自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

小朋友小學都係返1/3,慘
我自己去檢測第二日就有結果

myfaye    發表於 21-3-7 10:22

子爵府

lilysun123 發表於 21-3-7 10:18
我屋苑好多幼稚園學生都返左學,你轉校有道理。反而我女中三,一星期先返二日。
...

痛恨白交咁耐錢同浪費時間,之前网上教學都根本冇用又唔敢出聲

伯爵府

myfaye 發表於 21-3-7 06:50
原因竟然係兩星期都收唔到檢測報告!
據知其他分校復到,係我哋哩間唔得!餐飲界主題公園咁多員工都咁快完成 ...

呢啲學校,老師以政見行先,點會教到好學生吖

子爵府

TOMATOO 發表於 21-3-7 10:25
呢啲學校,老師以政見行先,點會教到好學生吖

全港最大幾個幼兒教育機構之一,其他分校做到,係哩個校長問題,赖衛生署而唔覺得自己要向家長學生致歉

翡翠宮

牛年勳章

babe13E 發表於 21-3-7 10:19
我反而覺得奇怪,點解咁多幼稚園下星期開始可以全校復課,但小學又唔得嘅? ...

1. 幼稚園老師職員人數少易做全面檢測
2. 幼稚園按學生人頭資肋(學劵)
3. 私幼自負盈虧

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-3-7 10:40
1. 幼稚園老師職員人數少易做全面檢測
2. 幼稚園按學生人頭資肋(學劵)
3. 私幼自負盈虧
就係得個十幾個員工都做唔到,係咪當家長低智!?

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔係驗完就即刻可以,要政府批,我聽朋友講,同區有幾間小學都等緊, 包括佢女兒嗰間

珍珠宮

畀面勳章

myfaye 發表於 21-3-7 10:26
其他分校做到,係哩個校長問題,赖衛生署而唔覺得自己要向家長學生致歉
...

個校長有問題。
收唔到檢測報告,點解要賴衛生署點而唔去私家驗?
不如你跟進下問學校全校又有幾多個老師收唔到報告? 如果係大多數,根本係行政失當,拖到最後一刻先去驗。如果只係一個半個,不如申請嗰一個半個老師唔返學, 尤其他老師代課。 我之前仔女讀嗰啲幼稚園全,部有一個正班主任,一至兩位副班主任,如果有心,點會安排唔到 復課?

myfaye    發表於 21-3-7 11:11

子爵府

我K1仲未有時間表出幾時可復課

珍珠宮

畀面勳章

湘 發表於 21-3-7 10:44
唔係驗完就即刻可以,要政府批,我聽朋友講,同區有幾間小學都等緊, 包括佢女兒嗰間
...

如果係政府批得慢就要投訴政府,返學係小朋友基本權利,但教署同某啲學校都懶懶行不當一回事,令人憤怒。

公爵府

你有盼望復到,我果兩個,三月八、四月八、五月八都唔知復唔復到

子爵府

湘 發表於 21-3-7 10:44
...
通告寫係因為檢測報告未有,而唔係教育局未批

大宅

myfaye 發表於 21-3-7 07:19
點解唔驗多幾次!?唔去採樣!?個個收唔到報告就算數,餐飲業唔洗做生意主題公園唔使重開啦!俾兩星期時 ...

同意呀!果幾個冇result唔識得去私家驗?費用咪叫學校sponsor。好多公司都會sponsor員工去私家驗。收咗學費,付出少少都唔肯,寧願拖延復課?張通告都feel到學校處事好hea。我地幼稚園好緊張,本來話未收到報告,3/3先復,一提早收到,即話1/3復,知道家長心急復課,識體諒家長。

子爵府

fadgare 發表於 21-3-7 11:16
同意呀!果幾個冇result唔識得去私家驗?費用咪叫學校sponsor。好多公司都會sponsor員工去私家驗。收咗學 ...
學校知家長吹佢哋唔漲咪Hea la,仲話一出世要報,爭崩頭學校,彻底失望

侯爵府

我細女保良局幼稚園 明天起全面復課
大女母校(同區基督教學卷幼稚園) 兩星期前已經全面復課, 校牧校董同我講, 佢哋全體老師和員工包括佢本人第一時間做曬檢測,爭取最快開課,叫家長可以放心

最無奈就係中小學,老大同老二分別讀初中及初小 ,分得一日面授,好難頂!見到佢地成日望住個mon上堂,好心up

myfaye    發表於 21-3-7 12:56

侯爵府

myfaye 發表於 21-3-7 11:21
學校知家長吹佢哋唔漲咪Hea la,仲話一出世要報,爭崩頭學校,彻底失望

即係救世軍

myfaye    發表於 21-3-7 14:15

大宅

老師屬特別群組,只要拎住張蓋咗校印嘅表格,去檢查中心了喉嚨係唔洗錢,職員仲話48小時內有結果。學校喺準備全面復課前最少要預3-4日去信教育局申請,咁即係老師們要再預早至少一星期去開始做檢測。當然喺收到結果方面會有人快有人慢,若人人也有的時候,緊張嘅同事係咪可以自行前往中心做多次呢。。。我就試過係咁,個個交樽都有結果,我同另一個交同一個收集點嘅同事遲遲都未有,結果我哋同日直接去了喉嚨,過兩日收到喉嚨結果,但樽仔結果就再遲啲先收到
利申:我都覺得教育局呢個安排未必妥當,但無理由剝奪學生返學嘅權利,所以我都會配合去做,因為我專重我份工。

myfaye    發表於 21-3-7 13:17

男爵府

據知其他分校復到,係我哋哩間唔得!餐飲界主題公園咁多員工都咁快完成 ...

我仔嗰間又係,我見好多都複課,我問老師佢都係賴衛生暑問題,我心諗你地去檢測都好快姐,個個都係咁做,睇吓有冇心復課姐

myfaye    發表於 21-3-7 13:18

別墅

我仔女n班及k, 老師話一早係月中已經測左一次、月尾又測多一次。有心復課、有公又有私家診所幾百蚊一次第二日已經有報告、根本不會x日後收不到報告先話不能復課

myfaye    發表於 21-3-7 14:15

大宅

lady_ladybird 發表於 21-3-7 13:02
老師屬特別群組,只要拎住張蓋咗校印嘅表格,去檢查中心了喉嚨係唔洗錢,職員仲話48小時內有結果。學校喺準 ...

尊敬盡責的老師,謝謝您們

首頁

尾頁

跳至