懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

Holala2021 發表於 21-3-19 15:42
回覆 Liz1234 的帖子

有的,想安排bb跟其他天使哥哥姐姐一起。唔知道係咪出院先辦手續,定而家應該做?我 ...

醫院响出院時會有張form交俾你for搞手續。我個bb放左响華永。如果你想知詳情可以pm傾。保重!

大宅

上星期先照到有閃閃,大約6週,因有流啡所以bed rest同食安胎藥,以為好d,前晚開始突然再流啡,仲要好深色,琴朝即刻打比醫生再檢查,已經見唔到閃閃醫生話BB冇生長過,可能唔健康已經自然離開。。。
呢2星期好似坐過山車咁,自己超高0,阿囡已經8歲,其實冇諗過突然會中獎,我地都好開心好期待,尤其阿囡成日會錫我個肚同BB傾偈,我仲mark低佢同BB講過d乜,諗住第時同佢地講番,點知已經冇咁既機會
醫生話睇下呢個星期會唔會好似M咁自然排出,下星期再覆診睇情況要唔要做手術,我想問係咪咁既程序?如果做手術係產檢既醫生係私家做,定係政府醫院做?坐小月係點?謝謝

複式洋房

回覆樓主:

樓主你好,見到你的分享,知道一定很心痛,我都想同你分享下我的情況。

我5年前女女20周照結構發現心臟發育有問題,而且器官調轉,最後要引產……2年前,仔仔12周照頸皮很厚,又再發現心臟發育問題,器官調轉……

幸而那時我兩次出問題都找左劉x健醫生,第一次時候認為可能係機率問題,因為染色體驗左都沒事。但係第二次時覺得又一次發生類似問題,劉醫生就建議我地去驗基因。尼個同染色體唔同,我地當時做的那個測試係叫全顯性基因測試,好似係會比染色體更加全面去check個基因排序,當時係劉醫生幫我轉介去中大,再轉介出去做尼個測試(當時都要成3萬幾)
再續……

複式洋房

回覆樓主:

非常幸運地,個測試找到原來我同我先生同一個基因的隱性基因有問題(但不同問題),所以每次懷孕都有1/4機會,個胎會有問題。而由於真係好罕見,所以都唔敢肯定,但係要避開個問題就要透過ivf+放胎前的基因篩查

好幸運地,我經過ivf+基因篩查,剛剛過年前女女健康出世。

我實在好明白那種,點解次次都係我ge無力感同心痛。我好幸運地真係找到原因,而且真係成功左。但過去一年整個孕期都係困難重重,戰戰兢兢……

我好希望你都能夠找到可能的原因~加油!你唔係一個人!

養好身體係第一步!平常心!

別墅

回覆 LBB_BB 的帖子

你可以選擇藥流或做手術
如果藥流,私家醫生可以比藥你回家塞,然後等待排出,排清大約需要兩星期,但實際情況因人而異,都有機會最後排唔清而需做手術處理
如果做手術,亦可選擇請醫生寫轉介信比你去政府醫院,或者直接由你嘅醫生幫你安排係私院做,當然費用會有好大差別,你可根據自己財政狀況同對醫生嘅信任度去考慮一下邊個方法比較適合

坐小月就好似坐月咁
但只坐兩至三星期
飲炒米茶
飲食宜較清淡
用薑水沖涼
多休息,唔好凍親
等待排清後先進補

祝福你

大宅

hongai 發表於 21-3-20 19:06
非常幸運地,個測試找到原來我同我先生同一個基因的隱性基因有問題(但不同問題),所以每次懷孕都有1/4機會 ...

好彩結局完滿

我都覺得抽血夫婦基因好重要,搵出病因,真係唔好再用自己身體去試你響邊間做ivf?

複式洋房

放手也是愛 發表於 21-3-21 13:15
好彩結局完滿

我都覺得抽血夫婦基因好重要,搵出病因,真係唔好再用自己身體去試你響 ...

多謝你!我係威爾斯私家做,好好彩一次就成功左

複式洋房

非常幸運地,個測試找到原來我同我先生同一個基因的隱性基因有問題(但不同問題),所以每次懷孕都有1/4機會 ...

驗基因你去邊度做?可以PM 嗎?

複式洋房

Rosielee 發表於 21-3-21 20:18
驗基因你去邊度做?可以PM 嗎?

我pm左妳啦:)

大宅

回覆 mentcheng 的帖子

你產後抑鬱點醫 我8週因產前抑鬱話要落左佢 佢應該9週就走 雖然話唔關食藥 講嘢事 但都不能原諒自己

別墅

請問你係咪做IVF+PGD?我之前個胎就係驗到染色體有微缺失同埋心臟問題要放棄,老公亦有呢個遺傳缺失,所以醫生轉介左去qm做IVF, 我下個月就第一次見醫生,請問你當時見完醫生要等幾耐先可以開針?做IVF+PDG前你有冇睇中醫調理或食什麼supplement去幫助個成功率?你好幸運呀可以一次過成功,我都好驚IVF唔知得唔得,博自然又好驚

大宅

6 week 上晝仲睇到心跳, 晚上自己流咗出嚟, 非常戲劇性

複式洋房

rosery 發表於 21-4-23 21:25
請問你係咪做IVF+PGD?我之前個胎就係驗到染色體有微缺失同埋心臟問題要放棄,老公亦有呢個遺傳缺失,所以 ...

hi 你好:)我在威爾斯做,他叫PGT-M(PGD),我有做埋PGT-A(PGS),
當初我都有去瑪麗,不過最後係選威爾斯私家做,一來比較近,二來我地遇到非常好的遺傳科醫生(威院),超級感恩!我記得本身我轉介去瑪麗,好快就有得聽講座,但係她要求我要去見遺傳科醫生,但個期超級耐…起碼等多半年…不過個個case唔一樣,我覺得你可以去見左醫生先:)
我覺得最緊要保持平常心~同埋留意下自己子宮有沒特別問題(我當初小產後原來有子宮粘黏,我同醫生講我m突然少左好多,她做宮腔鏡先發現)如果來m正常,體溫正常,休息足夠就相信好大機會成功:)尤其你之前自然受孕沒問題~加油!祝福你一切順利!

別墅

回覆 J_2008 的帖子

明白你心情 是第一膽嗎?記得都要坐小月
好好調理

別墅

rosery 發表於 21-4-23 21:25
請問你係咪做IVF+PGD?我之前個胎就係驗到染色體有微缺失同埋心臟問題要放棄,老公亦有呢個遺傳缺失,所以 ...
加油呀!對自己多啲信心!
問多啲醫生意見,做下運動令自己身體健康!

大宅

hongai 發表於 21-3-20 18:49
樓主你好,見到你的分享,知道一定很心痛,我都想同你分享下我的情況。

我5年前女女20周照結構發現心臟發 ...

我個情況同你一樣,第一胎BB結構發現心臟發育有問題, 而且好多器官都掉轉,抽羊水發現染色體問題。到第二胎再次發現BB有相同染色體問題,先知道係我有染色體平衡易位。
最後我都係喺威院做IVF, 成功生咗仔仔。

大宅

我前幾日,因BB 染色體有問題, 17週引產左....身心都痛苦, 宜家每日一合眼諗起失去既BB , 眼淚就不停流落黎
真係好唔捨得要忍痛放手... 好想BB 帶住健康身體再番黎我身邊

洋房

剛引產,快要24週,好難受,從來未試過咁傷心。好想快啲再懷孕,但怕心急又唔係好事。

大宅

tigerfap 發表於 21-9-19 08:20
剛引產,快要24週,好難受,從來未試過咁傷心。好想快啲再懷孕,但怕心急又唔係好事。
...

咩原因要引產?
我無自由, 我失自由

洋房

01234361D 發表於 21-9-19 13:12
咩原因要引產?

結構唔pass

首頁

尾頁

跳至