家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

畀面勳章

估計揀2800 的人會多過揀股票基金。
但我今次决定反其道而行,買入一隻傳统香港股票基金,考下自己揀基金的功力。基金是這個星期一早上落單買入的,當日恒指收巿28,671, 而這一隻基金的買入價係每單位160.49.
買入時要再額外付1 %認購費,基金每年收1.5 %管理費和15 %high water mark 的performance fee.
1,2 年後再review, 睇下佢收左咁多費用後會唔會真係跑贏大市。

大宅

2800有息未必有升,睇下乜價位買入,基金就要誰是經理。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

2800 與基金同比較,有些不公平,2800有上有落,兩年後又未必是高位。

基金可低買高賣, 換碼選擇不同組合。
除非基金經理太弱雞!

子爵府

wallshar 發表於 21-3-11 21:44
但我今次决定反其道而行,買入一隻傳统香港股票基金,考下自己揀基金的 ...

乜基金?好少基金收表現費嗰喎!

其實傳統基金買時要畀認購費,2800 買時咪一樣要畀佣金、交易徴費、交易費。
傳統基金賣時無收費,2800 賣時要畀佣金、交易徴費、交易費。
傳統基金派息時無收費,2800 派息時會收代收股息手續費。

大宅

但我今次决定反其道而行,買入一隻傳统香港股票基金,考下自己揀基金的 ...
我以前都有基金經理跟,頭幾年係好落力,跟住個幾年垃圾不如。(但手續費頭幾年又比較多)
最後寧願蝕錢都要cut, 改買樓都費事眼火爆。

子爵府

junzi_HK 發表於 21-3-13 21:33
我以前都有基金經理跟,頭幾年係好落力,跟住個幾年垃圾不如。(但手續費頭幾年又比較多)
最後寧願蝕錢都 ...

基金經理唔會跟嗰喎,跟嗰個應該唔係基金經理,係經紀啩。無先求知,再投資,當然多數蝕啦。

大宅

請問你如何選擇香港股票基金?
我見不同公司的基金組合頭十隻都係差唔多, 包括有 騰訊 阿里巴巴 美團 建設銀行 港交所 京東 平安保險。 是否睇佢哋嘅每年回報及基金收費?

男爵府

畀面勳章

syyysc 發表於 21-3-11 22:40
2800 與基金同比較,有些不公平,2800有上有落,兩年後又未必是高位。

基金可低買高賣, 換碼選擇不同組合 ...

呢隻股賣基金的持貨百份比係0 至100 %,買得佢就係信佢個操盤手法可以做到賺時谷,蝕時縮,從而可以做到長遠可以跑贏恆指, 所以我就唔會白己再睇住個基金價位出出入入,要判斷佢做得啱唔啱,
就係定期review, 睇吓佢嘅表現是否如我預期。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

choyki 發表於 21-3-14 12:41
基金經理唔會跟嗰喎,跟嗰個應該唔係基金經理,係經紀啩。無先求知,再投資,當然多數蝕啦。

樓主本身是有錢大户,區區70幾萬當做考眼光,少同佢擔心。
不要當佢普通散户!

子爵府

wallshar 發表於 21-3-14 17:11

呢隻股賣基金的持貨百份比係0 至100 %,買得佢就係信佢個 ...

C 基金?

子爵府

syyysc 發表於 21-3-14 18:00
樓主本身是有錢大户,區區70幾萬當做考眼光,少同佢擔心。
不要當佢普通散户!
...

我就唔會咁買法(我嘅眼光好差),我會每月 $1,000 咁供。

男爵府

畀面勳章

choyki 發表於 21-3-14 18:43
C 基金?

係邊隻基金就唔直接開名了,免得有人以為賣廣告。基金經理在value partner 做左十幾年基金經理,2年前自立門户,創立呢隻基金,2019 年的表現只係畧為跑贏恆指,但2020 就大幅跑赢,fund size 目前仍然唔係太大,要在巿埸逆轉時沽貨套現應該難度不大,講左咁多,你應該知道我講指邊一隻。
買入的原因很簡單,就係我自己亦算係一個有經驗的投資者,睇過佢嘅揀股的原則和出入巿的判斷和方法,相信佢的投資手法可以和我做到相輔相成的效果。

珍珠宮

其實呢隻基金並不是傳統港股基金,佢上年表現好是靠買入幾隻科技股其中一隻美股丅字電動車。有錯請指正,十大持股我見之前有幾隻係科技股。今年3月份持股呢?

其實佢表現幾特出才會收15%?上年收咗之後全年增長幾多%? 我好似聽過上年全年收益係4成幾?有錯請指正。是否已扣15%

我自己銀行買大行基金,如大中華基金,上年基金全年有7成幾增長都不用收表現費

珍珠宮

resmac 發表於 21-3-14 13:41
請問你如何選擇香港股票基金?
我見不同公司的基金組合頭十隻都係差唔多, 包括有 騰訊 阿里巴巴 美團 建設 ...

我買呢隻大行大中華基金十大持股同您講的差不多,不過多咗台積電,不是建行是招商。只是收首次認購費因銀行開新理財戶口有優惠和回贈所以即不用付,即使唔開新戶,亦可以1%認購到。每年基金手續費1.5%,會在基金價格上扣除。上年表現特出,不用收15%表現費

子爵府

bbc2018 發表於 21-3-15 08:19
我買呢隻大行大中華基金十大持股同您講的差不多,不過多咗台積電,不是建行是招商。只是收首次認購費因銀 ...

一般來説,基金價格(及表現 / 回報)已扣除晒管理費、表現費等,只是沒有扣除認購費及贖回費(很少基金收贖回費)。

大中華基金不等於大行基金。

大中華基金不是香港基金,故有台積電。

珍珠宮

wallshar 發表於 21-3-14 22:28
係邊隻基金就唔直接開名了,免得有人以為賣廣告。基金經理在value partner 做左十幾年基金經理,2年前自立 ...

我自己因基金表現好,令我留意value partner 806, 呢隻買入後,創52週新高,高位沽,5元邊再買入,自己現在還持有。不過上年見value partner 皇牌基金表現雖然有4成幾增長,但亦沒有我買入的大行基金特出。

您買入的另一隻基金我有時亦有留意,見佢年頭睇好本地地產股16,我$105.9 買入短期升咗15%放咗。自己本身睇好1113,升咗2成沽咗。希望調整吓有機會再入貨

珍珠宮

choyki 發表於 21-3-15 08:54
一般來説,基金價格(及表現 / 回報)已扣除晒管理費、表現費等,只是沒有扣除認購費及贖回費(很少基金收 ...

大行基金我如此稱呼只係唔想開名。

買大中華基金是想分散市場投資,我自己持有唔少港股

自己上年底買入的歐洲動力基金,今年表現唔錯,追落後

子爵府

bbc2018 發表於 21-3-15 09:04
大行基金我如此稱呼只係唔想開名。

買大中華基金是想分散市場投資,我自己持有唔少港股

好嘢要分享,獨食難肥。
大中華基金我也有,是富達的。
歐洲動力基金我也有,是摩根的。

珍珠宮

choyki 發表於 21-3-15 11:01
好嘢要分享,獨食難肥。
大中華基金我也有,是富達的。
歐洲動力基金我也有,是摩根的。

買新經濟基金升幅可以大,但調整亦會深。我買呢隻大中華基金同今年最高位比,前幾日低位,最高可以跌22%。好在自己係上年買。呢隻波幅可以好大。因通常啲人買基金會少打理或買入金額可能較大,所以自己不是太想開名,始終近排大市波動,風險高!

大宅

choyki 發表於 21-3-14 12:41
佢個職位我唔care, 我宜家見到佢上電視,我即刻轉台無咁眼冤。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊