自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

牛年勳章

見到好多post 講復課,其實大家都好緊張小朋友學習同社交,不如集思廣益,好過不停埋怨你我他。

我先俾小小提意,可唔可以考慮每次返全校的1/2, 分上/下午班?

1. 減少左在校人數,太多小朋友集中埋一個地方,家長都擔心!
2.清潔人員可以集中處理有學生在的樓層
3. 又可以全部小朋友都返到學
Eg. 1,3,5 年級返上午;2,4,6 年級返下午(宜家anyway 都係返半日)

其實家長都明白,家校合作對小朋友係最好。點解宜家每件事都好似一定要攪到對立咁?不如大家互相支持,俾d意見,令件事解決唔係win win 更好嗎

有d人有意挑撥離間,真係居心叵測。

公爵府

nisha 發表於 21-3-9 01:00
見到好多post 講復課,其實大家都好緊張小朋友學習同社交,不如集思廣益,好過不停埋怨你我他。

我先俾小 ...

家校合作?其實有學校問過家長的復課意願嗎?有正視家長的意見嗎?當雙方不對等,一方凌駕另一方,如何合作?

男爵府

回覆樓主:

家校合作??!老師都唔合作做檢測,我點樣同老師合作到呀?

子爵府

你呢個建議嚴重影響某啲既得利益者,分上午、下午,如果可行,即係走回頭路返返去從前半日制,老師數目即多出一半,大量老師失業。

亦會多左女姓返回家庭崗位,整體家庭收入減少,供唔起樓,未能支持高樓價,政府就會減少賣地收入。

伯爵府

牛年勳章

feifei_baby 發表於 21-3-9 01:04
家校合作?其實有學校問過家長的復課意願嗎?有正視家長的意見嗎?當雙方不對等,一方凌駕另一方,如何合 ...

PTA 作用係為家長同學校的橋樑,如果學校冇同家長傾,家長可以同pta 反映意見,同其他家長一齊話俾學校知,家長們的想法。
明白已zoom 左咁耐大家都好攰,所以咪想辦法去改善。
雖然表達左未必一定得,但起碼我有去試去講俾學校知我的想法。
既然 plan A 唔work , 可唔可以討論 plan B? 辦法總比困難多

珍珠宮

呀局長大人其實肯做野根本好多解決方案,咁長時間咁多學生唔洗返學,好想知佢係咪好開心,咩都唔洗做。

公爵府

littlemaopig 發表於 21-3-9 01:09
你呢個建議嚴重影響某啲既得利益者,分上午、下午,如果可行,即係走回頭路返返去從前半日制,老師數目即多 ...

啲老師zoom半日/面授半日都呱呱嘈嗌辛苦,仲叫佢分上下午?

伯爵府

牛年勳章

littlemaopig 發表於 21-3-9 01:09
你呢個建議嚴重影響某啲既得利益者,分上午、下午,如果可行,即係走回頭路返返去從前半日制,老師數目即多 ...

唔係以前咁,以前係上下午各6 級

宜家係暫時性,上下午各3級,學生人數冇變,班數冇變,老師人數亦不應有改變

其實理念咪同餐廳只可有一半入座率咁

珍珠宮

點解搞到好似對立
係因為已有工會透過傳媒發聲
講話係對佢地道德勒索
先辣慶一班家長
如果只有家長釋出善意
班老師反而話家長勒索佢地
真係冇討論空間

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁樣下晝放學時間會遲好多,唔知道家長同唔同意, 唔知道唔同級別會唔會爭上晝班, 小學既校巴唔知點樣安排
總有離別的時候

伯爵府

牛年勳章

feifei_baby 發表於 21-3-9 01:17
啲老師zoom半日/面授半日都呱呱嘈嗌辛苦,仲叫佢分上下午?

呢個係我小朋友學校冇呢個情況,所以no comment

討論下only, 當然會有一些困難,但總比現在好

Brainstorm 一下又冇壞

伯爵府

我先俾小 ...

嘩你呢個提意咪加重老師既workload ?本身老師成個學期教半日咋!尊貴既老師又要嬲豬了

wcpcelia    發表於 21-3-10 17:00
myfaye    發表於 21-3-9 13:56

子爵府

nisha 發表於 21-3-9 01:18
唔係以前咁,以前係上下午各6 級

宜家係暫時性,上下午各3級,學生人數冇變,班數冇變,老師人數亦不應有 ...

初初你都以為係暫時停課,暫下暫下都已經年半,亦未見盡頭。

照顧學生既時間少左,即係唔需要咁多老師,可裁走部分,首先一定先裁合約老師。餐廳少左一半人客,都會先停PT員工,而家炒散勁少工。

myfaye    發表於 21-3-9 13:58

伯爵府

牛年勳章

Chowying 發表於 21-3-9 01:22
咁樣下晝放學時間會遲好多,唔知道家長同唔同意, 唔知道唔同級別會唔會爭上晝班, 小學既校巴唔知點樣安排 ...

校車都希望有生意,宜家冇旅客,應該可以有車可調動
宜家已經冇面授,應該唔多人介意上/下午,我見好多家長想復課,相信復到課就已經好好

伯爵府

牛年勳章

KamMui 發表於 21-3-9 01:23
嘩你呢個提意咪加重老師既workload ?本身老師成個學期教半日咋!尊貴既老師又要嬲豬了
...

點解一黎就要咁呢?
我唔覺得所有老師不想正常教書,唔好一講就只係老師問題。
平心靜氣,brainstorm 下

呢度成日有記者,可能佢哋會借到橋呢寫下

伯爵府

牛年勳章

littlemaopig 發表於 21-3-9 01:25
初初你都以為係暫時停課,暫下暫下都已經年半,亦未見盡頭。

照顧學生既時間少左,即係唔需要咁多老師, ...

其實zoom 教書,唔會比面授準備少

我自己zoom 開meeting 準備的資料會更齊全,同會練好份講詞。

水晶宮

我先俾小 ...

認同你講法

公爵府

nisha 發表於 21-3-9 01:30
點解一黎就要咁呢?
我唔覺得所有老師不想正常教書,唔好一講就只係老師問題。
平心靜氣,brainstorm 下

現實係一間學校只要有一個唔想正常教書嘅老師,全校都咪使旨意復課,大家經過2019,就會知道差唔多間間學校都會有為反而反嘅社運精英

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我一月已經咁樣提出啦!我眼見自己嘅學生因為停課,身、心、學業都受到負面嘅影響,所以我想復課!真心唔明白身邊嘅黃老師點解咁鐵石心腸

侯爵府

我先俾小 ...

好建議 上下午 分開 目標 逐漸復課

首頁
12345...7

尾頁

跳至