自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

錢錢媽 發表於 21-3-8 16:33
唔再經中介問,可以嗎?
自己Walk in入去銀行問啦,又或者打電話,上網申請等。
試吓渣打,中銀啊,恒生啊 ...
唔好用中介,佢地要費用,話唔使其實佢有路

男爵府

回覆樓主:

樓主,唔駛驚,citx好垃圾,當間間銀行按揭年期做緊75減,佢就做70減,都唔知係咪唔想做生意,亞爺銀行應該好易批,你只係借六成,又唔駛上MC,十日都可以有結果。

男爵府

chiling009 發表於 21-3-8 14:15
比4成最盡啦,中介有計我壓測,我過到,但銀行唔知點解唔批我
零售計佣金,有啲銀行過壓測會畀平常再緊一成,特別環境唔好時,仲有一個方法,就係睇下有冇近親可以做擔保,加多個名落去畀銀行

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章

eggcarol 發表於 21-3-8 16:47
你壓力超大,5月成交餘下咁少時間,你快啲搵多幾間!呢排D按揭冇以前咁快批到

我都擔心緊,聽日拎齊資料去walk in下先

男爵府

虎到金來勳章

cklok 發表於 21-3-8 17:06
樓主,唔駛驚,citx好垃圾,當間間銀行按揭年期做緊75減,佢就做70減,都唔知係咪唔想做生意,亞爺銀行應該 ...

呀爺銀行我25號齊件,而家都未收到通知

男爵府

虎到金來勳章

chiling009 發表於 21-3-8 17:29
呀爺銀行我25號齊件,而家都未收到通知

2月25

大宅

樓主信貸評級 ??

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

chiling009 發表於 21-3-8 16:23
等批既心情真係唔好受
點解買樓前, 唔去搵定銀行去問清楚先買?? 你咁好危險喎

子爵府

近排銀行批按揭緊左好多, 以前恒生好鬆手, 自僱無税單只要有半年銀行數都批, 最近我再問已經唔得話要有兩年利得稅單先得....

伯爵府

我4月尾收樓,搵左3間4間,hsbc,icbc,citi,scb. icbc最快批,最慢係hsbc. hsbc係中原做中介,citi同icbc係星之谷,scb係walk in,有冇中介似乎冇乜影響

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vespa 發表於 21-3-8 15:36
想知道申請咗幾耐,銀行先通知你話唔批?
我上網睇話唔好申請咁多間銀行,因為會拉低信貸評級,申請時記得 ...

申請關咩事呢?咁趕緊係漁翁撒網喇
放下自在

伯爵府

問吓大新,ICBC ,集友,招商永隆

大宅

chiling009 發表於 21-3-8 14:06
成交期5月,我係經中介的,我預比4成首期,無諗到會唔批 而家唯有問埋獅子銀行
...

想問下你層樓幾$?

男爵府

vespa 發表於 21-3-8 15:36
想知道申請咗幾耐,銀行先通知你話唔批?
我上網睇話唔好申請咁多間銀行,因為會拉低信貸評級,申請時記得 ...
信貸評級唔關你申請幾多間銀行按揭嘅事,申請幾間係正常做法
另外樓主係咪有p loan,定有一啲每月定期要供錢嘅基金總之每個月要定期支出嘅銀碼,因為呢啲都會扣起,唔計落壓力測試

男爵府

chiling009 發表於 21-3-8 14:06
成交期5月,我係經中介的,我預比4成首期,無諗到會唔批 而家唯有問埋獅子銀行
...

4成手期已是基本,上年十月朋友找獅仔及中國銀行都不批,又係比4成首期,五百元內的舊樓,加上你個業行,上年銀行已對幾類行業不做按揭。

大宅

回覆樓主:

Citi都唔批,有啲野

男爵府

chiling009 發表於 21-3-8 13:53
剛剛收到花X銀行電話,話我做零售,所以按揭唔批 重有2間未覆,好擔心
...

有冇試渣打?當年中銀花花旗..... 都唔批/等緊時,得渣打最快覆我同批

男爵府

試吓東亞、星展

首頁
23456...12

尾頁

跳至