時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

緬甸警察竟然去做逃兵, 對住d暴徒開槍有咩問題!

路透印度金帕伊3月10日- 27歲的準下士Tha Peng說,當他接到命令用衝鋒槍向坎巴的抗議者開火以驅散人群時,他拒絕了。

“第二天,一位長官打來電話,問我是否會開槍,”他說。他再次表示拒絕,然後辭職離開。

他表示,他在3月1日離開他在坎巴的家和家人,跋涉了三天進入印度東北部的米佐拉姆邦,期間大多在晚上趕路以避免被發現。

“我別無選擇,”Tha Peng週二通過翻譯接受路透訪問時稱。他沒有透露自己的全名以保護身份。路透看了他的警察證和身份證,證實他的名字。

Tha Peng說,他和另外六個同僚都沒有聽從一名上級在2月27日下達的命令,但他沒有透露另外幾人的姓名。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 21-3-10 12:41

侯爵府

唔明白乜嘢意思
8-)

子爵府

畀面勳章

唔覺香港曱甴可以同人比,人地係軍政府奪權,冇理冇據。反對都正常!
我地本來天下太平,就係有班暴徒打爛香港仲要勾結外國意圖獨立,人地清高好多囉!
好彩香港有警察,如果個個做逃兵,香港變左敍利亞啦!

一罐可樂    發表於 21-4-6 01:07
小詠    發表於 21-3-10 12:43
gor_c_nine    發表於 21-3-10 11:29

水晶宮

2024勳章

香港警察都唔似美國警察,國會山莊衝擊案,美國警察已經第一時間對示威者實彈射擊

tammy_my    發表於 21-4-5 19:40
gor_c_nine    發表於 21-3-10 11:29

水晶宮

香港警察比世界上好多警察好

珊瑚宮

回覆樓主:

情況唔同
香港個班係暴徒,係暴徒
只識破壞, 私了手無寸鐵的人
香港警察係仁慈, 無開槍, 若係美國, 美警一早已開槍射殺了。

伯爵府

香港好彩有鄧一哥,有勇有謀用智慧搞掂*班死垃圾渣宰暴徒*

多謝香港警察

別墅

LOVEMANDY 發表於 21-3-10 11:24
唔覺香港曱甴可以同人比,人地係軍政府奪權,冇理冇據。反對都正常!
我地本來天下太平,就係有班暴徒打爛 ...
講得好!
香港本來天下太平,真係福地,可惜被某部份自己香港人嚴重破壞,所以因此事被拉5會可憐佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chriswongbaby 發表於 21-3-10 11:14
路透印度金帕伊3月10日- 27歲的準下士Tha Peng說,當他接到 ...
英美想主導個邊,推個女人上台,呢個女人個老父都係殺人王,殺死唔小中國人

公爵府

2024年龍年勳章

樓主將香港同緬甸比較,真係叫人悲哀

瑪瑙宮

2019 年黑暴好在有香港警察為市民頂住, 多謝香港警察.

瑪瑙宮

aprilabc 發表於 21-3-10 11:43

多謝香港警察 ...

係, 鄧一哥的出現令我覺得香港還有希望.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

czl115 發表於 21-3-10 11:26
香港警察都唔似美國警察,國會山莊衝擊案,美國警察已經第一時間對示威者實彈射擊
...

x 2

全世界只有香港警察甘克制、畀人打到頭破血流都冇開槍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

很明顯美國用同樣的方法 (敘利亞和伊朗) 鼓勵緬甸警察跑去另一個國家作新聞. 緬甸警察 (不像軍人) 不想開槍可以辭職. 軍人不服從命令就可以罰. 為什麼緬甸警察需要跑去印度?

珍珠宮

aprilabc 發表於 21-3-10 11:43

多謝香港警察 ...

幸福肥師奶

男爵府

2024年龍年勳章

香港暴徒身在福中不知福, 全靠香港警察, 否則暴徒有9條命都唔夠佢地玩

水晶宮

2024勳章

大力大力 發表於 21-3-10 12:03
x 2

全世界只有香港警察甘克制、畀人打到頭破血流都冇開槍~

美國仲派左幾萬荷槍實彈的軍隊駐紮國會山莊,好在示威者知驚無再衝入,如果唔係,你估美國軍隊會唔會開槍射殺平民?

男爵府

回覆樓主:

美國毒媒虚構出來的緬甸警察嗎?

大宅

chriswongbaby 發表於 21-3-10 11:14
路透印度金帕伊3月10日- 27歲的準下士Tha Peng說,當他接到 ...

香港班曱甴係搶槍警察先開槍,搶槍放炸彈都唔開得槍咁支槍用黎做咩?唔通好似你個腦咁淨係用嚟裝飾?

子爵府

回覆樓主:

暴徒人多圍攻警隊,呢d場面,香港舊年見唔少。
當人身安全受到威脅,軍人就會開槍,要保命呀!
如軍人要無差別咁開鎗鎮壓,點指死60人。

首頁

尾頁

跳至