自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小女K1 4歲,對住屋企人講野駁嘴大聲叫發脾氣樣樣齊, 但係學校和外面就好怕醜, 有時好似會啞左彊硬左咁。上zoom 要我坐旁邊威迫先肯勉強細聲講野。同其他小朋友要用好多時間先可以熱身開始玩下, 但都唔會出聲。 我發現鼓勵佢太遷就效果冇乜用,要罵要嚇先得。明明識,又唔講,我好嬲又無奈又擔心。上網睇到個term 叫「選擇性緘默症」, 症狀好似我女,請問有冇家長是有經驗的? 求教。

男爵府

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

這種情況盡早看醫生,或可找健康院檢查,越早處理越好,可以有進步的

男爵府

回覆樓主:

多d同其他小朋友玩,玩她喜歡的遊戲應該有幫助。

翡翠宮

牛年勳章

呢啲唔叫選擇性緘默症,我女都係咁,佢考K1時有間學校打死都唔出聲激到我爆炸,明明平時開籠雀咁!知佢咁嘅格,練咗三年,考小學先肯開金口,但到宜家都有時選擇性唔出聲,性格係咁,無計。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

怕羞啫,所謂返家都係zoom,冇乜互動好難同其他人熟
要跟同學玩下攬下,一齊食下野笑下,唱遊下先會熟

水晶宮

回覆樓主:

其實好多細路都係咁, 包括我仔。佢由細到大, 老師都話佢上堂唔出聲, 並唔睇好佢做 presentation 掂; 但我仔每次 present 都做得幾好, 令老師好 surprised

子爵府

識人的兩個孩子係mutism, 唔係你所講嘅情況.....mutism 孩子係響任何威逼利誘情況下都不能開口說話,也不能在學校順利完成上廁所(太驚疴唔出,要著片),也不能在校內順利食/飲。佢哋內心有種我們外界難以想像和理解既恐懼。佢哋既生活係相當痛苦。佢哋嘅父母亦都會好辛苦

翡翠宮

牛年勳章

macdullbaby 發表於 21-3-5 19:18
識人的兩個孩子係mutism, 唔係你所講嘅情況.....mutism 孩子係響任何威逼利誘情況下都不能開口說話,也不能 ...

兩個細路都係真係慘,係咪有遺傳?
讀主流學校?

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-3-5 19:32
兩個細路都係真係慘,係咪有遺傳?
讀主流學校?

唔清楚係咪遺傳。只係知道後期大嗰個睇咗幾年心理醫生好番,細嗰個仲醫緊。

睇幾年前嘅訪問,劉美娟張崇德的兩個小朋友都係mutism, 又係其中一個好番,但係另外一個仲未得。

翡翠宮

牛年勳章

macdullbaby 發表於 21-3-5 19:38
唔清楚係咪遺傳。只係知道後期大嗰個睇咗幾年心理醫生好番,細嗰個仲醫緊。

睇幾年前嘅訪問,劉美娟張崇 ...

好彩都有得醫,如果唔係都好影響社交同日常生活,希望阿細快啲醫好

伯爵府

回覆樓主:

睇頭2句就知唔屬於此症
唔好介意,應該係管教問題,慢慢教可以改善

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-3-5 19:47
好彩都有得醫,如果唔係都好影響社交同日常生活,希望阿細快啲醫好
...

係呀,希望快啲好啦。

所以樓主的女兒最多都可能係有少少社交障礙.....樓主努力

珍珠宮

好媽媽勳章

邱悠月 發表於 21-3-5 19:47
睇頭2句就知唔屬於此症
唔好介意,應該係管教問題,慢慢教可以改善

又唔可以話係管教問題,有d人係天生內向文靜,我兩個小朋友一個極內向一個就一d都唔怕生保,咪又係一樣咁教!

我大嗰個細個又係咁,而家無咁怕醜不過點都係文靜型。

伯爵府

blackypurin 發表於 21-3-5 20:12
又唔可以話係管教問題,有d人係天生內向文靜,我兩個小朋友一個極內向一個就一d都唔怕生保,咪又係一樣咁 ...

我意思係4歲就駁咀發脾氣呢啲要教
同埋可以教佢點同陌生人相處

男爵府

邱悠月 發表於 21-3-5 21:09

我意思係4歲就駁咀發脾氣呢啲要教

佢一發脾氣我地都立即喝停,拉埋一邊要佢發洩情緒(通常話自己好嬲然後爆喊),之後要佢講做錯d 乜,要點做,要道歉,攬返。但每次都係循環式發生,我唔想俾人話冇家教,但真係唔知點教先有效果....

男爵府

C.Humphrey 發表於 21-3-5 19:01
呢啲唔叫選擇性緘默症,我女都係咁,佢考K1時有間學校打死都唔出聲激到我爆炸,明明平時開籠雀咁!知佢咁嘅 ...
我就係好擔心面試。明明識,但唔出聲,識飛都冇用。

伯爵府

20170101 發表於 21-3-5 21:34
佢一發脾氣我地都立即喝停,拉埋一邊要佢發洩情緒(通常話自己好嬲然後爆喊),之後要佢講做錯d 乜,要點做 ...

第一太細好多嘢未必明
另外多啲幫佢表情緒,例如:媽咪知你好嬲啊!因為... 平伏之後先講道理

珍珠宮

我女一模一樣!就算係日日見ge家人都唔肯叫人,bye-bye都唔肯講!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

講到,就唔似。
選擇性緘默,係想講都講唔到。

首頁

尾頁

跳至