個 speed...

水晶宮

renapapa 發表於 21-3-5 12:12
如果你電腦 / 手機經完 router 先用 speedtest 測速係唔準架, 最好直插 modem 睇睇, 1000M 正常應該有 600 ...

謝分享

珍珠宮

renapapa 發表於 21-3-5 12:18
你係用緊 WiFi 個 connection 噃, 4G 唔會去到呢個 speed...

我係回嗰個JM用緊咩電話呀,嗰個JM話用5G電話快啲呀嘛,我想話我部都係4G,你睇清楚前因先。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

renapapa 發表於 21-3-5 12:12
如果你電腦 / 手機經完 router 先用 speedtest 測速係唔準架, 最好直插 modem 睇睇, 1000M 正常應該有 600 ...

我已經試咗直接連modem,測驗出嚟都係得2xx,距離1000都仲差好遠

男爵府

芷欣mama 發表於 21-3-5 12:22
我已經試咗直接連modem,測驗出嚟都係得2xx,距離1000都仲差好遠

咁你應該要搵番 ISP 上嚟睇睇...

男爵府

Moti 發表於 21-3-5 12:21
我係回嗰個JM用緊咩電話呀,嗰個JM話用5G電話快啲呀嘛,我想話我部都係4G,你睇清楚前因先。
...

4G / 5G 電話經 Wifi 測速個分別唔會太大, 個 Wifi 行緊 2.4Ghz / 5Ghz 影響大啲...

話時話, 你用電話經 Wifi 有呢個速度係堅快, 介唔介意分享吓係邊間 ISP 同用緊咩 Router?

男爵府

20150618bb 發表於 21-3-5 11:57
其實1000m到家可能一半都無,但是足夠用,重要硬件都好重要,最近我都有呢類問題我周圍去問人同請教
...

我同個cs傾完,我都有一半唔明佢講咩 ,最有效解決方法係租佢哋嘅router, 必定用到,有問題一定關佢哋事。所以我諗緊係咪有必要換router, 我依家部router,果時買都要27xx 。定係租佢個router

男爵府

如果以前用開100, 轉用1000之後,
除了router之外, 由router連接上電腦的線都要換架

如你不懂, 你問下d電腦配件鋪

珍珠宮

renapapa 發表於 21-3-5 12:28
4G / 5G 電話經 Wifi 測速個分別唔會太大, 個 Wifi 行緊 2.4Ghz / 5Ghz 影響大啲...

話時話, 你用電話經 ...

所以我嘅意思咪就係話用4G機都有呢個速度囉唔關4/5G機事囉。我上面講咗router牌子同model啦,但我覺得唔好用,佢一出我就買,成日無啦啦斷線,我search過唔少人都有呢個問題,我傾FaceTime係必斷線,唔知點解。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Moti 發表於 21-3-5 12:06
我而家部電話4G
無敵甘利害,邊間?現在位置?唔使開全名

珍珠宮

renapapa 發表於 21-3-5 12:28

話時話, 你用電話經 ...

5ghz我淨係俾iPad用,其他所有嘢都係2.4ghz

珍珠宮

Moti 發表於 21-3-5 12:36
5ghz我淨係俾iPad用,其他所有嘢都係2.4ghz

點解? 5g 係快幾倍

珍珠宮

joandcohk 發表於 21-3-5 12:32
如果以前用開100, 轉用1000之後,
除了router之外, 由router連接上電腦的線都要換架

其實20年前條線已經 1000m, 除非你條線係30年前

首頁

尾頁

跳至