自由講場

跳至

首頁
45678...56

尾頁

男爵府

牛年勳章

麟媽媽 發表於 21-3-6 09:56
睇完咁多留言,發現有好多人對於疫苗技術完全唔了解。你要比較嘅唔係生產地方,係生產嘅技術,滅活科技係用 ...

你講得好好,大家可唔可以撇除政治,認真諗下, 大家係咪想繼續咁樣戴口罩落去?冇疫苗嘅時候好想有疫苗,而家有啦又唔打

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

湘 發表於 21-3-6 11:53
你講得好好,大家可唔可以撇除政治,認真諗下, 大家係咪想繼續咁樣戴口罩落去?冇疫苗嘅時候好想有疫苗, ...

不過香港一單, 加外地忽然爆咁多單死人事件, 又真係幾嚇人既

如果有三高又控制得唔好就唔好試喇, 繼續留守喺屋企安全d!
放下自在

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實biontech 都係中國復星有份㗎
好心唔好再分顏色啦 香港人就係正字上腦
每個人打同唔打都有自己嘅理由,各有唔同嘅需要
唔需要踩低人哋抬高自己嘅

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實選擇疫苗真係搵一隻最適合自己嘅,唔應該塗上任何政治取向。我屋企人亦打唔同嘅疫苗,風險低啲嘅人打滅活,經常出差同埋喺英國留學嘅打mRNA, 各取所需。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cyyiu 發表於 21-3-6 11:43
如果外國疫苗都係用滅活方法,我覺得打都無問題!
而家佢地用mRNa, 一種太新嘅技術,搏唔過!
...

陳局長話az第二季尾到, 呢隻性價比咁低, 成效真係成疑
放下自在

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

真心,唔鍾意國產物品嘅人,其實只要你哋健康良好又肯去打輝瑞,咁就已經係好好幫到全世界,最怕係嗰啲好多意見有呢又路,但就唔去打針同慫恿人哋唔好去打針嘅人。

花生蘿蔔    發表於 21-3-6 13:16

伯爵府

cyyiu 發表於 21-3-6 11:46
X2
我跟住家中長老,月尾優先打!
反正對疫苗有信心,早d打早d保護!

染咗病唔單止可能受個病帶來的辛苦,仲要困係醫院,就算唔辛苦,都要困到兩次檢測陰性/有抗體才可出院,又不知有冇後遺症,淨係失去味覺嗅覺,又唔知幾時有番都困擾啦,何況仲可能會傳給家人、同事、其他人,又可能連累佢哋入檢疫中心隔離。咁有人話香港新冠染病率唔算高,無咁啱被人傳染到嘅,咁疫苗暫時已知的有副作用的比率咪仲低,「搏」一次,換個安心,唔使日日左防右防,心驚驚

伯爵府

麟媽媽 發表於 21-3-6 12:14
真心,唔鍾意國產物品嘅人,其實只要你哋健康良好又肯去打輝瑞,咁就已經係好好幫到全世界,最怕係嗰啲好多 ...

象牙宮

真心,唔鍾意國產物品嘅人,其實只要你哋健康良好又肯去打輝瑞,咁就已經係好好幫到全世界,最怕係嗰啲好多 ...

呢期咁多人甩底, 真心想政府開放其他歲數比人walkin又好, 即場book返吉位又好! 加快接種人數
放下自在

大宅

仔仔小一打MMR疫苗,發燒發到痙攣,嚇死我。還不是人人要打

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Aiyoyo 發表於 21-3-6 12:23
仔仔小一打MMR疫苗,發燒發到痙攣,嚇死我。還不是人人要打

打疫苗發燒係十分普遍,因為你打咗一啲菌入去你個身體就喺裏面同佢打仗,發燒係其中一個情況,所以我仔細個嘅時候,打針之前我同佢食定退燒藥,係一個好資深嘅兒科醫生教我㗎。就算唔打今次呢個Covid疫苗,佢小六仲要補多一支麻疹針㗎, 佢有咁嘅病歷下次食定退燒藥。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我會打。
其實做任何野都有風險,唔打,一樣有風險中肺炎,中左肺炎,一樣有風險會死。打疫苗,有風險有副作用,有副作用,一樣有風險會死。
世界上樣樣野都係選擇題。冇打中左就會怪自己點解唔打,有打出現副作用又會怪自己點解要打。諗咁多做咩,生死有命,交比個天。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

cattz288 發表於 21-3-6 12:21
呢期咁多人甩底, 真心想政府開放其他歲數比人walkin又好, 即場book返吉位又好! 加快接種人數
...

同意,有人想打仲未有得打,快啲放出嚟,盡快俾多啲人接種係好事

子爵府

係呀!
其實而家又唔係逼佢哋打某一種疫苗,佢哋可以揀喎!大家各取所需。點解一定要係咁踩低國產疫苗?其實呢啲時候就唔好搞咁多嘢,好好盡返責任,為咗香港又好,為埋全世界都好,同心抗疫先係最重要。

大宅

小六針已經打過了,好彩沒有再發燒。小一針,我其實懷疑質量有點問題。疫苗一定有副作用,但是相比較直接患病的慘痛代價,一定益處大多多聲。其實年紀大和長期病患都不推薦接種疫苗,因為一定大反應。不明白香港為何可以接種,指引混亂

大宅

chadtanner 發表於 21-3-6 12:17
染咗病唔單止可能受個病帶來的辛苦,仲要困係醫院,就算唔辛苦,都要困到兩次檢測陰性/有抗體才可出院,又 ...

d人唔明咩叫機會率...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

fionacat 發表於 21-3-6 12:41
係呀!
其實而家又唔係逼佢哋打某一種疫苗,佢哋可以揀喎!大家各取所需。點解一定要係咁踩低國產疫苗?其 ...

冇錯!人貴乎有選擇呀嘛!暫時為止,我身邊打咗滅活嘅人冇一個有不良反應,至於嗰位不幸身亡嘅63歲男子,講真心血管塞到咁樣嘅地步,佢唔去通波仔,就算冇打針,活存率都係低吖。

伯爵府

seaman1982 發表於 21-3-6 12:38
我會打。
其實做任何野都有風險,唔打,一樣有風險中肺炎,中左肺炎,一樣有風險會死。打疫苗,有風險有副 ...

侯爵府

暫時唔打,呀媽本身話打,但見有死亡個案唔打住

大宅

奇奇媽媽 發表於 21-3-6 09:42
講開疫苗,我想講一下流感疫苗,好多醫護人員都唔建議打,但我家庭年年打開,不過有一年阿仔都係流感引起輕 ...

其實同打水痘針一樣,打左未必唔會中,只係中左病情輕微,現在新冠疫苗一樣,係保護自己唔好彩中左,都冇咁易變重症,其實打唔打好個人嘅,有長期病就唔建議打,正常冇大病痛都係打左保障d,好想快d恢復正常生活

首頁
45678...56

尾頁

跳至