自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直渴望三房單位。
我係FTM,兩個細,現住九龍3百尺頭,一房單位多年。
得C6一個搵錢,所好難儲到咩錢。
眼見遙遙無期,股票又唔生性。
你地會點選?
A,直接租樓,住同區,租蓋租,補貼$6000-$8000,月月清。
B,直接租樓,住北區,租蓋租,唔洗貼或大約補貼$1,2千。
C,換樓買村屋,唔洗點補貼,可以買中層,老本夠俾稅經紀裝修同傢俬。

公爵府

law_rainbow 發表於 21-3-7 16:45
一直渴望三房單位。

雙租好唔扺,萬一租客唔生性都幾煩,住北區或村屋,要考慮交通、返學、校網... 兩房會唔會易達成啲?

伯爵府

回覆樓主:

你之前個post先話你c6而家搵得萬幾兩萬, a應該唔可行

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

feifei_baby 發表於 21-3-7 16:54
雙租好唔扺,萬一租客唔生性都幾煩,住北區或村屋,要考慮交通、返學、校網... 兩房會唔會易達成啲?
...

認同,雙租有風險,萬一唔好彩遇租霸就慘。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

一直渴望三房單位。

c,得老公一個有收入。如果二個細佬都好細,保守d好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果唔愁校網,遠近,只為求住大啲,咁一定係c最穩陣

子爵府

一直渴望三房單位。

细路细成点?同埋如果唔充裕就唔好一跳就跳去3房。
一係留係市區两房,返工,揾校返學都方便啲。

大宅

肥肥寶 發表於 21-3-7 17:00
你之前個post先話你c6而家搵得萬幾兩萬, a應該唔可行

所以我再唔諗辦法,尼一世都要住係一房單位裏,就想住大D,就算請工人都有地方住,我再可以睇下有乜野可以做。

大宅

回覆樓主:

覺得長遠計c幾好,村屋又夠大,不過應該多d蛇蟲鼠蟻

水晶宮

一直渴望三房單位。

三個都不選。我會換二房,看下邊度仲有低水但算實用兩房。要找樓及做功課。由一房換做二房易點。然後請工人,自己出來做野。務求幾年後由兩房轉三房。

村屋係最後先考慮,始終交通、狗、蛇蟲鼠蟻都係問題。

水晶宮

law_rainbow 發表於 21-3-7 19:07
所以我再唔諗辦法,尼一世都要住係一房單位裏,就想住大D,就算請工人都有地方住,我再可以睇下有乜野可 ...

其實你生仔前,先由一房轉做二房,咁就易搞好多。未有細路,好多野易搞,錢都易儲好多。

侯爵府

Astra00 發表於 21-3-7 19:23
三個都不選。我會換二房,看下邊度仲有低水但算實用兩房。要找樓及做功課。由一房換做二房易點。然後請工 ...

Good idea! 一個人搵得唔多太危險啦!

珍珠宮

回覆樓主:

畀我照舊企喺度
冇能力搬

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

村屋 除非有車出入, 唔係就腳既都唔平

租 可以考慮吓, 但會租兩房先

其實除非你儲左舊錢, 唔係比我會唔旭, 細有細住啫, 始終得一個揾錢幾個洗

珍珠宮

回覆樓主:

四大長老可唔可以幫手湊住先?
再加補習社?
你去搵返全職會唔會實際啲?
c6搵得萬幾兩萬
又要一養四
點可能唔會月月清
根本冇能力換

唔係打沉你
不過咁既情況下
睇怕你儲得舊錢來
都準備娶新抱、幫仔女上車

水晶宮

Chole 發表於 21-3-7 19:26
Good idea! 一個人搵得唔多太危險啦!

佢得老公一人賺錢,夠洗都已經好叻,好難有錢儲到。好在佢哋不是租樓,叫做保住有份老本。如租樓更慘。

大宅

思澄爸爸 發表於 21-3-7 17:10
细路细成点?同埋如果唔充裕就唔好一跳就跳去3房。
一係留係市區两房,返工,揾校返學都方便啲。
...
就係冇錢,冇本事,因為一動就要錢,所以一直儲,一直等。但儲來儲去都冇本事。
我計過,我需要住三房的時間,15年-20年,小朋友都大,佢地都會成家立室搬出去。
同區租三房,大約消耗租金差額百幾萬左右。就住到近千萬的樓。
值,唔值,好煩。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

銀行如果冇乜$,我會買村屋!

水晶宮

回覆樓主:

揾萬幾兩萬可以儲到錢買3 房樓咁犀利?!

琥珀宮

回覆樓主:

唔換,繼續咁樣

首頁

尾頁

跳至