自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

長期病患唔好打啦!

我上個星期先提醒熟人,有長期病患及身體狀況唔好既,唔好打疫苗,唔係針對乜野,係保護自己!

侯爵府

藴藴 發表於 21-3-6 13:44
打完針咁岩2-3日就死,就算醫生話唔關事,自己都會驚,相信大部分人都會睇定d先。
仲要係55歲唔算老
...

又或者咁講,有啲人即使唔舒服都未必即刻求醫,諗住拖下可能冇事呢??!而且又好難搵證據證明疫苖間接影響身體令身體出現反應而死亡。除非你一打完即刻七孔流血咁就可以話係直接致死或受傷啫。但係身體對疫苗反應應該係慢慢浮現出來,所以二至三日死亡,我覺得都有啲關係或影響。我記得bb打針,有一支係要觀察14日,冇事先叫冇事。

伯爵府

sukkiu 發表於 21-3-6 13:39
咁短時間內有兩個死,打擊接種意慾,大家唯有繼續抗疫,維持多一兩年。

呢啲事會繼續發生,因為就算無打疫苗每日都有人急病死,隨住愈來愈多人打疫苗,死前一段時間打過疫苗啲人都會入疫苗數,我就會信專家報告,唔會自己嚇自己

happylife28    發表於 21-3-6 21:55
pswongaa    發表於 21-3-6 20:32

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lopoto 發表於 21-3-6 13:28
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210306/bkn-20210306125452880-0306_00822_001.html

再有新冠疫苗接 ...
呢的消息非常影響到大家打針,早期約到無位置,現在就空曬的位無去到又唔取消

男爵府

回覆樓主:

所以咪叫人打疫苗,等人地自己決定。群中有某類一味叫人打科興,講到好好咁。其實只是疫苗而且有好強副作用。

侯爵府

owen2012 發表於 21-3-6 13:48
中風應該好難直接關疫苗事,腦血管有問題呢啲應該唔係一時半刻形成嘅,死者中風前食過飯,唔通咁就話食飯導 ...

咁其實要點先關疫苗事??我都想了解下?係咪即係只可以面癱個d先叫關事?

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

幸福花海 發表於 21-3-6 13:51
呢啲事會繼續發生,因為就算無打疫苗每日都有人急病死,隨住愈來愈多人打疫苗,死前一段時間打過疫苗啲人 ...

好認同你嘅講法。而家全世界都喺度爭疫苗,英國同歐盟就嚟因為疫苗呢樣嘢開戰, 係香港咁得意,驚疫苗多個驚新冠肺炎

公爵府

tsmtang 發表於 21-3-6 13:56
好認同你嘅講法。而家全世界都喺度爭疫苗,英國同歐盟就嚟因為疫苗呢樣嘢開戰, 係香港咁得意,驚疫苗多個 ...

我有位嫁左去美國朋友都打左針

珍珠宮

科興相對較為溫和同安全,所以選擇科興都好正常既!個問題係,點樣安全可靠都好,始終都係疫苗,有長期病患者就唔好打住,好大風險無事變有事!

珍珠宮

幸福花海 發表於 21-3-6 13:51
呢啲事會繼續發生,因為就算無打疫苗每日都有人急病死,隨住愈來愈多人打疫苗,死前一段時間打過疫苗啲人 ...

同意
而家比傳媒落既標題嚇死先

伯爵府

lopoto 發表於 21-3-6 13:28
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210306/bkn-20210306125452880-0306_00822_001.html

再有新冠疫苗接 ...

聽聞係新聞講hundred percent 嗰位,唔知係咪真。嗰位女士龍精虎猛仲好年輕。

侯爵府

owen2012 發表於 21-3-6 13:48
中風應該好難直接關疫苗事,腦血管有問題呢啲應該唔係一時半刻形成嘅,死者中風前食過飯,唔通咁就話食飯導 ...

好好認同,未了解清楚前因後果就要政府負責賠償,好唔公平,了解清楚個死因先再講啦

大宅

fanny590 發表於 21-3-6 13:42
就算10日後中風都係關疫苗事架啦

可能十個月後都瀨得就瀨

公爵府

ChingYee123 發表於 21-3-6 13:59
科興相對較為溫和同安全,所以選擇科興都好正常既!個問題係,點樣安全可靠都好,始終都係疫苗,有長期病患 ...

可以打前問自己睇開醫生意見
或者叫專家考慮整番個健康問卷
打前比人填左先做健康評估

伯爵府

無事 信政府 打疫苗

伯爵府

tsmtang 發表於 21-3-6 13:56
好認同你嘅講法。而家全世界都喺度爭疫苗,英國同歐盟就嚟因為疫苗呢樣嘢開戰, 係香港咁得意,驚疫苗多個 ...

同意呀,未知係咪同疫苗有關就咁驚,新冠肺炎都會好嚴重同會死亡,就算好返都有後遺症,又唔見咁驚

伯爵府

ChingYee123 發表於 21-3-6 13:49
長期病患唔好打啦!

我上個星期先提醒熟人,有長期病患及身體狀況唔好既,唔好打疫苗,唔係針對乜野,係保 ...

上咗年紀或多或少有三高跟身,都幾難冇長期病患。

珍珠宮

再提醒大家,復必泰藥性較強,外國已經有好多死亡個案,長期病患者及長者千萬唔好打呀!

伯爵府

外國又係咁

侯爵府

apple~y 發表於 21-3-6 14:02
可以打前問自己睇開醫生意見
或者叫專家考慮整番個健康問卷
打前比人填左先做健康評估

而家唔係要自己輸入左病歷才比預約打針咩?

首頁
12345...16

尾頁

跳至