自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

識人難過識字 人際呢家野除左自己,父母都有部份因素。

公爵府

醒目開學勳章

一心一意 發表於 21-3-13 13:51
識人難過識字 人際呢家野除左自己,父母都有部份因素。

所以各有前因莫善人!

伯爵府

虎到金來勳章

識人介紹工, 都要有心做先得, 試過介紹人去做, 點知唔係遲到就無到, 幾唔好意思
自止唔再介紹人

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

係㗎,識人搵工容易好多,可以hea做,遲到,做事差,老細都唔鬧,加上有身材,樣唔差,老細從不鬧佢一句,仲答應好多要求。羨慕

公爵府

醒目開學勳章

yinjaiBB 發表於 21-3-13 14:06
係㗎,識人搵工容易好多,可以hea做,遲到,做事差,老細都唔鬧,加上有身材,樣唔差,老細從不鬧佢一句, ...

我覺得老細唔鬧,唔係因為有人介紹,
而係因為佢有身材,樣唔差囉!
我老闆係女人都鍾意請靚女,如果老闆係男人更加啦!

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

fundfund 發表於 21-3-13 14:45
我覺得老細唔鬧,唔係因為有人介紹,
而係因為佢有身材,樣唔差囉!
我老闆係女人都鍾意請靚女,如果老闆 ...
第一步都要有人介紹先入到行,學歷,工作能力都差,難搵到好工,因為朋友介紹,就容易入

伯爵府

回覆:識人好過識字

識人也要同级數,否則難成朋友

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

lin801 發表於 21-3-12 21:55
特別揾工,有人介紹,如果識個head或者老細,基本上唔洗點in都一定請,而且仲會係筍位

唔識人就唯有認命, ...

著住黃馬褂返亞仲爽添唔洗做成日請病假都得

男爵府

pomanlife 發表於 21-3-13 15:01
著住黃馬褂返亞仲爽添唔洗做成日請病假都得

仲好高人工只做單一工作添

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

全世界都係。
啲人入超級名校,其中一環都係為左將來畢業後,同學之間嘅人脈關係

大宅

牛年勳章

所以人際關係同網絡要打好

伯爵府

開心吸收勳章

moma1023 發表於 21-3-13 13:35
但又有冇諗過,如果只識人唔識字,後果又會點?
識到咩人,除咗際遇,本身自己嘅能力學識胸襟見解,都影響 ...

認同。如果唔夠資格,點in呀??

好似政府或大公司,要有最底要求,只識人,連最底要求都冇,人地點請。大公司還可以,政府一定唔得,icac見

伯爵府

開心吸收勳章

moma1023 發表於 21-3-13 13:38
係呀,我幾需要一份工都好,其實我唔會接受朋友同埋親戚介紹嘅工作,就算幾筍都係咁講。 但舊同事唔同,佢 ...

講時講,我公司請人,阿頭會問有冇人介紹,佢話in一分鐘,都唔那個係咩人,會否選錯。我阿頭成日選錯,請咩 騎呢人,佢話in時好正常,到真係做野,就...

所以佢請人,就會問大家有冇介紹

珍珠宮

特別揾工,有人介紹,如果識個head或者老細,基本上唔洗點in都一定請,而且仲會係筍位

珍珠宮

junior post 就唔未必係,senior post我覺得呢句絕對正確。。。senior post 老細一定出去打聽,所以有人介紹,瀨嘢機會少d。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

美味 發表於 21-3-12 22:03
其實都好正常,有人介紹起碼介紹嗰個人覺得ok先會介紹,無人介紹嘅100%靠彩數
...

無人介紹、都唔係靠彩數嘅、都要睇個人履歷、經驗及面試表現~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆樓主:

係我公司唔得,好處只係有人會認真D望份CV, 其他見工流程跟足規距。

入學就唔知,同事仔女靠人脈去咗唔同名校。

珍珠宮

seiko123 發表於 21-3-13 13:32
又關新移民事

就係因為識個老闆,另一個做緊都係$11000

男爵府

回覆樓主:

我中同,冇心讀書,當年會考0分,中文字好多都唔識寫,英文更加差,父母搭路入咗某大銀行內部文職

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

wai4919 發表於 21-3-13 16:32
認同。如果唔夠資格,點in呀??

好似政府或大公司,要有最底要求,只識人,連最底要求都冇,人地點請。 ...

Del

首頁

尾頁

跳至