時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

直選由 35 變 20
超級區議會變 0
功能組別 29 變 30
另新增選委會 40席

35+ 呢支歌仔無機會再玩
泛民又成功爭取

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/595515/01%E6%B6%88%E6%81%AF-%E7%AB%8B%E6%B3%95%E6%9C%8390%E5%B8%AD%E5%88%86%E4%BD%88%E6%9B%9D%E5%85%89-%E5%9C%B0%E5%8D%80%E7%9B%B4%E9%81%B8%E5%A4%A7%E6%B8%9B%E8%87%B320%E5%B8%AD-%E9%81%B8%E5%A7%94%E6%9C%8340%E5%B8%AD
https://public.flourish.studio/visualisation/5465659/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/5465659

天朗氣清

大宅

泛民對香港嘅貢獻

bull2015    發表於 21-3-6 16:19

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

瑪瑙宮

.

斬妖除魔, 真正食得安, 瞓得樂.

子爵府

回覆樓主:

但功能组別都可能係yc大本營,而家好多黃公會

琥珀宮

tinlong22 發表於 21-3-6 09:54
直選由 35 變 20
超級區議會變 0
功能組別 29 變 30

多謝犯民,佢地最大嘅貢獻

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

bhamcy 發表於 21-3-6 14:24
但功能组別都可能係yc大本營,而家好多黃公會

呢樣你真係唔使擔心,佢哋做到候選人先算~

其實今次人大改革選舉制度,我係唔係咁開心,
因為真係比我想像中嚴苛!
區議會選舉後,我知阿爺一定會做嘢,不過撞上申冠爆發,
搞到阿爺解決完疫情先至得閒對付香港嗰班人。
先立咗最緊要嘅國安發,第一時間嚇窒你哋,跟住梗係落埋另一個,
亦係最大嘅金剛箍啦,係咩呀?
而家吹緊風既呢一樣嘢:
參選人係要經選舉委員會提名,同埋要有資格審核
如果呢個消息係確實,咁你覺得你講嗰啲人,除非將自己之前
嘅痕跡,抹除一乾二淨,唔係點攞到個參選權呢~

我知道如果呢個建議落實咗,泛民嘅參選空間係真係收得好窄!
不過,係佢哋攞嚟嘅,真係與人無尤!
唔好講佔中,依度已經係令阿爺好唔高興,但係令到阿爺下決定
落緊箍咒既,係2019年發生嘅所有嘢,一個逃犯條例可以比泛民
玩到香港亂七八糟!
跟住個區議會選舉,泛民大獲全勝!
你以為好威啊,又準許咩人去參選,到投票時發生嘅事情,阿爺自然
睇得一清二楚,對於香港嘅選舉事務處,某啲選舉主任嘅行為,阿爺
應該全部記低晒,所以將俾咩人參選既決定權拎返,放係自己信得過
嘅人身上。
睇吓仲會唔會有啲令人啼笑皆非嘅候選人可以選到,睇吓嗰啲擺明係同
政府對着幹嘅選民,仲去唔去選啲明知係搞亂檔嘅候選人。

泛民係區議會得到咁多票,多咗好多人出嚟投票,有幾多真係完全支持
佢嘅理念?有幾多係唔妥個政府特登去投泛民呢?
牽制派果次嘅滑鐵盧,對阿爺來講係一個警鐘,理你啲現任區議員曾經如何
全心全意服務街坊,都會因為某啲政治形勢而俾人踢咗落台!
阿爺唔會比呢啲人可以有機會繼續發圍,仲俾你個個月收大把錢去壯大自己
相關嘅組織⋯⋯
仲想你用自己議員個身份去做啲咩嘢?
去唱衰香港,去支持黑暴搞抗爭?
攞到政治籌碼去收啲黑金~
梗係第一時間閂埋道門啦。
中國政府不嬲都係好鍾意控制,呢樣嘢冇人會否認,就好似以前騰訊靠網遊搵到
風生水起,當然會令啲不能自控人沉迷啦,中央咪透露消息要控制囉⋯⋯
等你哋知驚冷卻一下~
近嘅梗係果隻螞蟻啦,自稱科技公司但係又做金融嘢,逃避屬於金融企業嘅監管,
個老細仲大膽話而家應該創新,唔好用舊觀念,但係你用幾多資金去做借貸啊?
個槓桿大到嚇死人,你根本係做緊經紀人,將你手上啲客介紹俾出資既銀行,
萬一啲客還唔到錢,你資本係出資得果1-2%,風險損失咪又係出九成幾資金嘅銀行
嗰邊,銀行啲錢咪係普羅大眾嘅錢囉!
所以咪係叫停你個上市,叫你跟返足資金要佔貸款額30%,一日未傾掂,
我理你姓咩!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

笑死…次次都係咁

話實泛民係未阿爺嘅卧底嚟㗎?

男爵府

observer 發表於 21-3-6 16:42

個人覺得,就初步發放資訊來睇,中央今次的選舉改革遠比頒佈國安法震憾,力度超乎所有評論員嘅原先估計。

男爵府

waterlilymonet 發表於 21-3-6 18:52
個人覺得,就初步發放資訊來睇,中央今次的選舉改革遠比頒佈國安法震憾,力度超乎所有評論員嘅原先估計。
...

回歸左23年,今年如此大手筆的選舉改革,完完全全係黑暴議員+200萬黃絲同香港人爭取的。

子爵府

waterlilymonet 發表於 21-3-6 18:52
...

同意,佢要調查參選人嘅資格,我覺得唔出奇,
但係居然全部由晒選委會提名,我聽完真係覺得好愕然!
因為真係會比建制派全部得益㗎~
我希望阿爺唔好去到咁盡⋯⋯
其實揸住審核參選人嘅資格呢一樣已經好足夠,
因為我真係唔係唔想發生啲利益輸送,始終係名利前面,
任由一方坐大,我嘅直覺話俾我知未必係好事⋯⋯

始終呢啲係關乎利益,到時個餅會分返幾多俾啲溫和派泛民呢?

我希望阿爺明白制衡之道,咪到時又要出手打壓某一啲貪權人士。

男爵府

observer 發表於 21-3-6 19:09
因為 ...

都吾洗太擔心嘅

一大班真搵錢假建制人士,未來的日子好可能會被多方監察,吾會再好似以前咁以為冇人知冇人理(2019區選大敗,真只係全因黑暴把持嗎?假建制議員冇hea 做過嗎?)

雖然今次中央似乎有啲overkill, 而大家仍要靜待多啲資訊公佈,但JM 的擔憂,我個人是比較樂觀的

禁止訪問

伯爵府

開心吸收勳章

observer 發表於 21-3-6 16:42

其實我都覺得香港黃人好奇怪,一個 逃犯條例就講到大6想食左香港咁。成200幻出來

現在一個國安法加 改革選舉,就只得百幾人出來。。。

其實佢地真係爭取過 d咩呢?
又佔中到黑暴,

珍珠宮

chowkitwai 發表於 21-3-6 19:46
你地班水軍又係度帶方向,泛民可以制定選舉辦法?
真係唔係收錢做事,真係無人信。 ...

傻仔,唔係你地班低能仔去搞35+,中央有需要收緊?

做個陣就巴巴閉閉,衰左就話自己只係對世界無影響既廢柴,做人做到咁都算無恥
天朗氣清

禁止訪問

珍珠宮

chowkitwai 發表於 21-3-6 20:08
得啦,你繼續帶方向啦。我睇左幾個論壇群組都係講同一樣野。
答題稿第幾條呀?系唔係第3條呀?

幾個地方都咁講就面對現實啦廢柴,連高登都笑你班憐燈仔,自己縮返入個窿繼續好嬲好嬲嘛,不過星期一記得繼續返工喎,廢柴
天朗氣清

子爵府

waterlilymonet 發表於 21-3-6 19:19
都吾洗太擔心嘅

一大班真搵錢假建制人士,未來的日子好可能會被多方監察,吾會再好似以前咁以為冇人知冇 ...

Hea 做嘅人梗係有啦,但係亦有啲真心咪街坊服務嘅,
只不過因為係建制派標籤下,選民寧願選啲完全冇地區
經驗,打上泛民牌頭既新鮮人⋯⋯

啲分析家都話,區議會選舉個投票率係代表市民一種表態,
泛民大獲全勝,唔係代表佢哋支持泛民,只不過係想落政府面啫~
選個智力差D既,選嗰啲同人稱兄道弟嘅,都唔選你哋建制派啊⋯⋯
就算你呼籲到支持你哋嘅人出嚟投票,你攞既票多個上屆又點,
我哋撐你對手啊,你咪走人囉!

冇所謂啦,啲區議員做唔做嘢,有冇服務市民,承受嘅咪係當區的市民,
尤其係嗰啲投票俾佢嘅人。咪睇吓有冇人後悔投咗票比佢哋囉

我都希望我係杞人憂天,阿爺係吹風,最後落實嘅係
冇跟足傳出嚟嘅消息。

子爵府

observer 發表於 21-3-6 19:09
因為 ...

之前建制派之所以咁討厭咁黑人憎主要係太保皇黨,淪為橡皮圖章。只要大前提要真心愛國,議會有反對聲音亦並非壞事,最緊要有建設性,可以多角度去討論,市民應該樂意見到。當然並唔係以往泛民反對派咁純粹為反而反,拉布,議會暴力,大吵大閙, 通蕃賣國啦

子爵府

回覆樓主:

犯民落得今日如此地埗,都係玩得太大,之前就逢政必反,玩拉布拉左七個月,又支持黑暴,在區議會大勝,就貪勝不知輸,仲搞埋35+,而家香港嘅民主進程大倒退,都係佢哋自己攞嚟

首頁

尾頁

跳至