自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

oceandeepsea 發表於 21-3-13 08:52
我反而多左驚死,同埋越黎越覺得人生苦短,就算有80歲命,都好快到,死左會點?越諗越驚,越驚越覺得無時無 ...
同感,疫情後反而覺得佢生苦短,
珍惜生命,
應該盡情享受每一日,鐘意就買食。

象牙宮

jojo1234 發表於 21-3-13 11:22
有錢點會冇得用無得享受,可以裝修屋企,或者換大d既屋,換架靚車,大把地方可洗錢可享受
...
要洗錢真係好易,換屋又唔係個個隨時可做,
Upgrade 其他野隨時做到啦!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

無話可說 發表於 21-3-13 11:03
買買買,係已經買到無野想買,無野好淘...死未!好多野已經有,岩岩過完年,連手機都換埋!
...

有既,就再換,或者升級,好似手機,每個牌子一年起碼出一部新機,買S20,今年又出S21,追到氣咳

有三菱抽濕機又想買 LG 可以吹鞋

買完抽濕機,又想買空氣淨化機

之後換完枕頭又想換床褥,大把野要換,係驚無咁多錢使

子爵府

虎到金來勳章

疫情下反而學識咗珍惜
唔一定消費先開心
雖然我未有仔女
但日日放工同c6傾偈都好開心
又留意多咗屋企人
其實都有唔少好事㗎

EstrellaDamm    發表於 21-3-13 12:21

象牙宮

oceandeepsea 發表於 21-3-13 12:13
有既,就再換,或者升級,好似手機,每個牌子一年起碼出一部新機,買S20,今年又出S21,追到氣咳

有三菱 ...

你講既野換左啦…升級左!抽濕機早2年已用緊lg,手機岩岩換note 20u,枕頭舊年收完10000即換tempur,又買埋廚師機,蒸焗爐,暖爐,風扇,鑊又換埋,爭在未換個仔同老公

珊瑚宮

無話可說 發表於 21-3-13 12:21
你講既野換左啦…升級左!抽濕機早2年已用緊lg,手機岩岩換note 20u,枕頭舊年收完10000即換tempur,又買埋 ...

咁可能物慾已經滿足唔到你,咁就要搵一樣興趣,黎搵玩到盡

象牙宮

mercurycc 發表於 21-3-13 11:29
要洗錢真係好易,換屋又唔係個個隨時可做,
Upgrade 其他野隨時做到啦!
...

有錢換屋就唔會悶囉!
其實已經upgrade左屋企好多野,下下整野食又唔掂,打機又手拍痛!已經懶左d,一星期出街食3晚,無再去入凍肉 但聽日可能去買威靈頓牛扒試下

珊瑚宮

無話可說 發表於 21-3-13 12:21
你講既野換左啦…升級左!抽濕機早2年已用緊lg,手機岩岩換note 20u,枕頭舊年收完10000即換tempur,又買埋 ...

再唔係玩裝修,依樣野真係可能玩好耐,揀用料,到設計,到搵人裝修,到執手尾

象牙宮

oceandeepsea 發表於 21-3-13 12:24
咁可能物慾已經滿足唔到你,咁就要搵一樣興趣,黎搵玩到盡

可能係掛,我太易滿足了 興趣咪就係整野食囉…但開始有d厭,差唔多個個星期整麵包架,自己都開始食到怕,而家1星期有3晚出街食飯了

象牙宮

無話可說 發表於 21-3-13 12:24
有錢換屋就唔會悶囉!
其實已經upgrade左屋企好多野,下下整野食又唔掂,打機又手拍痛!已經懶左d,一星期 ...

去成xx買?
好怕假期去好多人,而家d野成日唔齊,好小去,
平日搭車去,今日咪行路去又可以當運動,
其實要行屯門都好多地方行當行山。

水晶宮

無話可說 發表於 21-3-12 11:57
可以享受先有動力嘛,而家真係唔知為咩!

依家享受咗食先, 去旅行咪話儲定子彈, plan下幾個目標做定功課, 有時睇下都開心

象牙宮

oceandeepsea 發表於 21-3-13 12:25
再唔係玩裝修,依樣野真係可能玩好耐,揀用料,到設計,到搵人裝修,到執手尾
...

裝修...未有需要啦…呢度住左幾年啫!到個仔搬走先再裝修了...無了期

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我家人計劃去行絲綢之路,慢慢睇啦

象牙宮

mercurycc 發表於 21-3-13 12:29
去成xx買?
好怕假期去好多人,而家d野成日唔齊,好小去,
平日搭車去,今日咪行路去又可以當運動,

唔係呀…出九龍買!去成興x一定係揸車去,因為買唔少野嘛!其實而家好多時都係屋企行路去市中心(大半個鐘),順便郁下個人,但我行得耐會腰痛,所以唔會行山了!遲下donki屯門開,可能成日window shopping

珊瑚宮

無話可說 發表於 21-3-13 12:34
裝修...未有需要啦…呢度住左幾年啫!到個仔搬走先再裝修了...無了期
...

咁玩少裝,我裝完,先發覺有d野用落係唔多好,裝錯左,裝個時已經諗左好耐

好似爐頭,我應該揀1個煤氣單爐頭,加一個座台電磁爐,唔應該裝孖頭

珊瑚宮

回覆樓主:

仲有個3m濾水,應該裝打孖個隻,勁揪d,唔應該裝單支

象牙宮

DonnieBB 發表於 21-3-13 12:32
依家享受咗食先, 去旅行咪話儲定子彈, plan下幾個目標做定功課, 有時睇下都開心
...

唯有係咁囉!其實原本舊年plan左2個行程,機票都出埋,而家一路delay,等開關去!

象牙宮

魚兒小寶貝 發表於 21-3-13 12:35
我家人計劃去行絲綢之路,慢慢睇啦

我最想去埃及,不過難成事了,一係自己跟團去,老公say no!

象牙宮

oceandeepsea 發表於 21-3-13 12:38
咁玩少裝,我裝完,先發覺有d野用落係唔多好,裝錯左,裝個時已經諗左好耐

好似爐頭,我應該揀1個煤氣單 ...

少裝,舊年已經改動廚房廚具位 我用單頭爐,因為我有蒸焗爐,電湯煲,1屋3人已經夠用了!其實好睇你平時煮咩野,我就習慣用焗爐幫手煮食

珊瑚宮

回覆樓主:

另外可以玩養生,近期睇健康旦,但好hardsell

不過唔知為咩生活,可能都唔想咁長命,盞搞

首頁

尾頁

跳至