自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

內地都唔會叫60歲以上打, 偏偏香港就叫哂d 60歲以上打政府係咪想邀功, 但今次賭輸左

深圳市衛生健康委員會:目前阶段,以下情况建议暂缓接种新冠疫苗:年龄小于18岁或大于59岁;

http://wjw.sz.gov.cn/yqxx/content/post_8380617.html

男爵府

回覆樓主:

冇證據但心照啦

伯爵府

chriswongbaby 發表於 21-3-8 11:52
內地都唔會叫60歲以上打, 偏偏香港就叫哂d 60歲以上打政府係咪想邀功, 但今次賭輸左
...

那裏有輸?幾萬長者打咗都無事,死咗嗰啲未有調查结果同疫苗有關,其他副作用所有疫苗都有啦

大宅

回覆 chriswongbaby 的帖子

內地都唔會叫60歲以上打????真的???

男爵府

回覆 卡通農場 的帖子

深圳市衛生健康委員會:目前阶段,以下情况建议暂缓接种新冠疫苗:年龄小于18岁或大于59岁;

http://wjw.sz.gov.cn/yqxx/content/post_8380617.html

象牙宮

chriswongbaby 發表於 21-3-8 11:52
...

北京疾控中心2月28日也曾發文稱,接種疫苗是預防疾病最有力的武器,凡是年齡在18歲以上、59歲以下的無禁忌症人群,都應該接種新冠疫苗。
但中心同時列出,12種人宜暫緩接種新冠疫苗。

18歲以下、60歲以上有過疫苗接種嚴重過敏反應者
有出血性疾病者
有神經系統疾病者
有精神疾病者
有嚴重肝腎疾病者
患有藥物不可控制者
患高血壓者
患糖尿病併發症者
患惡性腫瘤者
免疫缺陷等疾病者
懷孕的、餵奶的女性
各種疾病急性發作時的人群

北京都限制18至59歲人仕オ可接種武肺疫苗,香港卻叫60歲以上人仕打先,擺明想推香港老人家去死。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 21-3-8 12:06
北京疾控中心2月28日也曾發文稱,接種疫苗是預防疾病最有力的武器,凡是年齡在18歲以上、59歲以下的無禁 ...

咩叫武肺疫苗?

公爵府

2023年兔年勳章

333s 發表於 21-3-8 12:06
北京疾控中心2月28日也曾發文稱,接種疫苗是預防疾病最有力的武器,凡是年齡在18歲以上、59歲以下的無禁 ...

如果係決策錯左,應該盡快更改吧。

公爵府

又唔好甘講
你可以話打針前健康評估做得唔夠好
資訊唔夠清晰
好多高官,董伯伯都過60打左
專家袁國勇過60都打
何柏良都話幫家人預約打針
仲有另一個專家梁子超都話自己和家人已打
最重要打前了解自己身體狀況適唔適合打

伯爵府

chriswongbaby 發表於 21-3-8 12:05
回覆 卡通農場 的帖子

深圳市衛生健康委員會:目前阶段,以下情况建议暂缓接种新冠疫苗:年龄小于18岁或大 ...

因第三期臨床數據60歲以上的比較少,小心啲大陸唔比老人打,再睇下先。香港專家睇咩会比老人打唔知,但如果真係唔適合老人打,應該好多個案會出事,睇嚟唔係咁,只要係健康,打咗幾萬老人都無事

大宅

政府跟d唔跟d,跟足指示咪唔會有人出事囉

侯爵府

apple~y 發表於 21-3-8 12:16
又唔好甘講
你可以話打針前健康評估做得唔夠好
資訊唔夠清晰

過身嘅兩位人士一個63,一個55

其實年齡界線真係咁重要?好似有冇長期病患緊要啲

當然年紀大病痛三高都會多啲,但佢地同時係高危群組,最需要疫苗保護

公爵府

幸福花海 發表於 21-3-8 12:26
因第三期臨床數據60歲以上的比較少,小心啲大陸唔比老人打,再睇下先。香港專家睇咩会比老人打唔知,但如 ...

比60以上打原意保護老人
之前講過因為老人高危
中左死亡率高,醫療負荷大
加上香港唔同內地疫情未穩定,所以優先比老人打
如果有問題專家都唔會自己都走去打比家人打
不過健康評估就真係要嚴格d

公爵府

tsewong 發表於 21-3-8 12:32

所以我覺得政府可以應變下
暫時開放比健康人士不限年齡打

大宅

樓主可唔可以不要醜化疫苗?
身體狀況受控係冇問題
內地只是先後次序不同,有地方開始長者接種

乜白老鼠呢
香港而家要全民打左先有希望
UA今日都全線玩完
你就拖後腿

大宅

apple~y 發表於 21-3-8 12:33
比60以上打原意保護老人
之前講過因為老人高危
中左死亡率高,醫療負荷大

係,你講得好好
若爆發而沒接種大量長者已塞爆醫院醫療系統崩潰
到時並非2位去世,隨時一星期已二千或更多

公爵府

taobaobuyer 發表於 21-3-8 12:40
係,你講得好好

記得上年意大利爆肺炎醫療爆煲
放棄救治老人,死左好多老人

男爵府

回覆樓主:

咁英 美 夠係老人家打先。唔通又係推佢地去死咩。疫區同非疫區處理根本唔1 樣。大陸做到滴水不漏。隔離都21日起跳。佢地當然係非緊急處理啦。老人。細路咪慢慢來。反觀疫區老弱係醫療負擔。如果大量老人感染。醫療系統就崩潰。其他年齡層既使用亦會受影響

伯爵府

taobaobuyer 發表於 21-3-8 12:38
樓主可唔可以不要醜化疫苗?
身體狀況受控係冇問題
內地只是先後次序不同,有地方開始長者接種

同意,疫苗係唯一方法可以回復正常生活,醜化疫苗令人人都唔打,唔通想永遠都口罩限聚令,細路無學返,經濟蕭條好啲咩

珍珠宮

tsewong 發表於 21-3-8 12:32

認同你

首頁

尾頁

跳至