自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

真係好失望; 而家既人思想好怪~~

事件1. 學校老師; 同小朋友講....整親; 如果無流血係唔需要通知老師 () 結果俾人推到隻腳腫哂都無人理....

事件2. 同校長講...小朋友是不是有學習困難?我可以點做? 校長第一個選擇 你小朋友唔適合我學校; 無謂辛苦大家~~ (當時都係懷疑)

事件3. 小朋友被欺凌; 同老師講... (好小事咋家長!) 同校長講; (我地會留意!) 同社工&教育署講: (請問你有無實質証明?)

事件4. 近日申請食牌時...遇到的奇妙驗證方式 (你所賣既產品; 每樣產品去有電子收據既地方各買5包回來; 正本收據你需要蓋印簽署。)
問題: 我有批發商 & 供應商既BR; 合作合同; 產品資料同產地來源...點解我要去買?
回答: 因為要確保市場係賣買緊你的產品
()

上面既事件....令我好失望

男爵府

回覆樓主:

世界冇变,只係香港突然同世界脫軌,冇咗方向。

水晶宮

回覆樓主:

可能只是香港變

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

KenChung_FB 發表於 21-3-15 13:07
世界冇变,只係香港突然同世界脫軌,冇咗方向。

第一點至第三點,我會話呢間學校唔適合小朋友,改變唔到佢哋亦唔想嘥時間去改變佢哋,小朋友時間珍貴,去搵適合嘅學校同埋檢測,睇吓小朋友係咪真係有特殊學習需要去跟進吧!

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 Anpanmama 的帖子

第一至第三點...我已經解決左

都好清楚知道..而家D老師打份工架咋...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

事件1-3

好奇一問,你覺得以前會點?又,你所講既以前係幾時?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Reema 發表於 21-3-15 14:13

請問點解決,等我學定野!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1-3 真係好難講
好聽d... 可能老師們開會有討論過你小朋友, 正諗緊點做, 你就走去問校長, 所以有呢個回答
另外, 1+3 可能呢d case 係學校已係習以為常, 佢地見慣所以態度好平淡...就好似係醫院問醫生問題, 你好担心..但醫生覺得好普通

佢地既態度令你覺得佢地好hea, 好唔尊重

水晶宮

Reema 發表於 21-3-15 14:13

以前d老師都係打份工
仲要有絕對權力添
家長無得問咁多
所有嘢都理所當然

當然
任何年代都有好老師
只係唔多
同睇你好唔好彩遇到個

男爵府

Reema 發表於 21-3-15 12:55

事件1. 學校老師; 同小朋友講....整親; 如果無流血係唔需要通知老師 (:si ...

第1至第3點,我係你都會覺得失望

第4點我唔係好明,如果你係香港巿場上第一個引入呢樣嘢嘅人,咁點俾證明?

伯爵府

回覆 花生蘿蔔 的帖子

無錯; 第4點...真係令我好出奇

伯爵府

BK Milk勳章

如果是我經歷事件1-3,再問小朋友返學開不開心,如果不開心真是會轉校

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

事件1至3,轉校

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

事件1. 學校老師; 同小朋友講....整親; 如果無流血係唔需要通知老師 ( )
(會唔會小朋友事無大小都搵老師, 包括生倒刺,手仔痛,老師先至咁樣講,其實想教佢分事情嘅大小, 小朋友係咪小一二?)

事件2. 同校長講...小朋友是不是有學習困難?我可以點做? 校長第一個選擇 你小朋友唔適合我學校; 無謂辛苦大家~~
( 好睇係咩學校,如果係地區名校或直資,有機被嫌, 不過更加相信校長唔會咁直接講,應該係話:你會唔會考慮搵一間比較適合小朋友程度嘅學校,讀起上嚟比較舒服啲呢? 其實唔同嘅學校,程度不一,有時真係唔係好適合小朋友)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Reema 發表於 21-3-15 12:55

事件1. 學校老師; 同小朋友講....整親; 如果無流血係唔需要通知老師 (:si ...

學校老師咁差既??
放下自在

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

至於第三點,由於唔知整件事,所以好難評論。朋友嘅囝小息嘅時候對住個同學仔講「痴根」,家長反應好大,覺得個細路好唔啱, 向班主任丶社工丶校長全部投訴曬, 要學校即刻做跟進 , 要老師阻止,唔可以有下次發生 ,又要個小朋友對住全班向佢個小朋友道歉, 其實個小朋友已經寫了道歉卡。 所以事件屬大屬小, 好睇唔同嘅立場

伯爵府

湘發表於21-3-15 16:28
事件1.學校老師;同小朋友講....整親;如果無流血係唔需要通知老師( )
(會唔會小朋友事無大小都搵...

事件1; 小朋友既性格唔係大小事都搵老師.... 佢俾人推埋落樓梯...撞腫左; 佢行去搵老師... 我諗不是小事...

事件2; 當時校長就係咁直接; 我仲呆左一呆....被嫌就一定啦~~但唔係先評估先決定小朋友去留嗎? (學校唔幫你評估啦; 你自己出去安排...有報告攞番黎啦...津校係有安排..點解唔安排???)

男爵府

牛年勳章

Reema 發表於 21-3-15 16:47
事件1; 小朋友既性格唔係大小事都搵老師.... 佢俾人推埋落樓梯...撞腫左; 佢行去搵老師... 我諗不是小事. ...

你係咪讀名私校? 因為我朋友個女能力好差,佢讀名牌學校,真心地冇人關注 ,下下聽老師嘅說話

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

第一根本不能接受,撞親頭無流血就無事?咁骨折呢?呢間咩學校黎架?

首頁

尾頁

跳至