自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

依家長期zoom上堂,已經覺得佢心散,不過見佢都交齊功課上足堂,所以平日都冇咩理佢勉強接受佢嘅學習態度(當然見佢都成日打機睇youtube)但呢2個星期考試,就真係忍唔住要話佢提佢溫書,但每次一問佢就發脾氣關門,點攪?大家仲有冇理會初中生溫習嘅情況

侯爵府

哈利媽 發表於 21-3-7 14:31
依家長期zoom上堂,已經覺得佢心散,不過見佢都交齊功課上足堂,所以平日都冇咩理佢勉強接受佢嘅學習態度( ...

有交齊功課都未算最差,識唔少真係功課都唔做,阿媽電話經常收到欠功課電子通知,再收班主任電話溫馨提示。
我都有2個初中生,未至於一叫溫書就發脾氣,但面口就一定唔會好。冇法,冇得實體返學太耐網課點都影響到佢哋,所以我更要提醒佢哋,適當時候做番適當嘅嘢。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有S1小朋友,zoom期間太多野唔明,都keep住補習大約知道進度,而家考試期陪住佢溫同佢小學生咁print作業串字做卷,人釘人暫時叫順利囉

子爵府

penpenvivi 發表於 21-3-7 14:48
有S1小朋友,zoom期間太多野唔明,都keep住補習大約知道進度,而家考試期陪住佢溫同佢小學生咁print作業串 ...

我嗰個S2, 已經唔肯用比我好似小學咁同佢溫啦,況且佢轉咗間輕鬆啲嘅中學 (相比小學),所以咪hea咗囉

一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

侯爵府

依家長期zoom上堂,已經覺得佢心散,不過見佢都交齊功課上足堂,所以平日都冇咩理佢勉強接受佢嘅學習態度( ...

我仔小五已經係咁……始終都係細發脾氣一陣就冇事,我係要返工同埋9月送佢去寄宿,所以唔同佢嘈只有忍

真係好激氣架,補習miss上到黎仲係度食麵懶懶閑

大宅

回覆樓主:

上到中學,要求年年升班就算

珍珠宮

中二,今年對自己要求高咗,考試那二個星期,自律咗,上少咗網,專心溫習好多,我還要催佢早睡,不要讀到太夜。
佢以前返學考試前唔會再溫,今年阿囡居然話自己一有時間會溫重點

大宅

penpenvivi 發表於 21-3-7 14:48
有S1小朋友,zoom期間太多野唔明,都keep住補習大約知道進度,而家考試期陪住佢溫同佢小學生咁print作業串 ...

中學生仲要陪溫書?咁你諗住陪到幾時?

公爵府

2023年兔年勳章

但每次一問佢就發脾氣關門,點攪?..

搵人去拆房門

子爵府

我嗰初中女,已不太受控,功課要到最後一分鐘先肯交,書又唔太肯溫!成曰講果句:放心!當可以復課,我就會回復正常!
大佬,幾時可以復課都無人知?你係咪想激死阿媽?

侯爵府

合格升到班算,每日只會問做哂功課未及考試溫好書未,所以補習錢唔省得,淨補習每月3000

侯爵府

我仔中三

升中後,佢的功課及溫習我不會插手,佢基本上自己搞掂。

我祗會間中在學業時間安排、選科、生涯規劃同佢探討下。

珍珠宮

回覆樓主:

呢個年紀佢要黑面都無辦法,一係唔理佢唔提佢,睇佢自己造化。
但係忍唔到要去提醒佢溫書,佢點黑面都當睇唔到,根本係唔係都黑面。
我仔小5已經咁樣,而家S1反而好咗,提下佢都無乜點,態度無之前咁差

子爵府

畀面勳章

飛哥與發仔 發表於 21-3-7 15:01
中學生仲要陪溫書?咁你諗住陪到幾時?

S1只係返左面授2個月,佢唔明有要求我幫手,我答唔到你陪到幾時。

男爵府

我個小朋友都係讀S1,依家都係考試中,上zoom係會有啲心散,不過情況唔太嚴重,功課交足,考試提佢溫書,佢都無發脾氣會去溫習。
我都有同佢溫下書嘅,始終小學嘅課題比較簡單又全部係中文,升中後科目多咗,而且又全部英文,所以都會教下佢點樣去溫習,同埋做練習要留意吓問題重點,相信對佢會有幫助,希望中一教識咗佢之後,佢慢慢摸索到一條自己溫習嘅方法,咁到中二時可以自己全面溫習。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 飛哥與發仔 的帖子

我家S1都要我陪溫。。主動要我陪佢背書,叫我出卷(當然還是我能力範圍做到,就照做囉)有人覺得甘大個仍要陪,但試想下,由6年級下學期開始已經無返實體堂就直上中一,又只上左一陣又停課,陪佢行多小小路過呢關我又唔覺得係咩一回事,佢仍然肯叫我幫下手都未嘗唔係一件好事,起碼從中教下佢點貼題,點背重點,點答先攞到分。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我家不容佢比我食閉門羹,佢不敢。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

哎, 我家中學生一邊上zoom, 一邊督電話.

大宅

Sumyeema1 發表於 21-3-7 15:42
哎, 我家中學生一邊上zoom, 一邊督電話.

我的也是(emoji)

子爵府

回覆樓主:

其實已經幫佢由1間讀得辛苦嘅小學轉咗間讀得happy啲嘅中學,當然唔希望佢只係每年升級就算,中一都係冇咩上實堂,咁可能食老本,佢係好輕鬆咁入返精英班(名次唔叻但頭3/1囉),真係唔想佢繼續hea,成績會慢慢緊唔上
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

首頁

尾頁

跳至