自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

子爵府

KateC2012 發表於 21-3-13 11:30
不如將心比心,有一日我離婚後,前夫唔比我見對仔女,我會點做? 問下自己,就知答案
...

咁當然會用盡方法去見啦
但呢個家庭咁特別
個老豆唔知用咩方法唔俾見都唔定

伯爵府

smiletigger 發表於 21-3-13 08:57
到校長老師出庭作證未?未見有新開報。我都想知佢地可以点講。
當時果間幼稚園有無社工?當年唔係間間有。如 ...

睇之前報導,幼稚園老師有影相上報校長。出事後,校長話一直無異樣喎。我覺得佢想大事化無點知出事。又係幫兇一個。

到12月,哥哥已經咁傷,社工只係嚴重警告。其實呢啲情況,係咪可以直接帶去報警呢?

伯爵府

littlefunpig 發表於 21-3-13 03:17
當日小妹妹只有返學先可以避開3隻畜牲日打夜打,只有返學既幾個鍾可以抖一抖,有飽飯食下。

多得你成全你 ...

個小朋友咁傷,學校老師&校長竟然扮乜都睇唔到,依d不知所謂既教育工作者,真係要等天收!

侯爵府

ozoz 發表於 21-3-13 12:12
睇之前報導,幼稚園老師有影相上報校長。出事後,校長話一直無異樣喎。我覺得佢想大事化無點知出事。又係 ...

有無link?想知多d實況。
亞哥好似已入小學,唔記得佢學校有無出嚟講過嘢,同傷勢多唔多。印象中只記得係亞妹學校知佢有傷痕。

侯爵府

露比EE 發表於 21-3-13 12:13
個小朋友咁傷,學校老師&校長竟然扮乜都睇唔到,依d不知所謂既教育工作者,真係要等天收!
...

根本教育界就無監管 老師唔理校長唔理就無人理,社工向社署定校長負責?社署唔會知學校情況

子爵府

所以我都成日同個仔講,千祈唔好當校長、老師、社工、以至神父、牧師、修女、和尚等係好人,呢個世界乜嘢人都有,無需神化呢啲職業,好多都係搵銀至上,並非服務人群

大宅

人人行多一步,不自私,就可以揭發事件⋯⋯

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-3-13 09:13
一早就覺得應該拉埋學校知情不報嘅人!

講得啱

伯爵府

smiletigger 發表於 21-3-13 12:16
有無link?想知多d實況。
亞哥好似已入小學,唔記得佢學校有無出嚟講過嘢,同傷勢多唔多。印象中只記得係亞 ...

你用返妹妹個名search 有好多報導。現階段唔可以講名。

哥哥,之前報導講,老師轉介咗社工,社工嚴厲警告佢唔好再打,之後又請假唔返,再之後已經Xmas,再之後所以我覺得點解傷到咁,不論小學又好,幼稚園又好,唔即刻報警,等乜呢。

大宅

咁而家哥哥同邊個住?

男爵府

zxzx 發表於 21-3-13 08:22
邊間學校?
屯門富泰內的

男爵府

我喺FB上咗嗰間學校page,喺佢哋評論嗰度留言鬧佢哋,另外都有其他在上面書鬧佢哋

男爵府

蝦米豬 發表於 21-3-13 11:36
2018年新聞(有相),未至於一校一社工,老師有報告,校長校監知情,但不報。幼稚園非強制教育,退學不一定 ...
大家可以上面書佢哋學校page”評論"留言

公爵府

cara.mak 發表於 21-3-13 11:10
咁個哥哥又有無罪?
佢親眼睇住個妹受虛,但又唔去同老師講,或報警或搵其他幫手
哥哥得8歲,自己都比人打,將心比己,你係佢驚唔驚報寸比人打多鑊金?況且,佢已經比人洗腦,因為自己曳所以比班人渣打,你會唔會到處同人講?
只要將自己代入哥哥角色,就知點解佢唔出聲?老實講,呢間垃圾學校,報寸不成機會好大囉。

公爵府

呢啲老師、校長都有責任!應該要拉曬佢地!

男爵府

回覆樓主:

其實個社工話曾經嚴重警告家長,但邊個知佢所謂嘅"嚴重“喺點?社工又唔係警察、法官,可以點樣去警告人?所以我對依個社工講嘅野有保留。
見到小朋友咁,正常都應該報警啦,警咩告呀?

goldpiglet    發表於 21-3-13 13:22

男爵府

根本好多學校、公司甚至政府做事一向都係多一事不如少一事,怕要負責,但又貪圖高薪厚職,出事後淨係識龜縮,希望個校長同埋其他冇認真看待事件既人,呢一世都記住自己點樣幫兇害死條小生命

侯爵府

cara.mak 發表於 21-3-13 11:10
咁個哥哥又有無罪?
佢親眼睇住個妹受虛,但又唔去同老師講,或報警或搵其他幫手

哥哥當年得8歲,佢自己都要人救,你期望佢可以挺身而出救阿妹

珍珠宮

回覆樓主:

社工,老師,校長都知,
但原來都係冇人幫到小朋友

珍珠宮

蝦米豬 發表於 21-3-13 11:36
2018年新聞(有相),未至於一校一社工,老師有報告,校長校監知情,但不報。幼稚園非強制教育,退學不一定 ...

噉傷都唔報警?

首頁
23456...17

尾頁

跳至