自由講場

跳至

首頁
34567...49

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

我反而擔心哥哥的心理會受影響

大宅

牛年勳章

回覆 小晴bbma 的帖子

你又講得有道理~11歲都仲係咁.證明已經深深影響左佢心智

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

babytt2 發表於 21-3-10 10:14
呢3個人渣都要判終身監禁!

應該話尼三件人形惡魔應該去受刑打耙,不配做人!個心甘毒,出嚟只係遺害社會!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ericmaybb 發表於 21-3-10 12:40
諗諗下可能呢3個律司都根本唔想幫啲人渣,所以是旦問啲無咩影響力嘅問題
...
唔係啦
動之以情, 而家誤殺就一定入硬
2公婆都承認左
係控方唔接納, 要告謀殺
其實都睇得出幾令人憤怒
睇唔過眼

誤殺隨時扣埋佢本身等件案3年, 隋時坐幾年就出返黎
出黎30幾歲又出去害人害物

少婦誤殺20月嬰囚九年
控方於庭上曾引述一宗一九九五年的案例,一名十九歲母親將幼子交予另一人託管,幼子卻遭虐待,被發現身上滿布八十個刺孔、手腕折斷、陽具受傷以及背部遭煙頭灼傷。由於當時虐兒罪最高刑期是兩年,加上她當時認罪,她最終被判囚二十一個月。

另一宗於一九九九年的上訴案例,二十二歲少婦承認虐兒及誤殺二十個月大的親生兒子,當時上訴庭認為,原審法官已運用主要的判刑原則,上訴庭沒有原因需要干預相關判刑。

涉事嬰兒的臉部及身上出現大片傷痕,而他被送往醫院時已陷入半昏迷狀態,男嬰最後因腦部受創和心跳停頓死亡。醫療報告顯示,男嬰身上及頭部有多處傷痕,包括藤條痕、燒傷及被捆綁的痕跡。主審法官直斥少婦主動虐兒,即使傷勢並非全由她所致,但仍須負上主要的責任,終判她監禁九年。

至於發生於二○○六年的虐兒案件,父親林偉樹因難忍四個月大的女兒哭喊,猛烈搖晃和倒吊女兒,將毛巾塞進她口中,更企圖將她放入雪櫃,母親招美詩則用無情力抓傷女兒,造成女兒身上多處瘀傷,最後女兒因腦部受損致死,兩人均就虐兒及誤殺罪成被判處十年監禁。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

阿笑 發表於 21-3-10 01:23
個哥哥好可憐,緊張手震含紙巾 相信要作供令佢受極大壓力,好淒涼,要不斷回憶惡夢,仲要 ...

唔知點解,直角上覺得哥哥可能已經習慣,每次一見自己/妹妹比三個賤人虐待,就會緊張得放紙巾入口防止自己喊出聲

公爵府

唔係一次半次,點會係誤殺啊

珍珠宮

回覆樓主:

悲劇。無論告唔告得入謀殺,都請重判。一個小孩不幸被虐死,一個小孩活在巨大陰影下,全都是大人的錯,坐一世監都彌補唔到。

侯爵府

fionstone 發表於 21-3-10 00:14
我覺得哥哥話唔記得的,係根本無呢d 事發生

我唔係咁認為喎, 我覺得佢講唔記得係因為有壓力, 一來面對住爸爸, 二來知道口供會令爸爸永不返身......佢唔敢講有發生
阿妹死左, 點死點會唔知呀, 唔通兩個細佬自己打到自己咁傷咩??!!!如果無做過, 阿哥當初一定唔會講有囉, 8歲作大到咁完整咩

公爵府

白毛毛 發表於 21-3-10 17:02
悲劇。無論告唔告得入謀殺,都請重判。一個小孩不幸被虐死,一個小孩活在巨大陰影下,全都是大人的錯,坐一 ...

如果咁都叫誤殺,應該重判!
我覺得好慘,小朋友嚟到呢個世界幾年,帶着痛苦咁走,哥哥仲慘,成世人都唔知點過

公爵府

siu-miu 發表於 21-3-10 17:03
我唔係咁認為喎, 我覺得佢講唔記得係因為有壓力, 一來面對住爸爸, 二來知道口供會令爸爸永不返身......佢 ...

我認同你
再加上有啲呢創傷後遺症嘅病人,係拒絕記得當時嘅創傷!
他們選擇忘記,當冇發生過!

請求法官伸張正義,公平處理這單虐兒案

珊瑚宮

回覆樓主:

希望阿哥可以走出黑暗啦
個3件, 重判廿年, 都不過重

伯爵府

回覆 chanww 的帖子

咁耐,又要哥哥係個腦到,再重新一次案件重演咁再作供,D 人有無人性架,宜家我地齋睇新聞見到咁都心唔舒服,更何況係佢親身感受嗰個
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

littlehoneymum 發表於 21-3-10 17:07
我認同你

x3

哥哥不適宜再受壓了

公爵府

我相信呢三年,哥哥一定不好受,差唔多會時時發惡夢,或者會掛住妹妹,真係好難重新建立佢個人格,價值觀

男爵府

我反而想知邊個大律師幫個三個人渣。

公爵府

littlehoneymum 發表於 21-3-10 17:07
我認同你

侯爵府

littlehoneymum 發表於 21-3-10 09:07
我認同你

而且我覺得哥哥身邊嘅至親(包括祖母),都叫哥哥唔好「煮c」個老豆,比機會佢咁etc⋯⋯試問咁細個小朋友尤其有咁大創傷又點能有勇氣直講,哥哥真是可憐了

翡翠宮

牛年勳章

哥哥都只係幾歲人仔,仲要佢出嚟佢供俾人審

大宅

mcs74 發表於 21-3-10 12:47
同埋好想知其實個繼家姐都係目擊證人,如果佢講實話可能係非常有力ge小證人,可能可以令人渣入獄更耐,點 ...

今日到繼姊

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210310/bkn-20210310181634524-0310_00822_001.html

女童被虐致死案 繼姊證死者被拋撞天花板

5歲女童疑遭生父繼母虐待致死一案今(10日)繼續於高院審訊。控方今在庭上播放繼母的親女Y的錄影口供。Y稱父母及外婆說因兄長X及妹妹Z頑皮,所以要懲罰責打他們。她指父母用藤條及拖鞋打X和Z,繼父更會用拳打X,亦見過X被拖鞋打後拖鞋留有血漬。Y又稱X和Z原本可以睡床,但父母及外婆指因2人「污糟邋遢」,故只可睡在睡袋內。Y更曾形容兄長與妹妹髒得「連屎都食」。

本案3名被告依次是死者Z和其兄長X的生父、繼母及繼外婆,生父及繼母否認一項謀殺Z的控罪,繼外婆則否認4項殘暴對待兒童罪。Y於2018年錄影口供時7歲,她在錄影片段表示,2018年1月5日晚(案發前一晚),晚飯前繼父曾與Z玩「飛高高」及「扮超人」,當時母親要求要把Z拋至碰到天花板。Y聽到約7至8次碰到天花板的聲音,又指看見繼父當時很憤怒。Y指因為Z不順從父母,「藤條fit佢都無效」,所以父母要令她知驚。Y指繼父亦有與X及她玩「飛高高」。她飛了約3下,並沒有碰到天花板,她表示當時玩得感很開心。

Y稱其後父母亦有與Z玩「扮超人」,她見到Z不斷喊「好驚」及發抖。之後她與父母先吃飯,X及Z則隨後站著吃飯。Y指平日X及Z也會與她分枱食飯,因父母稱X和Z不懂「餐桌禮儀」,但Y不知道X和Z是如何不懂禮儀。飯後X及Z睡在客廳的睡袋上,至翌日早上父母叫Z起床,Z回應了一聲「唔」。隨後母親替Z洗澡,Z突然再說「我好驚」,之後便在早餐後暈倒。

Y表示X及Z在遷入外婆家後便經常被打。Y聽過父母及外婆說,對X好些X便會「嚟料」,又說X「三分顏色上大紅」。父母會用藤條和拖鞋打X及Z的大腿、手腳、臉及臀部等且超過50次,打至他們身上布滿藤條印和傷口。若傷口嚴重,父母就會替他們用火酒消毒。Y指外婆有見過X和Z被打但沒有阻止,而外婆自己也會藤條打X和Z。

emilypyhui    發表於 21-3-10 22:23

別墅

aes@ivy 發表於 21-3-10 18:40
今日到繼姊

母親要求要把Z拋至碰到天花板->究竟呢個係咩女人來的!? 是魔鬼

首頁
34567...49

尾頁

跳至