自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

印度狠父疑不滿女兒拍拖 斬首後攜頭顱街上遊蕩
https://hk.appledaily.com/intern ... KNCRPBXIHUZHHPVRQ4/

印度一男子攜著女兒的頭顱走在街上,群眾看到旋即報警。警方指,該男子涉嫌殺死其17歲女兒被捕,相信他很有可能是因為不喜歡女兒的戀愛對象,感到憤怒而動殺機。按當地法律,男子若罪成可判死刑。
事發於印度北方邦(Uttar Pradesh),據警方獲得的影片可見,疑犯庫馬(Sarvesh Kumar)最近發現女兒開始談戀愛,但對女兒對象感不滿,令他非常憤怒。他犯案當日正好發現女兒獨留家中,遂把她鎖於房中,並用利器將其斬首。庫馬被捕時,正攜著女兒的頭顱走往警察局,他向警方指,女兒的「屍身」及兇器都留在房間內。

北方邦是當地人口最高的地區,據國家犯罪統計局指,北方邦是其中一個針對女性犯案較高的地區。
在南亞,這種個案稱為「榮譽謀殺」(honor killing),泛指家族成員為了維護家族名譽,而謀殺另一名家族成員。雖然沒有實質數字,但據當地組織統計,印度每年約有數以百計的類似個案發生。(英國廣播公司)

funfun759    發表於 21-3-7 17:48
ada0707    發表於 21-3-6 10:19

侯爵府

2021勳章

毒果no thx

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

印度真係一個好可怕既地方

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

IHateSummer 發表於 21-3-6 00:57
印度真係一個好可怕既地方

但我睇D印度電影又吾係咁 ga wor

大宅

2021勳章

印度真係好恐怖
對住自己既家人可以咁狠心
上次有個活活燒死自己個女
生於印度先係亂世

wcpcelia    發表於 21-3-10 16:42

侯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔鍾意個男朋友,應該殺死個男朋友,點解會殺自己個女
龍鳳媽

大宅

2021勳章

好恐怖,願安息。

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

detail 發表於 21-3-6 00:43
印度狠父疑不滿女兒拍拖 斬首後攜頭顱街上遊蕩
https://hk.appledaily.com/intern ... KNCRPBXIHUZHHPVRQ4 ...

撞邪

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

印度男尊女卑,階級分明,嚴重扭曲人性既人間地獄!

男爵府

2021勳章

virgokaren 發表於 21-3-6 02:34
但我睇D印度電影又吾係咁 ga wor
印度咁嘅地方,仲有根深蒂固嘅種姓制度。啲人吹話佢會追上中國!鎖你,我唔信囉

子爵府

2021勳章

arale1668 發表於 21-3-6 07:23
唔鍾意個男朋友,應該殺死個男朋友,點解會殺自己個女
女性本身在印度都地位好低,如果生個仔,佢就唔捨得殺。加上結婚又要女家俾錢。

珍珠宮

回覆樓主:

侯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

印度,呢個咩鬼地方梨架

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

印度真係鬼地方,可憐一出世係女,唔係被男人強姦就係被殘殺,世上點會有咁痴X線嘅國家。

子爵府

R.I.P.

別墅

回覆 virgokaren 的帖子

誰會拍電影會宣揚自己的陰暗面和缺點!?特別父權地方...看寶來塢電影時,妳當然是愉快和開心,但真正瞭解南亞又有幾多!?就算香港那些南亞男人,他們也不肯講,只一味說都是香港人,你根本不會知道他價值觀是否已經屬於開明那種。

侯爵府

2021勳章

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

2021勳章

恐怖

彩鑽殿

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

痴線

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊