自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又係官涌!

公爵府

ChingYee123 發表於 21-3-6 14:05
嚴重心臟病/高血壓/糖尿病等,呢啲長期病患就唔好打啦!

所以長遠情況
專家應該整份詳細健康問卷
比預約打針市民填去做健康評估

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 21-3-6 14:09
爭pfizer呀~

英國唔係同歐盟爭疫苗,而係歐盟想禁止英國研發嘅阿斯利康輸出比澳洲, 同 pfizer無關

男爵府

yiqiyihui 發表於 21-3-6 14:13
冇錯
一單當可能巧合
短時間兩單...

佢哋話日日有人死,咁啱佢哋死前打咗疫苗,外國打其他牌子疫苗死咗果啲佢哋就陰陰功好哋哋一個人打疫苗而死咗

伯爵府

yiqiyihui 發表於 21-3-6 14:13
冇錯
一單當可能巧合
短時間兩單...

唔係巧合,我又覺得打咗疫苗都可以因其他病而死啫,除非經過解剖証實同疫苗有關啦

伯爵府

澳門媽媽 發表於 21-3-6 13:31
今次個死者有冇咩長期病個d?

應該又係心血管病

大宅

回覆樓主:

唔多明、60歲才是優先群組、點解佢55歲可以打……?

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

ice_seiya 發表於 21-3-6 14:11
所以咪明白到點解外國人要爭住打,而香港有得打都唔打囉

乜而家香港只得科興一隻可以打咩?

侯爵府

回覆樓主:

咁啱嘅又係官涌,會唔會同一個打針員呢?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

總之未確定係咪關疫苗事,唔好無證無據就因為巧合就妄下判斷!

不過,早係上個星期,我自己真係提醒身邊熟人,有心藏病及高壓血既唔好打,費事無事變有事!

侯爵府

BO_BO 發表於 21-3-6 14:19

培打羣組或特定行業?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

其實係政府自己捉虫, 都知日日都有人食, 但長期病患者既然死亡率較高, 好心就唔好俾長期病患者打疫苗啦, 而家第二單死亡, 唔多唔少會影響部份人信心

伯爵府

BO_BO 發表於 21-3-6 14:19
陪70歲打或者醫護之類

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sukkiu 發表於 21-3-6 13:39
咁短時間內有兩個死,打擊接種意慾,大家唯有繼續抗疫,維持多一兩年。

唔帶口罩都帶左年半, 我寧願 等多2年臨床報告, 帶多2年口罩 都唔想聽到打完針過幾日就出事
再講, 第一針冇事..唔代表第二針唔會冇事
唔想再見到呢d新聞

宜家香港都叫控制疫情做得唔錯, 大家keep 住 挨多2,3年..等疫苗穩定d先再接種

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ice_seiya 發表於 21-3-6 14:16
香港人而家咪又係一樣,所以咪大部分人簡唔打住囉,如果政府入到其他疫苗,可能香港人都爭住打呢
...

例如呢? 我覺得國葯同科興技術一樣, 效力相若!
pfizer咁多地方都打緊, 相對都安全
仲有邊隻要引入?
az真係唔建議打喇, 對變種又差, 又多side effect
放下自在

伯爵府

幸福花海 發表於 21-3-6 14:18
唔係巧合,我又覺得打咗疫苗都可以因其他病而死啫,除非經過解剖証實同疫苗有關啦
...
因果唔會證實到嘅。
只會有數據幾多人打完有咩副作用有幾多人死咗

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好似譚校長尋日都去打科興,佢自己話完全無不適感覺!但佢都提醒大家因應自己既身體決定打唔打!譚校長好好!

pswongaa    發表於 21-3-6 20:43

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tsmtang 發表於 21-3-6 14:17
英國唔係同歐盟爭疫苗,而係歐盟想禁止英國研發嘅阿斯利康輸出比澳洲, 同 pfizer無關
...

係? 瑞士都唔批呢隻喎
放下自在

侯爵府

apple~y 發表於 21-3-6 14:06
我唔係優先群組
唔太清楚
新聞就話澳門網上預約會填埋健康問卷做評估

唔係喎,早二日東張西望都介紹過係有架,填寫病歷才可以預約架??莫非我聽錯

伯爵府

tutik 發表於 21-3-6 14:20
咁啱嘅又係官涌,會唔會同一個打針員呢?
係又點唔係又點?
邊個打支針落去有咩分別?
科興唔駛溝嘅。一開已打得

首頁
23456...16

尾頁

跳至