自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個中三上zoom就睇YouTube,我只係話如果留級就轉去屋企附近間band 3. 中三已經多科,又要爭名次選科,回校就係為考試,佢自己要好自為之

侯爵府

哈利媽 發表於 21-3-7 14:31
依家長期zoom上堂,已經覺得佢心散,不過見佢都交齊功課上足堂,所以平日都冇咩理佢勉強接受佢嘅學習態度( ...

我個仔都係, 就嚟考試都唔知點死, 成日鵝佢,佢就話做完功課啦, 功課好基本我係指學習,但真係好難搵到一個指標去衡量佢究竟做得是否足夠。

伯爵府

依家長期zoom上堂,已經覺得佢心散,不過見佢都交齊功課上足堂,所以平日都冇咩理佢勉強接受佢嘅學習態度( ...

會唔會提佢温書時係鬧佢或哦佢呀?所以佢發脾氣關門?我仔初中時我會同佢講道理,解釋點解學生責任係讀好書,如果應付到學業要求先可以有時間參加課外球隊(當時佢好想參加校外球隊),如果成绩好差,更加甚麼也不可做啦,要專心應付學業。佢為咗佢既目標就会盡力以為

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個仔中二, 分心分到不得了. 好彩佢冇發髀氣, 不過教唔聽囉... 成日響房度打機多過溫書, 唔識又唔肯問人.

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

我仔中一,有欠交功課,老師打俾我追就3扒兩撥做返。剛剛呢個星期考試,新年前同佢set温習時間表,開頭有啲唔願意和情緒。同佢慢慢傾,之後佢接受,自己 set alarm 提自己熄電視。考完試昨天給他電視,打機,零食放題,今日叫佢執返好書檯什物,預習明天上堂內容。

水晶宮

媽媽, 放手吧! 放過佢放過你自己

我個2個上到中學, 我已冇理佢哋既學業了, 多左好多 me time, 遊山玩水, 大家開心

珍珠宮

ming1020 發表於 21-3-7 14:58
我仔小五已經係咁……始終都係細發脾氣一陣就冇事,我係要返工同埋9月送佢去寄宿,所以唔同佢嘈只有忍

真 ...

邊度寄宿?

公爵府

有,
我吾理佢温習,
心底下有D想佢吾合格添,
等佢知死下。

侯爵府

jojoplanet 發表於 21-3-7 21:21
邊度寄宿?

內地,宿舍禁電子用品,生活好有規律

公爵府

ming1020 發表於 21-3-7 14:58
我仔小五已經係咁……始終都係細發脾氣一陣就冇事,我係要返工同埋9月送佢去寄宿,所以唔同佢嘈只有忍

真 ...

有得寄宿甘好?oversea?

公爵府

ming1020 發表於 21-3-7 21:33
內地,宿舍禁電子用品,生活好有規律

中幾?

咁好既?

咁英文科点算?

侯爵府

bbyou 發表於 21-3-7 21:40
中幾?

咁好既?

小五,你自己上網睇下資料,深圳珠海廣州全部都好多選擇,我地冇戶籍係讀私校,英文水平一d都唔差………

侯爵府

bbyou 發表於 21-3-7 21:35
有得寄宿甘好?oversea?

老實講小學階段係海外選擇唔多,加埋疫情我唔會考慮,如果要去英美加我諗要中二三先會比佢去,因為我唔會靠親戚幫手照顧

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我嗰S.2 ,我要求更低...交齊功課,上齊網課,考試測驗合格就OK。

子爵府

conniecheung 發表於 21-3-7 21:51
我嗰S.2 ,我要求更低...交齊功課,上齊網課,考試測驗合格就OK。

中學測驗考試唔温書好易肥,佢做到呢一點都好唔錯。

男爵府

wendyaupooh 發表於 21-3-7 15:38
回覆 飛哥與發仔 的帖子

我家S1都要我陪溫。。主動要我陪佢背書,叫我出卷(當然還是我能力範圍做到,就照 ...

冇錯,小朋友若主動開口要求幫手,我能力做到嘅都會幫,咁當然幫嘅範疇主要都係睇吓佢邊啲唔明,解釋吓俾佢聽,教吓佢唔同嘅溫習方法,佢做咗練習,錯嘅地方我會解釋佢聽個正確答案係點嚟,溫書時當然我就唔會坐喺佢旁邊,只要佢話佢有溫咗冇問題,基本上我係唔會再過問。嘅。

公爵府

cmchang0927 發表於 21-3-7 16:37
我個中三上zoom就睇YouTube,我只係話如果留級就轉去屋企附近間band 3. 中三已經多科,又要爭名次選科,回 ...

我仔都係,專注力不足,上中一網課唔專心,一邊打機,一邊YouTube, 唔識功課又唔比人教,發脾氣,日日同佢嘈,又收老師電話,話欠交功課,我都想佢留級,根本都無學過野。

首頁

尾頁

跳至