網購天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

想喺呢度分享返驚有人同我一樣中招,事源喺FB啲淘寶群組見有人分享呢間叫臻X家具定制,見啲實物圖都唔錯。膽粗粗試吓,俾晒度呎費五舊水就有個同事上黎度呎。上星期日28號度完就等大陸啲設計師開工畫設計圖。等等等到琴日一個星期,不同理由去拖你,一時又話新年後積落好多單跟唔切,一時又話自己病咗唔得閒幫你追。總之講到明比你聽未得閒做你單嘢,你繼續等啦真係等到我忍唔住爆佢時,個客服又跳出黎話我聽因為我未俾畫圖設計費所以唔會有圖比我睇。我真係由頭到尾只係聽過佢提過度呎費,所以咪同佢理論呢啲付款細節點解唔喺我開始前同我講,個客服仲要好大支嘢話[因為你無問,你問我就會講架啦]仲CAP其他買家既截圖潤我潤我唔清楚流程點解唔問清楚。

宜家我已經申請咗退款同搵咗淘寶本身既買家介入,真心唔想有其他人同我一樣有咁既遭遇。我仲做咗好一排既功課,先㨂咗呢一間,第一次訂造傢俬就出師不利

333s    發表於 21-3-8 21:33

象牙宮

ying_lowb 發表於 21-3-8 19:15
想喺呢度分享返驚有人同我一樣中招,事源喺FB啲淘寶群組見有人分享呢間叫臻X家具定制,見啲實物圖都唔 ...

臻X家具定制
taobao? 有 link?

// 上黎度呎。五舊水
香港度呎是無法退的。淘宝你尽量申請吧。當500元是教訓。
好過全屋定制。損失不是更大???

以前我也依賴 "度呎" 怕自己量錯。
由于 房間有一角凹凸, 量四四方方 長* 寛 面積。來買合适家俬。 俬比面續 少1寸以上 (保障家俬) 能放。
凹凸部分。最后, 后加 架子填滿。 end up 凹凸位也會不見。

// 參考現成家俬。
房間 長2.1M *寛2.8M : 如買床, 長度要小于 2M。

/// 為保障自己, 損失少d。万不能全屋定制。 分開買。分開裝。ok 再買。

/// 家具: 柜, 桌, 床.... 有標準長寛高。 跟標準, 免中伏。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 21-3-8 21:32
臻X家具定制

X = 三個口

我唔知可唔可以咁樣貼出黎
你想要link可以PM你

我都明香港度呎價報價唔啱的話無得退,但係呢個賣家真係好理直氣壯拖我進度同無理加收設計費
我哋朋友話我都算好彩,係損失咗五舊水咁少。宜家最煩係咩都要重新黎過

象牙宮

ying_lowb 發表於 21-3-8 22:06
X = 三個口

我唔知可唔可以咁樣貼出黎

1. 我都希望你成功退返500元。

2. 臻品 在淘宝, 無咩案例可參考。???
雖然評價也未必個個属实。
facebook 購物沒保障。比淘宝更劣。自己小心。

最近看了一位買者, 他定制床, 生產好, 要求厂家拍下呎寸和產品對照,厂家才能發貨。
真的很仔細.... 我以后仿傚。

家具, 定下的呎寸 =/= 產品呎寸有出入。(會有的) 孔不對。門不對稱。一高一低。
自己定家具, 尽量和標準呎寸一模樣。如不相同就要打12分精神。

白發多几條。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

地台床=儲物床=榻榻米床衣柜

40-50cm 高, 現可以做是 60cm高。
我想整70cm 高。

發現 **********************

2021 多了好多 HK 直發。
又可定制。
可真發 HK ? 几百元。
款也多。價格合理。
上海 最多 +
廣東省 次多

https://item.taobao.com/item.htm?id=629095903958

理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 21-3-9 12:02
1. 我都希望你成功退返500元。

https://www.facebook.com/groups/taobaohappyshare

我就係喺上邊呢個FACEBOOK GROUP度見到有幾個人SHARE用呢間既經驗,又喺唔同既討論區搵過吓唔見有人負評過呢一間公司,先會㨂咗佢。
我都有喺FACEBOOK啲SHARE呢間公司正既POST下面留言話我瀨咗嘢提大家小心啲。喺FACEBOOK嗰邊已經有好幾個本身想搵呢間既人PM我問詳情,真心希望大家唔好中招,呢間嘢真係有問題。

喺淘寶訂係平好多,不過真係有好大風險,好似你所講啲例子咁,送到黎唔啱呎吋都真係好頭痕。

象牙宮

ying_lowb 發表於 21-3-9 12:39
https://www.facebook.com/groups/taobaohappyshare

我就係喺上邊呢個FACEBOOK GROUP度見到有幾個人SHARE ...

我也是造地台床 用鋼鉄做的床。 高度我定 60-70cm

床下是一排柜。鋼木的柜。

1. 安裝易 (video, wechat, 圖)
2. 運費少 D。 3-5百元之內。
3 环保
4. 成本不高, N年掉也方便。

款式..... 顏色我未決定。

理性討論交流者。

象牙宮

我買家私 100+20% 小心。

就算豪, 掉都好麻煩。掉要花錢。

找一个安心的。舒服D。

facebook 買賣冇保障, 我是有保留的。

理性討論交流者。

男爵府

我都係呢間, 係做的時間比較耐,但質量我覺得好好.現場收口,開孔
我直接係WECHAT 聯絡.

不過可能傢俬都係人夾人.
勸任何傢俬店都好,唔好一次做咁多. 試下夾唔夾得來
XD我同時有係香港店訂, 不過伏.

象牙宮

地台床。

現在多數整2.5呎高。至腰。youtube : 半高床

半高床为什么这么受欢迎?
https://www.youtube.com/watch?v=laV-iZ3dBSc&t=22s

https://www.youtube.com/watch?v=Q9VDDLLI3rc&t=273s
多功能儲物衣櫃床組合

高 50-70cm

E0 E1 床差几百而己。床是計算材料。價格比淘宝高太多, 別冒險了。
后果, 我地都不知。

組裝費。參考 那些网寫出來的。

現在透明度好高。

理性討論交流者。

象牙宮

333s 發表於 21-3-8 21:32
臻X家具定制

臻品家具定制

描述 4.5 服务 4.5 物流 4.5
沒有差評, 中評, 好評

參考什么??? 多人評的 products, 看差評, 中評.... 比好評更有用。

理性討論交流者。

別墅

anubisking 發表於 21-4-7 12:49
我都係呢間, 係做的時間比較耐,但質量我覺得好好.現場收口,開孔
我直接係WECHAT 聯絡.

我最後都無再搵其他淘寶店訂(emoji)喺香港買咗現成既(emoji)試過一次成個過程煩到痴咗線,最終經淘寶方介入追返一半訂金,不過成個過程真係好煩又受氣。

奉勸大家搵淘寶訂造傢俬的話,你預你本身真係好得閒,有好多時間心機自己跟進啲進度就可以一試。

男爵府

ying_lowb 發表於 21-4-8 02:21
我最後都無再搵其他淘寶店訂(emoji)喺香港買咗現成既(emoji)試過一次成個過程煩到痴咗線,最終經淘寶方介 ...

依家係咪改左名? 搵唔到間鋪
好驚改名後中招。

首頁

尾頁

跳至