自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

除左外藉人士,年青人都好唔合作。

屋企有個大學生,有安心出行唔用就梗㗎啦,佢仲日日去港島區gym。近日gym群組爆,附近多座樓(包括4大長老屋企)都要強檢。

我哋好合作咁,自費去檢測,又帶長老去檢測。年青人其實有去過長老屋企,我哋叫佢喺刊憲後2日內去強檢,免費嘅。一路whatsapp埋檢測中心資料,提佢去做,佢回覆:OKOKOKOKOK,知喇知喇知喇。

昨日佢拍拖夜歸,問佢檢左未,佢話未,我真係好嬲。我哋個個陰性結果,萬一佢唔係,我哋成個家族成座大廈甚至我哋工作地點都好麻煩。

我家嗰位大學生已經唔係最唔聽話嗰個,佢話啲同學仲有去party room同埋一大班人飲酒吹水。

男爵府

我日日都在街及超市見到三五成羣年青人帶齊架生去燒野食。

珍珠宮

回覆樓主:

未見過世面嘅細唔係咁,以為自己大個,仲話讀大學,其實腦筍未生埋,好多自以為是!
有事等佢哋自己承擔,希望唔好連累家人就好!
祝好運!

侯爵府

回覆樓主:

新一代生活條件太好,就算經濟環境幾差,佢哋都唔會餓死!

公爵府

罐頭湯 發表於 21-3-14 09:30

屋企有個大學生,有安心出行唔用就梗㗎啦,佢仲日日去港島區gym。近日g ...

吾做吾比零用錢,除非佢吾洗靠屋企。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

咪就係香港嘅年青人咁樣,所以啲老人家要自己去冒險打針嚟保護自己囉!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

照咁睇都係果班黃友一份子

侯爵府

佢哋已經將自私當做自由,唔會為其他人設想一下

伯爵府

屋企有個大學生,有安心出行唔用就梗㗎啦,佢仲日日去港島區gym。近日g ...

強檢唔去要罰五千,佢唔知嗎?到時要佢自己比罰款

另外想講,而家年青人好自私,唔知係咪教育問題,唔會顧及其他人。我家年青人話,佢就算中咗招都好快好返,佢唔 care, 我話:你會傳染人呢

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

年輕人嘅想法, 認為新冠病毒只係影響60+, 佢地年輕力壯, 就算中咗都只係住十幾日醫院咁大把, 佢地無有怕

點解會咁, 就係自私, 未曾為家人及老人家想想, 對貓狗勁有愛心, 對長者就。。。。。。

珍珠宮

小肥兔 發表於 21-3-14 11:27
年輕人嘅想法, 認為新冠病毒只係影響60+, 佢地年輕力壯, 就算中咗都只係住十幾日醫院咁大把, 佢地無有怕 ...

之前有jm開post話佢地長者排隊領取抗疫物資,比班垃圾區議員爆粗鬧

侯爵府

Shellyxlk 發表於 21-3-14 11:23

講得好
太多人把「自私」包裝成「自由」
其實不配

子爵府

因為班年青人只顧自己,中左招都唔洗死,但唔會理他人死活(emoji)

公爵府

2024年龍年勳章

其實呢一代都係我哋教成咁,我哋只能怨自己

大宅

宜家啲後生,無分學歷,大部分都粗口成文,自私精。
我常見嗰d後生情侶, 企喺港鐵車門邊攬埋一舊,明明佢地企嗰邊車門開,都唔行埋一邊,讓人上車。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

是公民教育的問題、香港教育嚴重出現問題~

中央下一個應該整治就是教育界、司法界及傳媒界~

大宅

回覆樓主:

朋友d仔女又係,大學生成日三五成群去呢度去果度,又去人屋企BBQ

男爵府

全因未見過世面無知又愚昧,佢地係要瀨過野先識學精架

男爵府

幸福花海 發表於 21-3-14 11:26
強檢唔去要罰五千,佢唔知嗎?到時要佢自己比罰款

另外想講,而家年青人好自私,唔知係咪教育問題,唔會 ...

我家年青人話中左就好了,唔洗返工,無言
我不想多講,只話唔該你諗下,你唔為父母,都為下屋企隻狗狗,希望你們小心點。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Shellyxlk 發表於 21-3-14 11:23

咪就係

首頁

尾頁

跳至