家庭理財

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Orphan_Savior 發表於 21-4-1 10:14
岩岩幫仔仔買左份長年期儲蓄,8年已經可以隨時攞錢,長滾個息又靚d
長年期儲蓄保証回報率低,5年期儲蓄保証回報率有3%,10期儲蓄保証回報率有冇4%呢?

禁止訪問

大宅

Orphan_Savior 發表於 21-4-1 10:35
但咁會壓左錢3-5年攞唔番喎,如果睇回報,應該考慮埋保險嘅非保證回報嘅實現率?
...
非保證回報嘅實現率?實現唔到又晤洗負責嘅,,考慮黎有乜用

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

各有各睇法,冇話對與錯!但我個人就認為有保證回報好緊要,非保證我就一定唔會納入考慮囉!但以我開出條件,要有保證回報同短期,D保險agent已經知道冇肉食嘞!

子爵府

回覆 Orphan_Savior 的帖子

如買得呢類短期,預左一筆吾急用既錢買,我都買左類似

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Orphan_Savior 發表於 21-4-1 12:39
真係各有各喜好,事關咁樣又唔靈活又少回報,不如定期新資金三個月咁玩回報仲高(emoji)
...
雖然大家睇法唔同,取向各異,但尊重你嘅意見。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Orphan_Savior 發表於 21-4-1 10:14
岩岩幫仔仔買左份長年期儲蓄,8年已經可以隨時攞錢,長滾個息又靚d

講話8年可隨時攞錢啫
當唔跟份單年期,
早左攞
之後會blacklist,再做唔到類似嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Orphan_Savior 發表於 21-4-2 17:57
JM係邊度聽到會blacklist??

非聽到
我親身經歷
職員話唔叫blacklist
但做唔到,連介紹新計劃都唔得
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

子爵府

8年太長,超過5年我自己唔會考慮,而且非保證係隨時都可變,我有一份幫HSBC買,都做唔到predicted rate 回報

禁止訪問

大宅

bearbear2003 發表於 21-4-3 22:23
8年太長,超過5年我自己唔會考慮,而且非保證係隨時都可變,我有一份幫HSBC買,都做唔到predicted rate 回 ...
非保證回報嘅實現率,係保險公司皇牌產如睇相佬一樣十年八載先知準晤準,實現唔到又如何。

伯爵府

2024勳章

我都想搵呢d plan, 3-5年約2.5%左右

子爵府

Orphan_Savior 發表於 21-4-3 23:09
但各位,咁舊錢係咪每5年先可以郁一次?

對,8年同5年已差咗3年,非保證的没人可guarantee,仲有所謂回報實現率係基於佢定的目標,例HSBC我買時係4.5%,两年後佢話要調到3.5%,而個實現率已改為目標3.5%計,所以呢數字遊戲而己

子爵府

baby_CH 發表於 21-4-5 12:21
我都想搵呢d plan, 3-5年約2.5%左右

中人寿5年plan 應做到,我嫌佢5年比較低,中銀三年就2.18%,好過定期

首頁
12345...9

尾頁

跳至