自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

上下午有問題㗎,家長們原本安排下午要上嘅興趣班及補課咁點呀? 為數不會少

伯爵府

而家已回落至單位數,連樂園都開返,無咩理由唔全面復課,呢個政府置學生既學術同身心發展不願,又唔 諮詢家長意見,真係不知所謂!

伯爵府

牛年勳章

幸福花海 發表於 21-3-9 11:24
而家已回落至單位數,連樂園都開返,無咩理由唔全面復課,呢個政府置學生既學術同身心發展不願,又唔 諮詢 ...

表面睇係想令學校家長對立,教育局之後就籍此理由攞家長支持,增加佢哋嘅權力
太深入我唔識,我只想小朋友好好返學,健康快樂

大宅

nisha 發表於 21-3-9 11:30
表面睇係想令學校家長對立,教育局之後就籍此理由攞家長支持,增加佢哋嘅權力
太深入我唔識,我只想小朋友 ...

我覺得教局係單純廢,搞到咁有咩人支持。局長等退休唔願做

伯爵府

牛年勳章

Cheddar85ang 發表於 21-3-9 11:20
上下午有問題㗎,家長們原本安排下午要上嘅興趣班及補課咁點呀? 為數不會少
...

興趣班重要定正常返學重要?

每人都有反對的理由,自己反對好地地,人哋反對就一定係唔啱。我只希望小朋友愉快學習,唔好搵小朋友黎搞

伯爵府

牛年勳章

fadgare 發表於 21-3-9 11:32
我覺得教局係單純廢,搞到咁有咩人支持。局長等退休唔願做

言語攻擊就免啦
盡快令小朋友正常返學就好啦

大宅

高層搞唔掂某幾位同事,就不肯強推檢測,聽到都嬲!

子爵府

nisha 發表於 21-3-9 11:30
太深入我唔識,我只想小朋友 ...

你的諗法跟我一樣,教局是想有個冠冕堂皇的藉口來增加權力,而家有大部分家長背書支持,教局只要肯復課,家長咩都會支持。亦直接中斷了教師的阻力。

大宅

nisha 發表於 21-3-9 08:53
微調小小,又可唔可以?
8-12:30, 1:30-6

老師咪要朝返7:30,夜晚最快6:30先放學,得一個鐘食晏,由朝做到晚返到屋企仲要改簿備課,將心比己,你打工老細突然加長你工作時間但人工不變,我諗冇人會願意,除左老師,仲有學校文書,嬸嬸都有影響

所以最好比壓力政府宣布全港復課,唔想返嘅家長就唔好返

大宅

我佛系開都忍唔住要鬧爆楊局長,拋波太好玩,你就一拋再拋,其實你一聲令下全港復課咪得囉!使鬼搞到老師家長對立!本身因為黑暴事件已經好大影響,依家你係火傷再淋油!點解幼稚園可以全校復課,小學唔得呢請問!呢個波你拋得比學校就預左會有爭拗,唔該你打好呢份工啦!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

水晶宮

nisha 發表於 21-3-9 11:33

每人都有反對的理由,自己反對好地地,人哋反對就一定係唔啱。我只希望小朋 ...

即是想講牽一髮動全身,任何事都係要找一個較為好或較可行的方案

子爵府

其實個問題是做個測為什麼先,要防就應全校師生都去做測,這個亦是點解教局唔去做的地方,記住只有老師去做是無檢測的意思。我一直都有講一就唔測直接去復課,一就全校去做,否則還在這支節上爭吵有什麼意思。

伯爵府

牛年勳章

kelly_wong123 發表於 21-3-9 11:44
老師咪要朝返7:30,夜晚最快6:30先放學,得一個鐘食晏,由朝做到晚返到屋企仲要改簿備課,將心比己,你 ...

返學時間冇改
唔係不嬲得一小時lunch?
係放學時間夜左, 短時期辦法
永無兩全其美,我只是想下,呢個post 原意係大家出d辦法
三個臭皮匠 勝過諸葛亮嘛

象牙宮

2024年龍年勳章

nisha 發表於 21-3-9 01:00
見到好多post 講復課,其實大家都好緊張小朋友學習同社交,不如集思廣益,好過不停埋怨你我他。

我先俾小 ...

我家小學生依家返7:45-1:00

如果下午班也上相同時間(5小時), 當2點上堂, 要7pm 才放學.

如果上午班7:45-12(4小時), 下午班1-5(4小時), 都可以.

星期六長短週再補5小時.

但老師返工時間長咗, 佢哋願意嗎?

水晶宮

nisha 發表於 21-3-9 11:33

每人都有反對的理由,自己反對好地地,人哋反對就一定係唔啱。我只希望小朋 ...

如果返5小時下午班又夜放學,咁我諗唔少家長包括我都唔想要呢種「正常返學」,寧願繼續上午網課 (每月1/3時間回校面授),然後小朋友下午有充足時間可舒服在家做功課食下茶點,再去興趣班(或功課輔導),晚上仲可多d親子時間,又可早d瞓。
真正愉快學習,係要問番小朋友是否愉快,應該冇小學生想返下午班仲放學時已天黑捱住餓返屋企,咩自由活動時間都冇哂,回家趕沖涼晚飯仲要做功課。

伯爵府

牛年勳章

Sumyeema1 發表於 21-3-9 11:58

我家小學生依家返7:45-1:00

我只係大擔假設,點做就睇教育局

子爵府

littlemaopig 發表於 21-3-9 01:09
你呢個建議嚴重影響某啲既得利益者,分上午、下午,如果可行,即係走回頭路返返去從前半日制,老師數目即多 ...

以前分上下午校,老師同校長都係唔同架。。。分上下午校,老師應該要多一倍先啱。。

子爵府

jy0022 發表於 21-3-9 12:28
以前分上下午校,老師同校長都係唔同架。。。分上下午校,老師應該要多一倍先啱。。
...

咁老師要減一半人工

伯爵府

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-3-9 12:08
如果返5小時下午班又夜放學,咁我諗唔少家長包括我都唔想要呢種「正常返學」,寧願繼續上午網課 (每月1/3 ...

返4小時又點睇?
或者低年班返上午,8-12?
高年班1-5:30?
Just brainstorming

正面提議總好比指責別人強

如果講捱餓,宜家返上午都係會,8am 上堂,當7am 出門口,1pm 放學,2pm 到屋企。

我自己都係working mum, 都明白在家學習嘅煩惱。

出世咁耐邊有諗過一個病可以搞到世界大亂。非常時期,大家忍一忍,總有辦法解決

侯爵府

回覆 jincaiyan 的帖子

係咪津小?

首頁

尾頁

跳至