自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Forverhappy 發表於 21-3-8 09:48
我而加想幾點起身幾點訓都得,煮唔煮又得,可以好懶又好free。 見同齡身邊都有生BB,其實都期待會有小朋友 ...

正呀,好想返去呢個stage! 生左bb之後好辛苦呀,我都唔想付出呀,但生左bb出黎係責任...

水晶宮

我而加想幾點起身幾點訓都得,煮唔煮又得,可以好懶又好free。 見同齡身邊都有生BB,其實都期待會有小朋友 ...

我做女個陣人生無目標,又真係懶過鬼
屋企人好擔心我生完同bb一齊餓死
但我生完自己湊,完完整整無乜問題,我屋企人都話跌眼鏡
答返你個問題,做左人呀媽真係強好多 前提係你愛你小朋友嗎?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

你所講既唔係 一定要做嫁
唔好比左個框框自己
做咩 等於好老母
唔做咩 等於照顧得小朋友唔好

你自己ok 就得嫁啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

付出=自強??

我湊仔就湊仔, 我唔覺我對仔女有咩付出. 我餵人奶我都有著數, 起碼食乜都唔怕肥, 人地唔餵人奶我認為冇問題, 個人選擇, 根本冇必要歌頌或詆譭人奶媽或奶粉媽. 我一向夜瞓, 通頂要湊b冇問題, 佢地陪我打機我又陪佢食瞓痾啫. 我好少為佢地準備早餐, 因為老公會攪掂同埋佢地朝早唔食熱野, 淨係食麵包麥皮. 以前日日做到冇停手, 只係著下飯仔做家務, 而家佢地大d, 幫我做粗重野又要受我氣, 十倍奉還.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

CorrineNg 發表於 21-3-8 10:30
這不算叫自強掛,是對子女關心及責任。新聞都見唔少生左就算,唔理唔成 ,自問是否想做這類父母啦。生兒育 ...

我都覺得呢d 唔叫自強, 叫責任. 唔想負責的話唔好生b, 無謂累人累自己.

goldpiglet    發表於 21-3-8 21:39

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

都唔係d 咩自強,責任問題,我無餵人奶,我又唔係唔餵奶比佢地食,佢地都健康成長呀。
早起身都唔係咁困難,因為早睡早起,都有足夠睡眠。
自由,時間同錢,實要分比佢地架啦,但都ok ge...佢地會長大,唔係分得好多年咋。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Forverhappy 發表於 21-3-8 10:37
對,我就係想聽過來人經驗!! 因為係BK,唔餵人奶就好似係種錯… 有時見到D post話教功課教到嘔血,都好想問 ...

唔洗理人點講,生佐咪試下餵人奶,真係餵唔到咪轉奶粉。好多人好似對人奶著魔咁,唔餵係死罪,我懶理佢地。

想當年我都有餵,不過上奶上得唔好,再加埋返工有壓力,結果就放棄了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

我諗我同你係同一種人,(超級free style)有錢一年去幾次旅行、日日享樂,不過到咗一定年齡,心態會改變,依家我生咗,有咗個仔係多咗不同問題(以前我日日瞓十個鐘都冇人叫到我起身依家只要個仔喊一聲我就成個彈起)但我都冇後悔生咗,經歷過先會明白母愛可以幾偉大

大宅

自強 = 自己奮發圖強我自己做緊女,所以感受唔到做人媽媽會係點,只係責任嗎?

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

我成日都覺得應該要 心理上真係要準備好哂先好生
如果唔係 生左好容易有抑鬱

水晶宮

Forverhappy 發表於 21-3-8 19:15
自強 = 自己奮發圖強我自己做緊女,所以感受唔到做人媽媽會係點,只係責任嗎?
...

對自己孩子嘅付出唔係責任,係因為愛。
我覺得我能力可以付出嘅愛有限,所以生完一個唔考慮生第2個。

侯爵府

認真,咁你唔好生。 生左你可能會後悔。

複式洋房

我以前同老公係週末夫妻,星期一至五只需要照顧自己真係好嘆!宜家無長老無工人係要自己全職湊,so far so good。有時會呻下無人幫我湊下仔我可以去飲杯咖啡hea兩個鐘,但事實係自己會唔捨得。人唔人奶係小問題起碼有得揀,最主要係要預大部分時候以距需求優先,因為距係無能力照顧自己,教育都要親力親為,親子關係係一世。

子爵府

回覆樓主:

我唔想咁自強,但我老公要我高度自治, 又想成績又要體藝好,搞到我冇辦法頂硬上。

侯爵府

回覆樓主:

我未做呀媽前都係你咁,仲要晚晚煲劇。
生完到而家個女6歲剛上小一,冇得煲劇睇電視係基本,收工返去睇功課,佢地瞓晒先食飯。星期六日同小朋友去興趣班,大假用晒來同小朋友溫書。買嘢基本上只買比小朋友。

但自己生既,冇計啦。

公爵府

如果係咁,唔建議你生!
生左冇自由就肯定的
生左就要負責任去教
你平時free開,真係唔好生
我親身體驗

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

400萬養一個小朋友
唔夠財力就要親力親為

預埋無回報
無樓可能被埋怨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

tpyjasmine 發表於 21-3-8 20:01
如果係咁,唔建議你生!
生左冇自由就肯定的
生左就要負責任去教

但係。。。未生bb之前個個都係free 架啦

珍珠宮

訓到自然醒
煮又得唔煮又得
呢啲系自己冇預期既會失去既。
不過而家既野,系逼出嚟。生得小朋友就要負責任。

珍珠宮

回覆樓主:

你只是不想對孩子付出和改變,和自強不相關。

首頁

尾頁

跳至