想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢唔願意睇婦科,佢覺得去睇醫生只會叫佢做人工受孕。。。佢係咪需要食鐵丸補血?

男爵府

pe_simon 發表於 21-3-6 01:49
佢唔願意睇婦科,佢覺得去睇醫生只會叫佢做人工受孕。。。佢係咪需要食鐵丸補血?
...

不育就係不育,同地貧應該無太大關係,想生BB 就要去做檢查,太多原因可以引致不育,甚至可能係你嘅精子有問題都未定呢? 邊個知

更何況,如果真係生唔到又想生嘅話,做人工受孕又點呢?而家身邊都越嚟越多朋友做人工生到BB, 唔想繼續蹉跎歲月第日後悔嘅話就要積極去面對

男爵府

...

睇婦科唔一定會叫人做人工受孕架。
最緊要睇下自己器官有冇唔正常情況,例如子宮內有冇嘢需要處理,輸卵管有冇塞等。
有時未有得生,可能係有呢d問題,處理咗便能提升懷孕機會。
建議樓主勸下老婆,不要諱疾忌醫啊。

珍珠宮

輕型地貧同生唔生到無關係吧?
係同你地下一代是否遺傳到地貧比較有關係。建議你老婆多看資料,了解下。
調理下身體幫助懷孕。

珍珠宮

...

同埋生育唔一定係女性既問題,亦可以係男士既精子弱/數量唔夠
你地兩個有無做孕前檢查,老婆照下子宮卵巢是否正常,輸卵管有無塞;你就睇下精子數量,活力夠唔夠;好多原因,同地貧無太大關係吧。不過你都要check下有無地貧,如果你都有,你地下一代都好大機會有

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

除非你兩公婆都有同一type地貧,咁為左唔想下一代出現問題先會要做人工受孕,如果只係你老婆有你冇,其實唔會影響。我老公都有輕型地貧,我冇,都可以自然懷孕。另外地貧補鐵係冇咩關係,因為唔係缺鐵性貧血。如你老婆自然試左好耐都唔得,就兩公婆去做下檢查,睇下有冇咩身體問題先

別墅

...

輕度地貧只係隱性基因,與不育無關,生唔到可以係男女各有問題,如果老婆未去做檢查,建議樓主自己都check一check精子質素先。

有男士一直以為係太太問題,隔咗三年先知道原來正常精子形態小過1%,自然受孕基本上係微乎其微。如果真係想生,樓主不如身先士卒check咗先,冇問題固然係最好,不過都唔好俾太大壓力太太。

男爵府

...

不孕應該睇生殖科,男女雙方都要檢。不是睇婦科。

珍珠宮

441975 發表於 21-3-6 21:54
輕度地貧只係隱性基因,與不育無關,生唔到可以係男女各有問題,如果老婆未去做檢查,建議樓主自己都check ...

就係,睇返樓主過去post,應該似係精弱問題?
咁應該係自己問題,唔係老婆地貧問題,隱性地貧唔會影響生育。只係另一半要check清楚有無地貧,有就麻煩。

jessie_mei    發表於 21-3-8 17:35

複式洋房

我係輕度地貧,懷唔懷孕完全冇關係
但係反而係懷孕之後要睇吓點樣補
你地一齊去做個檢查先啦
因為我有輕度地貧所以同我先生兩個都係做咗檢查先

我嗰陣去母嬰健康院check話我血色素低
跟住轉介左去屯門醫院,佢開鐵丸俾我食同埋我自己有食materna, 之後BB出世都好健康,6磅1

複式洋房

honeybid2 發表於 21-3-6 23:25
不孕應該睇生殖科,男女雙方都要檢。不是睇婦科。

請問如果幫老婆book,政府個app約專科,不是約婦科是約咩科?我自己就book 左政府泌尿外科,排一年等睇

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-6 23:30
就係,睇返樓主過去post,應該似係精弱問題?
咁應該係自己問題,唔係老婆地貧問題,隱性地貧唔會影響生育 ...

我冇地貧基因,之前精子唔活躍,隔左一年再check活躍返,係白血球血球輕微高左小小...應該冇問題,老婆就ceck 左子宮都正常,係血果度因為輕地貧指數唔合格。。。

男爵府

pe_simon 發表於 21-3-8 12:55

請問如果幫老婆book,政府個app約專科,不是約婦科是約咩科 ...

如果唔係經濟超級緊拙既睇私家生殖科,做檢查然後如果真係有做人工需要先排政府啦... 生育係同時間競賽,你排泌尿科都一年..

珍珠宮

pe_simon 發表於 21-3-8 12:58

我冇地貧基因,之前精子唔活躍,隔左一年再check活躍返,係 ...

如果婦科check佐都無問題,咁可能放鬆d先得喔。越想有就越無

男爵府

...

邊個話醫生一定叫人做人工受人?同埋地貧係唔關不育事囉,病向淺中醫啊大佬

別墅

pe_simon 發表於 21-3-8 12:55

請問如果幫老婆book,政府個app約專科,不是約婦科是約咩科 ...

婦科,做晒所有檢查再等醫生refer去生育科。但係政府醫院排得耐,如果心急,私家醫院會快好多。

複式洋房

441975 發表於 21-3-8 20:53
婦科,做晒所有檢查再等醫生refer去生育科。但係政府醫院排得耐,如果心急,私家醫院會快好多。
...

睇私家可以直接refer to政府生育科? 婦科我諗政府都要排一年,轉介去生育科又要排幾耐??

別墅

pe_simon 發表於 21-3-11 08:54
睇私家可以直接refer to政府生育科? 婦科我諗政府都要排一年,轉介去生育科又要排幾耐??
...

唔係叫你搵私家醫生refer去政府,係叫你直接睇私家醫生俾意見,如果真係要做人工就可以即刻開始

政府有政府嘅制度,你一定要排,冇fast pass

男爵府

pe_simon 發表於 21-3-11 08:54
...

如果錢銀係鬆動嘅,睇私家生育科

如果係唔鬆動,都睇一次私家(我唔知普通科轉介信得唔得,你打去醫院問下,總之就係寫已經試咗超過一年都未有BB, 需要輔助生育服務),攞信直接去廣華/威爾斯/瑪麗輔助生育科排,唔好再排咩政府婦科嗰啲喇,再等佢轉嚟轉去,等到2046都未有結果呀

複式洋房

super_cat 發表於 21-3-11 13:15
如果錢銀係鬆動嘅,睇私家生育科

如果係唔鬆動,都睇一次私家(我唔知普通科轉介信得唔得,你打去醫院問 ...

感謝各位以上回覆(emoji)

首頁

尾頁

跳至