自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

回覆 carmen.ice 的帖子

抱歉jm, 物理治療師booking 太full, 叫我吾駛宣傳啦, 原本是朋友的先生來的, 因為太痛搵人打尖的, 友情價是$780/次, 我見個牌公價$980/次

伯爵府

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

同我媽一模一樣
係坐骨神經痛
無得斷尾,醫生叫最好游水,再唔係就踩單車
泳池無開,淘左架健身單車俾我媽每日踩
我媽要訓硬身床褥,坐硬身既sofa或者木櫈。

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主,建議你睇下骨科醫生啦

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

carmen.ice 發表於 21-3-5 16:48
求救!因為最初腰骨痛後尾引致大髀麻痺,已睇過西醫、鐵打、針灸都冇效! 請問有乜辦法?但因做office,要 ...

我之前同你一樣,是椎間盤突出。建議你去睇急症,照MRI, 睇骨科應可轉介到物理治療。我2年前痛到行唔到,入左醫院瞓足8天,椎間盤突出壓住神經線,要食神經藥止痛。千祈唔好墝腳,不准坐梳化,有時間平瞓休息,令條腰冇咁大壓力。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

carmen.ice 發表於 21-3-5 16:48
求救!因為最初腰骨痛後尾引致大髀麻痺,已睇過西醫、鐵打、針灸都冇效! 請問有乜辦法?但因做office,要 ...

睇醫生,骨科應該會有藥食可舒緩痛楚。我自己試過好多方法,若不是太痛,就拉筋拉鬆d筋會有幫助。

男爵府

2021勳章

carmen.ice 發表於 21-3-5 18:38
我之前都有游水,但係疫情下冇去喇!之前我膊頭痛已經戒咗咩重嘢,就算手袋都盡量輕! 我本來想做物理治療 ...

咁你有無照過MRI?

大宅

2021勳章

Marians 發表於 21-3-5 20:37
回覆 carmen.ice 的帖子

抱歉jm, 物理治療師booking 太full, 叫我吾駛宣傳啦, 原本是朋友的先生來的, 因為 ...
ok ! 冇問題唔該曬
Carmen

大宅

2021勳章

bufferzone 發表於 21-3-5 20:50
樓主,建議你睇下骨科醫生啦
之前睇過骨科專科一次,都成2000蚊好貴呀!
Carmen

大宅

2021勳章

bobo101^*^ 發表於 21-3-5 20:55
我之前同你一樣,是椎間盤突出。建議你去睇急症,照MRI, 睇骨科應可轉介到物理治療。我2年前痛到行唔到, ...
我睇私家醫生,佢就話我坐骨神經痛,要我長時間平平訓床先至會好,但係要返工,邊有可能!
Carmen

大宅

2021勳章

bobo101^*^ 發表於 21-3-5 20:59
睇醫生,骨科應該會有藥食可舒緩痛楚。我自己試過好多方法,若不是太痛,就拉筋拉鬆d筋會有幫助。
...
而家係每次放工行幾步路都痛, pat pat又痛 、灣腰又痛!
Carmen

大宅

2021勳章

jellyfishes 發表於 21-3-5 21:05
咁你有無照過MRI?
冇呀!我都唔知去邊度照,係咪一定要去私家醫院做?其實之前膊頭痛都有排政府醫生骨科,但冇咁快覆診,同埋而家係腰骨痛,唔知佢會唔會幫我睇, 而且去政府醫院做嘅物理治療我覺得冇用! 唔同出邊啲物理治療
Carmen

男爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

今晚去政府睇急症啦,拎止痛藥同假紙,再叫佢轉介去物理治療同骨科

大宅

2021勳章

之前去過荃灣南豐中心做物理治療,但係麻麻哋!反而去九龍灣做就好呀,但太遠!請問各位有冇荃灣區嘅物理治療介紹!
Carmen

大宅

2021勳章

cwaisum 發表於 21-3-5 17:16
我無做手術,只靠物理治療,針灸和拉筋。
但真是好折騰,足足一年時間,痛到死去活來。
...
唉!我而家就係咁,一時就痛到死,一時就好D,唔知佢想點,比死更難受! 雖然我唔係好後生,但都仲有好多年捱!點算!!
Carmen

大宅

carmen.ice 發表於 21-3-5 21:27
唉!我而家就係咁,一時就痛到死,一時就好D,唔知佢想點,比死更難受! 雖然我唔係好後生,但都仲有好多年 ...

試下針灸

男爵府

2021勳章

carmen.ice 發表於 21-3-5 21:21
冇呀!我都唔知去邊度照,係咪一定要去私家醫院做?其實之前膊頭痛都有排政府醫生骨科,但冇咁快覆診,同埋 ...

私家有得找,政府都有得照,不過要排,我之前聽網友講要排幾個月。

男爵府

+5熱血勳章

唉!我而家就係咁,一時就痛到死,一時就好D,唔知佢想點,比死更難受! 雖然我唔係好後生,但都仲有好多年 ...

去睇政府門診,跟住問吓可否寫紙俾你去外面照MRI (非醫管局),有政府轉介信會平D,同出面D期都好快
你照咗先知到底係乜事,嚴重與否

珍珠宮

carmen.ice 發表於 21-3-5 21:21
冇呀!我都唔知去邊度照,係咪一定要去私家醫院做?其實之前膊頭痛都有排政府醫生骨科,但冇咁快覆診,同埋 ...

你去睇政府急症先啦!去到同醫生講想照MRI, 排政府要等,可以叫醫生幫你寫紙,拎信去私家醫院或指定診所做MRI, 仲會有折扣。完成report返政府睇,到時會有藥比你食,仲可以排物治。政府物治有部電療機,駁落條腰度,呢個都ok架,或者排水療都得!

珍珠宮

carmen.ice 發表於 21-3-5 21:16
我睇私家醫生,佢就話我坐骨神經痛,要我長時間平平訓床先至會好,但係要返工,邊有可能!
...

的確係要平瞓,你放工回家食完飯,就即回房平瞓囉!否則條腰係唔會好架!

珍珠宮

東華三院中醫部有得針灸,我2年前都係食藥,針灸加物治醫的,要針好多次及做好多次物治才有好轉。針一兩次係無用架!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊