自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

今日奶奶話我女zoom時唔專心, 自己係咪發夢 玩 避開老師鏡頭,
佢之前唔係咁 zoom得太耐開始心散,
放工返黎已經即跟功課, 溫月尾考試既野
,學校3月成個月已實體兩日同返去考試
聽到佢行為, 嬲到癲, 鬧佢自己都忍唔住爆喊 , 成日好似遊魂咁,話左好多次 都係咁。
我感到好無助, 真係好崩潰, 同老公講佢話我話緊女, 佢費事出聲, 而佢平時都係唔會幫手 ,嘥氣。
真係好想問楊局長, 係咪要整多單整死仔女再阿媽自殺,先會考慮下復實體課,小朋友同家長有幾慘佢地知唔知。
呻完 希望個女今晚話完,聽日zoom會有改善。

水晶宮

llmanll 發表於 21-3-11 23:45
今日奶奶話我女zoom時唔專心, 自己係咪發夢 玩 避開老師鏡頭,
放工返 ...

小朋友唔專心一陣。好小事啫,放鬆D,佢都冇乜做錯野
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

完全同意, 其實好多小朋友都係甘
唔公平, 有d有得返有d無
分化左小朋友

子爵府

2023年兔年勳章

某個年齡係反叛啲,要大啲先會正常番。佢慢慢會明白你對佢好,會有多啲同理心。別太著眼過錯,多欣賞她的優點,培養自信心。上zoom真的好辛苦,大家都受罪。

伯爵府

點解大部份香港父母咁注重分數?記得初心生小朋友出黎係想佢健健康康,放鬆啲吧

珍珠宮

真係唔洗太緊張
學校課室冇cam乍嘛
如果有cam 睇
你就發現有邊個小朋友真係專心上堂丫?
退多一萬步
諗下自己小學未開竅、未識為自己打算時
都可能係一舊雲
小朋友大個啲就慢慢識諗㗎啦
呢啲真係成長過程來

s0650993    發表於 21-3-12 00:21

已刪除用户

侯爵府

我頭頭都會因zoom 嘅種種鬧佢,而家已經唔會再話佢了,只要佢唔係太過份就算了。我自己都打咗個底,佢上zoom只吸引到5/6成。

goldpiglet    發表於 21-3-12 01:21

侯爵府

yurijm 發表於 21-3-11 23:56
真係唔洗太緊張
學校課室冇cam乍嘛
如果有cam 睇

我自己細個返學都會遊雲

珍珠宮

回覆樓主:

冷靜啲,好多小朋友(包括我仔)上緊zoom都睇youtube、打機,上得zoom多係悶啲,慢慢教

我都係放工食完飯就要睇功課,今日未做晒就聽日做或weekend 追返,我有時吟得多自己都無氣,同自己講慳返啖氣養生好過

翡翠宮

牛年勳章

好小事,學習唔好放大負面嘢!
如果奶奶同我講,我會表面好惡訓示個女,但內心係平靜既,唔值得動真氣,呢種功力練得多就會練成。

珍珠宮

回覆樓主:

唔專心上堂既小朋友就愈黎愈衰。 中間既慢慢都磨到無乜機。 專心既點都係專心。 我呢種家長乜野鬥智都磨滅哂啦 老師緊係想上網課啦。 教書upupup。up完就算 。關哂d 咪就唔會影響到其他同學。但咁做。中間甚至更差既學生就好似比人當透明咁。

大宅

放工返 ...

同情同明白你情況 因為我都經歷緊 但有時唔到你睇唔開 只係小朋友番左學你見唔到佢上堂情況 可能更壞 我地只能帶隻馬到河過比佢飲水 但如果佢唔飲 我地都愛莫能助 冇計架 只有接受

珍珠宮

唔駛嬲,我仔上zoom我長期坐隔離,佢都游魂,教嘅老師一尾閙人話啲學生講嘢、後面家長鬧仔 、佢又不停趕上第二場zoom、同學仔玩鬼口水.....

上堂吾似上堂,發吽豆係好正常

宜家呢個世代,係鬥多錢塞班仔女去補習,因為所有補習社全面授,有啲錢係要比人賺,今日又爆單健身室群組,又係犧牲學生

大宅

回覆樓主:

唔好靠zoom靠學校,自己教,補習,操補充,乜都好,搵嘢填補幫佢,疫情期間我一直係咁做,唔會由得佢成績下滑,否則會越來越差。個學習態度一定冇實體返學好,冇辦法,都要諗計幫佢。

公爵府

牛年勳章

放工返 ...

退一步想,讀書只佔人生一部份,但不是全部,先等自己放鬆,使關係緩和些,先再繼續
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

yurijm 發表於 21-3-11 23:56
真係唔洗太緊張
學校課室冇cam乍嘛
如果有cam 睇

媽媽你真係好醒!大把小朋友上堂寫紙仔畫公仔、發呆,不過家長唔知遮,依家zoom就睇到上堂情況,其實一個老師又要教又要管,邊有可能個個照顧到啊?點解我知?我經常去仔女學校做故事EE⋯⋯

大宅

回覆 llmanll 的帖子

我仔上zoom吾開鏡頭,老師問問題,我仔即走,老師再問,我仔縮頭,去廁所避。但我講過很多次專心和尊重老師,我仔都是吾聴,之後我都由他。

子爵府

回覆樓主:

其實小朋友真係要氹去讀書。。。
其實個問題唔係zoom與唔zoom...
而係有冇辦法令小朋友有興趣讀書。。。
講真小學嘅嘢小朋友有心讀有心溫好快溫得晒,老師教得唔吸引冇論網課定面授都係入唔到腦,網課還好一點馬上知佢唔受老師個套,面授要到出左成績才知。。。
不如平心靜氣氹下佢。。。
宜家d細路要“動之以情” 勸佢讀書 (d老師係咁教我地家長),大家加油!

水晶宮

回覆樓主:

你鬧佢佢就會專心㗎喇咩?! 已經無學返喇,因住鬧到對學習都無晒興趣,嫌埋你煩...
我大人上堂聽書(zoom與唔zoom)都會有遊魂嘅時間啦,好正常。

首頁
12345...7

尾頁

跳至