自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

wan_sosin 發表於 21-3-6 15:37
啲專家/醫生成日講嗰句:打總比唔打好,有少少預防比完全無嘅好!
咁專家又講得無錯既!但都要衡量自己身體,醫生都要做好把關!

公爵府

2021勳章

cattz288 發表於 21-3-6 15:40
陪70+打

咁70+嗰個健康無事,反而後生嗰個。。。

大宅

2021勳章

木土土 發表於 21-3-6 15:08
新冠疫苗臨床事件評估專家委員將於下周一(8日)開會討論事件。
竟然咁嚴重事件都不作緊急開會,仲要放假:sic ...

應該已經做緊嘢,以家係buy time整理啲資料同公眾交待

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wan_sosin 發表於 21-3-6 15:41
咁70+嗰個健康無事,反而後生嗰個。。。

可能老人家食得清淡!
呢位高血壓高血脂。。。高危人士

瑪瑙宮

2021勳章

varievarie 發表於 21-3-6 15:42

係有人做緊野。
但果班「新冠疫苗臨床事件評估專家委員」成員唔似做緊law,報導唔係話佢地周一交待,而係話周一先「開會」討論

公爵府

2021勳章

ChingYee123 發表於 21-3-6 15:41
咁專家又講得無錯既!但都要衡量自己身體,醫生都要做好把關!

啲醫生無解釋清楚囉。
我有長期病,病友群組都有醫生早前係群組發放訊息,分晰各種疫苗,提議我哋可以考慮打科興,又係話打比唔打好,但現在疫苗到咗,原來我哋係完全唔打得疫苗。
唔怪個醫生未搞清楚,但有啲病人頭腦未必咁清醒去判斷,咁就出事!

別墅

幸福花海 發表於 21-3-6 13:51
呢啲事會繼續發生,因為就算無打疫苗每日都有人急病死,隨住愈來愈多人打疫苗,死前一段時間打過疫苗啲人 ...

認同

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

總之,復必泰同輝瑞仲得人驚,大家小心啲,好好評估自己身體先決定打唔打!

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

varievarie 發表於 21-3-6 15:42

見袁教授去左打針

琥珀宮

ChingYee123 發表於 21-3-6 15:47
總之,復必泰同輝瑞仲得人驚,大家小心啲,好好評估自己身體先決定打唔打! ...

頭先睇新聞話可以喺中心先做敏感測試, 唔知點運作

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

wan_sosin 發表於 21-3-6 15:45
啲醫生無解釋清楚囉。
我有長期病,病友群組都有醫生早前係群組發放訊息,分晰各種疫苗,提議我哋可以考慮 ...
科興相對溫和,但始終都係疫苗,必定有其殺害性,身體有嚴重病患未必承受得起!

總之,復必泰同輝瑞仲得人驚,大家小心啲,好好評估自己身體先決定打唔打!

大宅

cattz288 發表於 21-3-6 15:40
好似無交待係咩疫苗

目前印度緊急批准使用兩款疫苗,包括阿斯利康疫苗及當地一間藥廠研製,合共兩款疫苗,但當局未有透露男子是接種哪一款疫苗。

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

cattz288 發表於 21-3-6 15:49

頭先睇新聞話可以喺中心先做敏感測試, 唔知點運作

咁做敏感測試都好應該,打前先好好評估適唔適合,醫生要幫市民做好把關啦!

侯爵府

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 21-3-6 13:43
都唔係即日,唔關事嘛!

30 分鐘內有事先關事,出左門就唔關事架啦

公爵府

2021勳章

ChingYee123 發表於 21-3-6 15:49
科興相對溫和,但始終都係疫苗,必定有其殺害性,身體有嚴重病患未必承受得起!

總之,復必泰同輝瑞仲得人 ...

係,根本我哋啲病友,醫生係連流感針都唔太建議打,我無打流感針㗎,反而係長期戴口罩。
我有朋友係病理博士,佢話其實流感針都未知十年廿年之後有無咩問題㗎。

而家疫苗研究唔夠一年。。。
但要解決燃眉之急無辦法

大宅

2021勳章

kittylam 發表於 21-3-6 13:43
肯定啦,以後所有死亡都關科興疫苗事,未打疫苗香港係唔會死人嘅。

呢句真

琥珀宮

wan_sosin 發表於 21-3-6 15:57
係,根本我哋啲病友,醫生係連流感針都唔太建議打,我無打流感針㗎,反而係長期戴口罩。
我有朋友係病理博 ...

西葯總有3分毒, 要平衡利害

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

wan_sosin 發表於 21-3-6 15:57
我有朋友係病理博 ...

其實初初我都打算叫屋企老人家打科興疫苗!但之後評估過佢身體狀況,本身有高血壓同心臟有啲問題,所以就決定唔打住,佢自己都認為唔好打住!

大宅

2021勳章

回覆樓主:

自己留意,裡面寫得好詳細。

现在很多市民都在关注是否需要接种新冠疫苗的问题,请问哪些人不适合接种?

答:不适合接种的人群包括孕妇、哺乳期妇女,正处在发热、感染等疾病急性期、患免疫缺陷或免疫紊乱的人群以及严重的肝肾疾病、药物不可控制的高血压、糖尿病并发症、恶性肿瘤患者等人员。

https://www.bjcdc.org/article/65790/2021/1/1611536346464.html

別墅

2021勳章

LedTV 發表於 21-3-6 15:31
半個鐘內先關事
所以3日後一定唔關疫苗事

半個鐘內疫苗起到保護作用未?要產生抗體需要時間,產出抗體過程中個嗰人身體頂唔頂得順呢個先係關鍵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊