自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

最怕依d,想人體諒,都要佢識做架,好嚟好往,著數想攞哂,要付出就諸多借口

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

口水包包 發表於 21-3-5 19:16
泵奶仲有一隻手可以做野架 ...
比你笑死,唔通泵奶坐响自己位度泵,冇遮冇掩,一度做一度泵

大宅

講太多因住比人告歧視
影響唔到自己就閒事莫理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

二小姐 發表於 21-3-5 23:11
我以前做私人公司份份都可公人食早餐㗎,上巿公司,蚊型公司都有,蚊型公司規矩更加多

咩叫唔做做?好多 ...

我以前做私人公司都可以食早餐,唔洗做住食,可以入pantry慢慢食,反而政府工要食住做囉!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

二小姐 發表於 21-3-5 23:19
只可以講,每個地方都樹大有枯支,我之前嗰度勁多老屎忽,仲衰,而家呢度大部份係新制,工作氣氛好好多, ...

我私人公司,唔可以隨便用自己電腦
要check 左冇問題先用得
而家直情要用公司laptop帶返屋企wfh

講返你同事先,最多忍佢半年乜都夠,半年後都仲係咁就直接同佢講
叫佢自已分配下啲時間又唔影響到工作吧

男爵府

口水包包 發表於 21-3-5 19:16
泵奶唔洗下1個鐘吧。 每邊15分鐘。比埋準備工夫40分鐘乜都攪好啦 :igiv ...

同意,唔使一個鐘
仲要一日三次,應該食早餐時順便泵一次,午餐時間泵一次

男爵府

二小姐 發表於 21-3-5 23:04
因為食早餐時間唔係明文規定
當有人玩轉個party時,公司有權唔俾上班時間進食,即使餅干麵包食水以外嘅飲 ...

你都識講冇明文規定包早餐時段啦,要執生唔可以太過份囉。

子爵府

2024年龍年勳章

咁自私,佢應該唔想做,見日過日
Life must go on

男爵府

simpleAA 發表於 21-3-6 00:29
比你笑死,唔通泵奶坐响自己位度泵,冇遮冇掩,一度做一度泵

泵奶其實唔會影響工作,free兩隻手都得,handfree自己位泵係完全唔察覺嘅

水晶宮

白毛毛 發表於 21-3-5 23:06
係我記錯,係另一JM話新一代慢慢嘆早餐,我問佢係咪邊食邊做,佢無答

我無話你半個鐘食早餐唔合 ...

Sorry,因我答左另一位。我用個(嘆)字就緊係不是邊食邊做。但那同事沒影響到我咩野,我當見不到。只是指出我見到的現象。

係,食早餐時間,公司沒明文話得定不得。咁大個人,樣樣畫公仔畫出腸就肉酸啦。學樓上話齋,玩轉個party,比人收回晒,沒得咁,就不好啦。

大宅

政府工
政府支持人奶wo
最多投訴佢工作唔及格,因為做唔哂手上工作

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

二小姐 發表於 21-3-5 19:10
最近同事因泵奶問題引起辦公室風波,大家工作量好大,有位同事一日泵三次奶,每次一個鐘,食飯一個鐘,早餐 ...

以前有同事,每次泵約45分鐘,其實大部份時間去上網
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

大笨鐘 發表於 21-3-5 23:01
其實一路泵都可以 check 同覆 e-mail,或者帶 hard copy 睇,做返自己嘅工作,唔好大安旨意唔做,然後話做 ...

唔得,會整污糟文件,我唔會咁做。
政府啲文件同地方都好污糟下,經過好多手,泵奶一定只係泵奶。
handfree奶泵買過,唔好用,泵得唔多。而且泵奶係要私穩,真係會影響奶量。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

二小姐 發表於 21-3-5 20:22
多數要支持幾耐?

到bb加固。奶媽就唔洗泵咁多次奶。理論上半歲到1歲就可以少次數了
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

二小姐 發表於 21-3-5 20:43
現在未分

其實你哋同事應該集體拒絕分出來的工作,等你上司自己煩惱,因為不是你們份內事。她有泵奶的自由,也有完成工作的責任!完唔成工作未出警告信囉。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

俾公司泵奶,唔代表可以做少啲野

如果上司俾其它同事工作量一樣,而其它同事可以完成,俾人鬧都好正常

政府工好難炒,咪寫花報告。唔諗住升職,咪繼續hae...

大宅

回覆樓主:

其實政府有指引頭一年只係offer政府員工每日2次,每次1小時。
如果私人公司,就要睇下hr有冇呢方面既policy。
其實呢啲好睇人,我啲同事唔會下下用盡泵奶時間,有啲更會帶埋工作入泵奶房一邊泵一邊做(講緊佢地已經perm左,仲要人工高)。

公爵府

2024年龍年勳章

mlcbb 發表於 21-3-6 08:10
俾公司泵奶,唔代表可以做少啲野

如果上司俾其它同事工作量一樣,而其它同事可以完成,俾人鬧都好正常

公僕心態,你吹得佢脹咩?

男爵府

kfckfcho87 發表於 21-3-6 00:36
講太多因住比人告歧視
影響唔到自己就閒事莫理

尤其政府工,佢一玩起上嚟個個上司都驚,梗係搵啲細食埋佢

珍珠宮

hnh_mami 發表於 21-3-5 22:37
機本上條餵奶巾已經遮晒,乜都睇唔到,驚就加多條披肩,好多人都用呢個方法,香港公司唔興有bump奶房俾員 ...

弱弱一問,如果隔離位有男同事,工作環境亦好靜,泵奶點都有點聲發出,我覺得有點難為情,比男同事知你泵奶.....

varievarie    發表於 21-3-6 11:41

首頁

尾頁

跳至