自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有家巴基斯坦人既鄰居搬左入黎一段時間, 佢有個仔,好乖好有禮貌,改變左我對 佢地以往既印象,雖然都識講廣東話,但講得唔流利, 佢阿媽話佢返學跟唔上之餘又冇咩朋友,唔知邊度學好中文

伯爵府

畀面勳章

cherryyuu 發表於 21-3-11 10:37
有家巴基斯坦人既鄰居搬左入黎一段時間, 佢有個仔,好乖好有禮貌,改變左我對 佢地以往既印象,雖然都識講 ...

叫佢睇多D電視劇可能有幫助

水晶宮

象牙宮

回覆樓主:

係咪仲細?女仔就乖,男仔百厭到暈,大左仲好惡

大宅

有家巴基斯坦人既鄰居搬左入黎一段時間, 佢有個仔,好乖好有禮貌,改變左我對 佢地以往既印象,雖然都識講 ...

可以試下主動同其他小朋友傾計,語言進步得快d

珍珠宮

無話可說 發表於 21-3-11 11:14

惡性循環。
俾人蝦 自卑 靠惡保護自己 靠惡蝦返人 靠惡得到利益

珍珠宮

睇電視學中文

男爵府

mike89 發表於 21-3-11 11:22
惡性循環。

都有道理
各個民族都有好人,我唔會種族歧視,我印度鄰居都好斯文

alice0606    發表於 21-3-11 17:35

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mike89 發表於 21-3-11 11:22
惡性循環。

樓下住過幾戶南亞, 好多都比男既去學抬拳道
未學抬拳道前最初係"曳"樣, 後期又高又大隻個樣又兇..最後等到公屋走左
唔係話 學抬拳道個人會變兇...宜係可能比人蝦得多, 佢地要兇返人, 所以變惡左

子爵府

回覆樓主:

我隔離果個曳到暈左,最過份試過係lift走來走去,會推到老人家我叫佢唔好,夠膽死係lift打我,我兇佢話有cctv要報警佢至驚肯道歉。但都成日玩門鐘,又踢走我地門口張地氈,討厭到死。

大宅

其實好睇屋企點教,同埋小朋友本質

大宅

deco99 發表於 21-3-11 11:36
都有道理
各個民族都有好人,我唔會種族歧視,我印度鄰居都好斯文

同意各個民族都有好人,鄰居好人既,唔理佢係咩種族,我都會同佢地和平共處

子爵府

我棟樓有個男仔好頑皮,好鐘意係後樓梯小便,被我見到佢兩次,唉,佢應該十歲左右,有次更加離譜,係升降機裡面小便,保安係咁鬧佢,佢都唔怕,但係其他南亞大人都好有禮貌,有時開門都會等埋你,就係果男仔比較百厭

子爵府

都唔關事的,本地人都差唔多,係睇父母點教

大宅

回覆樓主:

長沙灣有間中小學叫聖馬加利,撞過幾次啲南亞學生都幾有禮貌,買嘢都唔該前唔該後,英文也好好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

住我樓上南亞人好有禮貌,見到會同你打招呼。

子爵府

我都認識一個難民家庭,不過吾太相熟,但個男童11-2歲,好有禮貌,好乖巧,每次都幫媽媽拎東西~

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我對南亞裔人印象唔差,細個住深水埗, 同好多南亞裔人相處融洽

侯爵府

回覆樓主:

.

男爵府

happyma12 發表於 21-3-11 11:20
可以試下主動同其他小朋友傾計,語言進步得快d

但其他小朋友唔係好理佢,佢都唔係好敢再同同學相處

首頁

尾頁

跳至