自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫佢地絕肓啦, 我果頭D 垃圾站真係日日比人強姦咁, 清潔工人D工作沒完沒了

大宅

bdrom 發表於 21-3-9 09:01
所以我就問反對既人,你地平時食唔食豬?
你地係咪以為俾你地食既豬係自願俾你地食?
你地又知唔知俾你地食既 ...

咁其實你意思係你贊成殺豬,因為你有食豬,所以殺豬冇問題?

水晶宮

2018復活節勳章

bdrom 發表於 21-3-9 09:17
我開始發覺會同情D野豬既人,
大多數都係平時好少會接觸野豬,唔知道問題嚴重性既人...

你比野豬攪過呀?咁深仇大恨

男爵府

都好既,以後行山可放心的。

子爵府

bdrom 發表於 21-3-9 09:17
我開始發覺會同情D野豬既人,
大多數都係平時好少會接觸野豬,唔知道問題嚴重性既人...

Agree。
就好似啲人住市區, 假期走去餵馬騮。
有一次我們上山去奶奶家, 有個人拿著一袋食物上山餵馬騮, 俾我地鬧到佢走。另一次我姑奶鬧嗰啲人, 咁我引一班乞衣去你門口乞食得唔得?

大宅

DogdogChan 發表於 21-3-9 09:21
咁其實你意思係你贊成殺豬,因為你有食豬,所以殺豬冇問題?

我上面講左了
大規模畜養豬隻然後屠殺分屍食用既行為本身已經更自私殘忍
如果你認同可以純粹為左滿足人類口腹之慾而去咁做既話,
咁將呢群影響到社會衛生甚至人身安全既野豬捉去人道毀滅道德上只會更加合理

珍珠宮

人道毀滅倒不如開放返比人捉黎食,野豬咪又係豬,好多人想食但唔知點解捉野豬係犯法,宜家野豬周山都係又唔驚人

大宅

mcs74 發表於 21-3-9 09:29
人道毀滅倒不如開放返比人捉黎食,野豬咪又係豬,好多人想食但唔知點解捉野豬係犯法,宜家野豬周山都係 ...

哈哈,有創意
不過一睇就知你對農業了解不多
野豬既品種同家豬唔同,所以D肉會好難食唔會有人想食的
另外仲有各種疾病傳播風險呢,唔好唔記得而家個疫情係點來的

大宅

bdrom 發表於 21-3-9 09:28
我上面講左了
大規模畜養豬隻然後屠殺分屍食用既行為本身已經更自私殘忍
如果你認同可以純粹為左滿足人類 ...

我好奇,請問野豬你有咩人生安全,可以分享下嗎?我家住村屋,條村周圍都係野豬,都暫時未有社會衛生問題同人生安全問題。

大宅

DogdogChan 發表於 21-3-9 09:35
我好奇,請問野豬你有咩人生安全,可以分享下嗎?我家住村屋,條村周圍都係野豬,都暫時未有社會衛生問題 ...
新聞已經有好多報導了,自己搜尋下睇下吧

大宅

bdrom 發表於 21-3-9 09:42

我有睇過呀,但d人都係話同佢地絕育,冇話要殺豬喎。所以我先想問下你係咪被野豬影響到好嚴重,所以咁想殺晒佢地。

大宅

bdrom 發表於 21-3-9 09:42

同埋,其實全香港人都贊成殺豬都冇用個播,執法者做野先得。

大宅

DogdogChan 發表於 21-3-9 09:45
我有睇過呀,但d人都係話同佢地絕育,冇話要殺豬喎。所以我先想問下你係咪被野豬影響到好嚴重,所以咁想殺 ...

我上面已經講左我既理由了
絕育既方式相對於人道毀滅麻煩得多,成本大得多,時間長得多

侯爵府

bdrom 發表於 21-3-9 08:57
俾人食既豬就唔無辜?
唔好同我講人類生存一定要食豬或者其他動物,
醫學一早已經證實人可以只靠食素而健康 ...

邊份醫學報告?

伯爵府

回覆樓主:

野生動物都有生存嘅權利

大宅

bdrom 發表於 21-3-9 09:49
我上面已經講左我既理由了
絕育既方式相對於人道毀滅麻煩得多,成本大得多,時間長得多

我覺得人類麻煩好多,又要霸佔哂啲地方,野生動物要殺,都係因為人類攪成咁。
不過講真,我唔係道德l,要殺我又唔會出黎反對,萬物都有佢生存之道,也有佢地既命,阻住人類安危就要死都係定律。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bdrom 發表於 21-3-9 09:34
哈哈,有創意
不過一睇就知你對農業了解不多
野豬既品種同家豬唔同,所以D肉會好難食唔會有人想食的

咩而家啲野豬變左種咩?唔同以前既咩?

我香港新界大,我細時同媽咪行街買餸,成日見街邊有人偷偷賣野豬肉喎,啲人話啲肉比普通豬好食好多架喎,因為運動夠吖嘛。

唔知我有無記錯,野豬肉仲比家豬肉貴架。不過,香港係唔准殺野豬既。

不過,都四十幾年前既野黎喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

mimi987 發表於 21-3-9 09:49
邊份醫學報告?

自己睇一下吧

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B4%A0%E9%A3%9F%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%AD%B8

有證據表明,素食者一般更加健康和長壽。素食者患冠心病,肥胖症,高血壓,II型糖尿病和某些癌症的比例較低。素食往往富含碳水化合物,Ω-6脂肪酸,膳食纖維,胡蘿蔔素,葉酸,維生素C,維生素E,鉀和鎂。素食中飽和脂肪,膽固醇及動物性蛋白質的含量普遍較低[1]。

不過,素食飲食有時可能會相對缺乏的蛋白質,鐵,鋅,維生素B12,鈣和其他營養物質[2]。儘管如此,精心設計的素食和全素食菜譜能夠滿足所有這些營養需求,可以適應人生命中的各個階段,包括懷孕期,哺乳期,嬰兒期,兒童期和青春期。

水晶宮

贊成絕育,反對全面撲殺。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

任何動物都有生存權利,為何要殺

首頁

尾頁

跳至