自由講場

跳至

首頁

尾頁
   22


男爵府

積分: 5329


發表於 21-3-6 01:10 |顯示全部帖子
本帖最後由 joandcohk 於 21-3-6 01:12 編輯

回覆 芷欣mama 的帖子

第一. LAN線用在接駁

1. ROUTER 連 MODEM (E條線好多時安MODEM時供應商會俾, 到期要一併交回)

2. ROUTER 連去電腦, 線舊要換新,


第二. 你如果用DESKTOP, 理論上, 你應該是拉LAN線, 如果線都OK, 就要CHECK下電腦內的MOTHERBOARD是否支持1000M的. 而且DESKTOP好少會用WIFI來行.

如果你用LAPTOP, 你就要睇下你的NOTEBOOK的MOTHEBOARD入邊張網卡是否不支援1000M了.



(我問阿仔, 佢的回覆)


珍珠宮

積分: 38096

2021勳章


發表於 21-3-6 01:22 |顯示全部帖子

回覆樓主:

你哋好叻,我完全唔明


子爵府

積分: 14153

畀面勳章


發表於 21-3-6 01:39 |顯示全部帖子
本帖最後由 kelkmk 於 21-3-6 01:40 編輯
芷欣mama 發表於 21-3-5 11:50
想問大家有用緊1000M寬頻,係用緊邊隻牌子及型號router?
我依家用緊tp-link deco p7 AC1300+AV600隻router ...

咁你有冇試過電腦直接連modem可以去到乜嘢速度?

如果網絡供應商檢查過唔關佢哋事嘅話我建議你換咗網絡線, 同埋去啲信譽好嘅舖頭買啲大牌子嘅網絡線, 例如下面嗰一間廠.

https://www.price.com.hk/product.php?p=484318

PS: 網絡線都有假, 都有老翻.
PS2: 我係用華碩ax86u


峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!


大宅

積分: 3304

2021勳章


發表於 21-3-6 02:18 |顯示全部帖子
要買Gigabit ports ,如果用緊Fast Ethernet 最高只會行到100Mbps ,買時睇清楚盒上會有寫,其實我屋企都只係行到4xx,應該係關我住舊樓事


大宅

積分: 3939


發表於 21-3-6 09:55 |顯示全部帖子
芷欣mama 發表於 21-3-6 00:07
Bridge mode難唔難set?

首先要你隻 router support Bridge Mode,起咗第一隻做 AP,再加第二隻時只要揀行 bridge mode 就可以。

當然 advance 啲你可以 map 埋 mac address assign static IP 就唔怕啲 devices 打晒交搶 IP,但非必要咁做...



大宅

積分: 1046


發表於 21-3-6 15:41 |顯示全部帖子
芷欣mama 發表於 21-3-5 19:26
叫咗師傅聽日上嚟,但都只係check經 modem出嚟嘅速度,因為我個router唔係租佢哋嘅,佢唔會幫我check經rou ...

記住1000m正常下載速度應該最小有700m,低過呢個速度已經唔正常,有機會可能係條光纖屈曲咗,就會導致到速度減慢好多,所以未必關自己router問題


大宅

積分: 1046


發表於 21-3-6 15:44 |顯示全部帖子
咩~ 發表於 21-3-6 02:18
要買Gigabit ports ,如果用緊Fast Ethernet 最高只會行到100Mbps ,買時睇清楚盒上會有寫,其實我屋企都只係 ...

其實依家所有ac制式嘅router都已經好多年全部都支援到高速,你講緊行2.45GHz,果啲router已經係十幾年前


男爵府

積分: 5947

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章


發表於 21-3-6 16:50 |顯示全部帖子
本帖最後由 芷欣mama 於 21-3-6 16:50 編輯

你依家用緊嘅Linksys Velop AX4200, 行兩隻 mesh mode, 係指1拖1, 還是1拖2? 拖出嚟果隻你買咩型號? 定同一型號?

renapapa 發表於 21-3-5 12:12
如果你電腦 / 手機經完 router 先用 speedtest 測速係唔準架, 最好直插 modem 睇睇, 1000M 正常應該有 600 ...


版主

積分: 31620

2021勳章 2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章


發表於 21-3-6 17:59 |顯示全部帖子
先攪清楚到底係寬頻問題定家中網絡問題, 樓主話直接駁router 都只係得200-300Mbps, 好明顯係寬頻問題. 就等寬頻公司上來攪.

至於樓主用緊既Deco P7 除左直接用LAN 線接modem 既第一部機之外, 其他分機或者wifi 都係唔能去到1000Mbps. Wifi 5GHz 最快867Mbps, 2.4GHz 最快400Mbps, 如果經powerline 最高600Mbps, v以上數字都係理論理論值, 實際數值應該更低.

https://www.tp-link.com/zh-hk/ho ... -p7/#specifications

樓主要注意一件事, 到底係唔係一定要用到1000Mbps? 一般上網睇片其實100Mbps 已經夠用, 如果只係為左要有個數字冇實質用途而去upgrade router 未必化算.

我用緊1000Mbps 寬頻, 家中router 同 有用緊既powerline 都支援1000Mbps, 實際上除左直駁router 既PC 可以download去到900+ Mbps之外, 其他所有既設備speedtest 最多都係200 - 300Mbps.


大宅

積分: 3304

2021勳章


發表於 21-3-6 18:03 |顯示全部帖子
baby1628 發表於 21-3-6 15:44
其實依家所有ac制式嘅router都已經好多年全部都支援到高速,你講緊行2.45GHz,果啲router已經係十幾年前
...

本帖最後由 咩~ 於 21-3-6 18:11 編輯

當然不是所有AC制式嘅router都是Gigabit ports,我家就是兩年前買了Ac1200 router,咁當年寬頻行100M都冇影響嘅,係而家轉左join 1000M先發現當時買錯,因為當時買Gigabit ports router另一牌子 TP- link都係差不多價錢(我老公買左俾家人所以知道)所以當時我老公豬咗,買俾自己用都買錯,而家換左新router了,所以我覺得選Gigabit ports 係最基本第一張圖片就是2年前買的router盒背,用Fast Ethernet ports,所以行唔到100Mbps以上。



myimage.jpg

myimage.jpg

myimage.jpg


男爵府

積分: 5947

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章


發表於 21-3-6 20:14 |顯示全部帖子
本帖最後由 芷欣mama 於 21-3-6 20:18 編輯

回覆 clpapa 的帖子

今日師傅上嚟check咗, 寬頻線路無問題. 至於點解直駁modem至desktop只得1XX-2xx, 發現應該係我枱機張lan card問題. 其實我都唔係想用到最盡, wifi只要行到2/300都夠用, 但現在最主要嘅問題係wifi不穩定, 大部份時間我都只收到100Mbps樓下, 有時會跌到得幾十, 跟本上上唔到, 影響上唔到網課, 要用手提電話share數據出嚟用. 所以既然要換, 就想要搵部穩定性強嘅.


大宅

積分: 3939


發表於 21-3-7 17:56 |顯示全部帖子
芷欣mama 發表於 21-3-6 16:50
你依家用緊嘅Linksys Velop AX4200, 行兩隻 mesh mode, 係指1拖1, 還是1拖2? 拖出嚟果隻你買咩型號? 定同一 ...

我係 1 拖 2,3隻都係 AX4200...



首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊