懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2年前生第1胎,用網褲+孕婦衛生棉。但近日再睇youtubers們都推薦用安睡褲。而琴日去六甲村買野,個EE就話用佢地d即棄高腰棉底褲+衛生巾最舒服...

有經驗的jm點睇? 先謝謝大家分享!

水晶宮

回覆樓主:

我上胎開刀係用安睡褲
十級方便
污糟就除咗佢換過條

珍珠宮

安睡褲成本高d,衛生巾我每次去廁所都會換,所以換得好密。唔捨得每次都換安睡褲,咁咪要好多條先得

別墅

我都想問下開刀嘅媽媽,你哋會唔會帶定d內褲同普通m巾?因為聽講開刀惡露冇咁多

大宅

2021可愛聖誕B勳章

網褲+孕婦衛生棉
即棄高腰棉底褲+衛生巾

兩樣我都試過,舒適度差唔多,不過「即棄高腰棉底褲+衛生巾」安全感高啲!可能因為醫院送比我啲網褲好鬆掛成日怕佢移位

至於安睡褲我就唔考慮啦,一來貴,二來開刀啲惡露好少

大宅

2021可愛聖誕B勳章

回覆 nomo_hk 的帖子

上胎開刀惡露好少,似我平時黎m最後嗰日咁少血
私院生就唔使額外帶,佢地送嘅已經好足夠,用到出院嗰日都仲有剩

大宅

Nbs 發表於 21-3-5 21:24
我上胎開刀係用安睡褲
十級方便
污糟就除咗佢換過條

謝謝分享啊!咁住院5日期間大概要預幾多先足夠呢?未著過安睡褲,無idea究竟點先需要換...

大宅

ng_hy 發表於 21-3-5 22:50
網褲+孕婦衛生棉
即棄高腰棉底褲+衛生巾

謝謝回覆啊!你講得arm呀!我記得上次都試過因網褲唔夠fit,所以第1日搞到滲血... 但後來係好少少的...咁請問用即棄棉底的話,衛生巾就用普通夜用嗰d? 定係用孕婦衛生巾都可以?

水晶宮

Lovehopefaith 發表於 21-3-5 22:57
謝謝分享啊!咁住院5日期間大概要預幾多先足夠呢?未著過安睡褲,無idea究竟點先需要換...
...

咁我又唔係好記得用咗幾多條,因為都5 年前了。開刀都唔會太多惡露嘅。買住一兩包,唔夠再叫屋企人買啦,有限錢啫。

諗諗下,如果要再慳D,用即棄底褲再黐夜用M 巾(大條D),每次要換M 巾就成條掉,可能都得喎。咁就唔使黐來黐去。

別墅

如果最終你想用安睡褲pm我呀,我連月都坐埋都有4包完全未開,因為原來我唔太需要,一兩日後已經可用M巾,可以平讓。

大宅

我都係開刀,我第一日用咗安睡褲覺得中伏因為第一日落床傷口都好痛, 如果你要換安睡褲要除咗條褲先換完,再著褲,成個過程動作太大個傷口真係痛到 之後我用返網褲產婦巾,換既時候動作細,傷口無咁痛。

大宅

2021可愛聖誕B勳章

回覆 Lovehopefaith 的帖子

兩種都可以呀,睇下邊隻平啲

大宅

ng_hy 發表於 21-3-6 11:18
回覆 Lovehopefaith 的帖子

兩種都可以呀,睇下邊隻平啲

ok! 其實我乜都買定dd... 到時試下!

大宅

係醫院時:網褲+孕婦衛生棉
係屋企:即棄高腰棉底褲+衛生巾, 不過我都係用曬d 網褲先轉用即棄,但網褲鬆d 舒服d

別墅

回覆樓主:

我覺得安睡褲最方便,成條換。況且返到屋企,坐完月第一次來經會好多,都可以用。一包安睡褲4條,買兩包用。住院5日差不多,用剩可留返到屋企第一次來經時再用。

大宅

私家醫院會送網褲加孕婦M巾,唔用浪費,入院帶少啲野最好,出院已經無乜血,普通M巾已經好足夠。產後第一二次黎M真係要用,好誇張。。。

大宅

Lovehopefaith 發表於 21-3-5 21:05
2年前生第1胎,用網褲+孕婦衛生棉。但近日再睇youtubers們都推薦用安睡褲。而琴日去六甲村買野,個EE就話用 ...
我係港安開刀,醫院送左一包孕婦m巾同兩條網褲,一返病房就有姑娘幫你著好網褲m巾,第二朝又有人幫你換,到我第二日中午一可以落床即刻轉安睡褲,包得又實又唔使著多條底底,安睡褲同平時m巾一樣4個鐘左右換一次,雖然我惡露唔多但都keep住換
我就唔會用孕婦m巾,大舊又唔舒服,但頭兩日姑娘幫手就無法

首頁

尾頁

跳至