自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

Elenalan 發表於 21-3-9 08:59
小學生放6pm都好遲,有d搭校車回到家都7點後,即係要飯後才做功課,作息時間顛倒哂,我個人就非常不情願被 ...

仲有,搭校車果d可能11:30am就要食午餐 (或早午餐同吃),之前一晚做功課做得夜,肯定難早起,咁個細路咪一天只吃兩餐?

侯爵府

回覆樓主:

教育局話唔到事 怕左班老師

公爵府

nisha 發表於 21-3-9 01:00
見到好多post 講復課,其實大家都好緊張小朋友學習同社交,不如集思廣益,好過不停埋怨你我他。

我先俾小 ...

依家唔係家長唔肯俾自己仔女返學。
而係「唔知點解」好多學校都不能符合全校教職員做檢測的要求。
不如問下呢啲教識員(包括校長)想點先啦!
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

伯爵府

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-3-9 08:59
小學生放6pm都好遲,有d搭校車回到家都7點後,即係要飯後才做功課,作息時間顛倒哂,我個人就非常不情願被 ...

Cut 課程或減假期,唔好逼埋d課程,趕住教冇意思

水晶宮

nisha 發表於 21-3-9 09:11
Cut 課程或減假期,唔好逼埋d課程,趕住教冇意思

津校課程跟指引,學校可隨便cut?
減假期要問教職員肯唔肯,涉及僱員合約條款。

男爵府

攪下午校,應該有家長好反對。加上老師都未必得。

伯爵府

牛年勳章

Mrs.Luckycat 發表於 21-3-9 09:08
依家唔係家長唔肯俾自己仔女返學。
而係「唔知點解」好多學校都不能符合全校教職員做檢測的要求。
不如問 ...

係有家長prefer zoom, 前post 咪話學校有2/3 家長prefer zoom 。

點解要俾教育局分化到家長同學校。中/小學老師同小朋友身體接觸機會少之又少。已經冇係學校食飯,又冇機會除口罩。老師需唔需要驗都係一個可圈可點既問題。點解冇人將問題指向返始作俑者?

伯爵府

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-3-9 09:15
津校課程跟指引,學校可隨便cut?
減假期要問教職員肯唔肯,涉及僱員合約條款。
...

應該話延長去教

英國政府已討論緊加開summer school

我真係唔識人做老師,佢哋係學生放幾耐假佢哋放幾耐?
因為我有時同小朋友係summer holiday 返學校活動,我都有見過唔係負責活動既老師都係學校做緊嘢。或者假期經過學校,都有見過老師返校工作

公爵府

nisha 發表於 21-3-9 09:22
係有家長prefer zoom, 前post 咪話學校有2/3 家長prefer zoom 。

點解要俾教育局分化到家長同學校。中/小 ...

部分家長prefer zoom, 受影響的只是自己子女;
部分教職員 prefer 不接受測驗,受影響的卻是全校學生。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

琥珀宮

nisha 發表於 21-3-9 01:00
見到好多post 講復課,其實大家都好緊張小朋友學習同社交,不如集思廣益,好過不停埋怨你我他。

我先俾小 ...

比提意?你以為你既提意,教育局無人唸到嗎?

水晶宮

nisha 發表於 21-3-9 09:28
應該話延長去教

英國政府已討論緊加開summer school

涉及老師權益嘅要問番現職老師,我只係普通家長。我支持按需要延長教或summer school, 或維持網課部份面授我亦願意配合,但一個要成6pm後才放學的下午班時間表我就不能接受,我一直認為孩子良好作息生活習慣健康身體比學業成績更重要,冇呢個根基亦好難有精神去專心學習。

伯爵府

牛年勳章

木土土 發表於 21-3-9 09:32
比提意?你以為你既提意,教育局無人唸到嗎?

諗同去實行差好遠,佢哋唔係成日講持分者

係好既咪每間學校-老師家長投票決定。

家長唔係係學校冇得發表的一群,只係睇吓大家肯唔肯行多步

子爵府

nisha 發表於 21-3-9 01:30
點解一黎就要咁呢?
我唔覺得所有老師不想正常教書,唔好一講就只係老師問題。
平心靜氣,brainstorm 下

其實分上下午返學都OK既
但如果D老師教既科係分年級上既,咁佢咪要由0800開工到1800 先收工!
平時可能佢只係返0800-1530 咋WOR
呢D都係要靠學校去調節下了
不過攪咁多不如直接吐啖口水去做檢測咪仲好!

伯爵府

牛年勳章

kk1979 發表於 21-3-9 10:05
其實分上下午返學都OK既
但如果D老師教既科係分年級上既,咁佢咪要由0800開工到1800 先收工!
平時可能佢只 ...

呢個係give and take ,唔願意做test 就行其他plan ,只反對冇意思

老師應該唔係放3:30

Anyway, 我唔fully support 要老師test 完先可以全校返學。之前已解釋左,中/小學老師同學生身體接觸好少,又全天唔除口罩

子爵府

nisha 發表於 21-3-9 10:12
呢個係give and take ,唔願意做test 就行其他plan ,只反對冇意思

老師應該唔係放3:30

咁我就係FULLY SUPPORT 要老師test 完先可以全校返學既
因為對學生多一個保障都係好事!

男爵府

Elenalan 發表於 21-3-9 09:40
涉及老師權益嘅要問番現職老師,我只係普通家長。我支持按需要延長教或summer school, 或維持網課部份面 ...

老師都無得話事,校長同校董會一致通過話要檢測開學,老師只可以揀做定辭職,咁關老師咩事呢?
老師話zoom 同拍片仲浪費時間, 之後又要趕返進度,其實老師都唔想, 教局推個波俾學校,學校又驚有小朋友中招, 責任就係學校,跟本就沒完沒了, 最大責任都係政府。

公爵府

testher 發表於 21-3-9 10:19
老師都無得話事,校長同校董會一致通過話要檢測開學,老師只可以揀做定辭職,咁關老師咩事呢?
老師話zoo ...

趕進度?家長趕進度就有,學校最重要係考試考試考試,理得教成點、學生識唔識,呢啲嘢,從來都係邊個緊張邊個做

伯爵府

牛年勳章

testher 發表於 21-3-9 10:19
老師話zoo ...

所以我奇怪咁少人去嘈「始作俑者」
一係就教育局force 去做,既然佢哋覺得咁係最好。點解要推個責任俾學校?令到家長同學校對立

男爵府

feifei_baby 發表於 21-3-9 10:25
趕進度?家長趕進度就有,學校最重要係考試考試考試,理得教成點、學生識唔識,呢啲嘢,從來都係邊個緊張 ...

我唔知你間學校係點,但老師係要交數的, 學生成績唔好,校長一樣要捽數, 老師一樣要補課。我識做老師果班係咁講,佢哋無話唔做檢測亦都唔鍾意zoom教學, 因為workload 仲多個面授, 但問題係學校校董會都唔選擇全面復課,原因就係內部先知了,但我識果幾位老師都有做檢測的,仲要自己去郵局取樽,2星期一次,但都一樣學校只返1/3

男爵府

nisha 發表於 21-3-9 10:29
所以我奇怪咁少人去嘈「始作俑者」
一係就教育局force 去做,既然佢哋覺得咁係最好。點解要推個責任俾學校 ...

認同!

首頁
12345...7

尾頁

跳至