自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

上堂面授都唔代表係專心上堂喎。
我以前上唔鐘意嘅堂都係眼神空洞望住老師,個腦發緊夢。
老實講,你迫個女有乜用?第日會好憎你㗎。

子爵府

llmanll 發表於 21-3-12 12:04
你講得岩 我可能需要搵社工傾下 我將自己既壓力同情緒投放左落佢度
其實佢都好慘
...

見到你的回應,我覺得好開心,搵社工傾係一個好辦法,希望你會遇到一個幫到你的社工

你女女有一個識得反省自己的媽媽,係幸福的

侯爵府

回覆樓主:

唔知以下 case 會唔會令大家舒服啲:
我女喺直資女校讀高中,成績算中上嗰批。見佢上網課中英數 LS 都係自己做自己嘢。當事人話好多人包括成績好過佢嘅都係咁,即使面授都係一樣。
學生始終都係人,有好惡。老師講書多題外話或同學本身無興趣就會唔專心、遊魂、做自己嘢。
高中咁大個人又要面對 DSE 都有唔專心,何況小一。

男爵府

建議樓主去睇下情緒管理,醫生

子爵府

虎到金來勳章

媽咪放鬆啲

子爵府

如果個女小一自己坐定定上堂,做功課,自己主動溫書睇圖書
做阿媽既你,一定會係驚的.......
係咪上身? 係咪食左藥?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

llmanll 發表於 21-3-11 23:45
今日奶奶話我女zoom時唔專心, 自己係咪發夢 玩 避開老師鏡頭,
佢之前唔係咁 zoom得太耐開始心散,
放工返 ...

Take it easy!
相信你並不孤單!鬧到佢都盲目,反而仲無得救!試試轉個方法,鼓勵佢吧!

男爵府

今日奶奶話我女zoom時唔專心, 自己係咪發夢 玩 避開老師鏡頭,
放工返 ...

我明白你,因為我個仔上Zoom 都係咁,
但問心其實佢哋都好慘,佢哋人仔細細就要面對咁多嘢,根本上係Zoom 唔適合教大部分的小朋友
唔使考試唔使測驗就升班, 你上堂唔識唔緊要,
但一定要識做功課同考試

伯爵府

szesze_lam 發表於 21-3-11 23:51
點解大部份香港父母咁注重分數?記得初心生小朋友出黎係想佢健健康康,放鬆啲吧
...

係,尤其疫情咁耐,互相體諒下,識小朋友感受愛,唔好為左讀書影響家庭和諧

大宅

係屋企上堂確實係容易分心
但除左打鬧之外,了解下點解分心都重要
可能有其他方法解決

公爵府

放鬆啲拉,深呼吸先,冷靜下來先再想方法處理

如果你個女zoom 到乜都唔識,咁可能隔離同學都係咁呢

大宅

打佢過佢真係無用 大人開會都識走神 睇劇都會發夢啦 面授可能都係篤擦膠玩手皮捲頭髮 只係你平時見唔到

小朋友好多時都識一心二用 如果唔係上zoom 上到去左拎玩具玩 擺隻臭腳上台比老師欣賞 勁跑黎跑去 你就放過佢啦

利申:我仔就係玩玩具 狂跑擺臭腳上台果位

珍珠宮

回覆 llmanll 的帖子

我家的17,上ZOOM 一樣遊雲7 歲仲可以慢慢教,17 已經教唔到
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

我對住個仔都投曬降。鬧佢又唔高興,又唔會睬我,得我自己一個激心。好想
豁出去唔理,但係自己又抵唔住頸。擔心佢成績,始終明年就5年級要呈分。由三年級下學期到而家4年級下學期,都唔知佢學左啲乜。日日打機,同我頂頸駁嘴,我都試過自己匿埋喊。好懷疑自己唔識做人媽咪

複式洋房

平平無奇2 發表於 21-3-12 01:04
其實大家千祈唔好係又鬧唔係又鬧,鬧慣咗就完全無仔女會聽。你越鬧得少,當你真係鬧嘅時候就係人都驚左你, ...

尼樣係真。
我女今年小一,開學起初我都好緊張。
但慢慢地我已經放手……做好功課,另外自己再幫佢溫下書就算。

琥珀宮

szesze_lam 發表於 21-3-11 23:51
點解大部份香港父母咁注重分數?記得初心生小朋友出黎係想佢健健康康,放鬆啲吧
...

其實香港嘅教育制度好唔正常,教就教少少但又要求考試識好多
不停教grammar但又要求學生英語會話好勁
如果冇補習冇父母比錢去谷成績唔係資優,正常只讀學校嘅課程同課本,有邊個學生可以讀完小六英文可以好勁
成件事都好有問題
但係家長學校社會都唔覺得有問題先係最大嘅問題

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

成日都話求學不是求分數,咁係咪考試可以唔計分先,咁上中學唔駛呈分啦,係咪可以咁,除非可以求其是但比佢入邊間學校都冇所謂啦

大宅

mickeywinnie3 發表於 21-3-11 23:48
小朋友唔專心一陣。好小事啫,放鬆D,佢都冇乜做錯野

好小事! 個個都唔專心架啦!......

水晶宮

放工返 ...

你c一百次都冇用啦,咁細個小朋友專心得幾多吖,自己放鬆啲仲好啦

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我自己坐小朋友隔離上zoom,講真又好難全程專心,不太過份就由得佢,大家放鬆D。

首頁

尾頁

跳至