論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

Gerlyvi Nxxx Rodrigo

出生:10 Sep 1990

佢喺菲律賓等緊visa時已同我借錢(HK$1,000),話唔夠錢做身體檢查,我見唔太多錢,文件又申請緊喇,就借俾佢。幾經辛苦過咗21天隔離,俾晒酒店錢(日日佢就喺酒店煲劇跳舞)。

嚟到走晒樣,大話連編,之前話自己不知幾純,點知俾我查到佢Facebook,追韓劇韓星,跳辣舞,佢喺屋企著短褲仔做嘢,佢話熱喎!我叫佢唔好,佢就搵件t-shirt遮住就算。我話做嘢時間唔可以有電話,叫佢放喺房,無幾耐我知道佢無,我問佢放喺邊,佢竟然喺肚臍下面「嗰到」攞出嚟(唔好意思,勁噁心),佢用條褲箍住,嚇死人!我已經用萬二分耐心忍耐教佢,佢就玩嘢猛話唔知、唔記得,未到第十日就連餸都唔煮,因為唔鍾意煮嘢喎!我忍住道氣,同佢講話「咁我煮,你幫手準備好唔好?」佢話No! 不過佢喺個履歷到寫住佢係all-round喎。跟住嗰晚就辭職。現在還日日係Facebook作故仔,又話俾我刻薄又話無嘢食,(佢唔知道我有佢Facebook)。

佢咁有刺無孔,都係諗住香港大把水魚會上當,所以大家千祈唔好中計呀。我自問屋企只得3口子,有幾多嘢做呀,佢都可以咁。請工人又無reference check, 我唯有用呢個方法提醒大家,佢衰到咁,呃到我都一樣呃到你啊!

別墅

WAC 發表於 21-3-15 17:05
Gerlyvi Nxxx Rodrigo出生:10 Sep 1990

佢喺菲律賓等緊visa時已同我借錢(HK$1,000),話唔夠錢做身體檢查 ...

經agent請?

大宅

記得一定要寫詳細投訴信去入境處

洋房

回覆 Crystalbee 的帖子

唔係,經人介紹,話好,direct hire, 唉點知....

洋房

回覆 beanbean7511 的帖子

多謝你建議。寫詳細嘅話,入境處真係有用嗎?
另外,都提醒大家,在工人上班後盡早問佢攞佢嘅Facebook 社交媒體的名字,我都係睇咗先大開眼界,原來佢嘅真身係咁嘅,早知就唔會請佢。

佢而家咁放肆,都係有人或agent教佢,「似」住自己新嚟香港,又隔離了,扮清純,扮受害,呃到人。

若你哋遇到呢種工人,又想請,記住當場即刻叫佢show證據,show唔到嘅都係呃鬼,任佢講咩都得。

無論你幾趕要工人,千祈唔好就手就請,好似我咁,提隻老鼠入米崗😭😭

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

介紹工人比你的人, 認真大整估。 應係博炒專家。

投訴有用, 第一次只put on record, 但下一手再投訴, 入境處會做野, 唔再批佢visa.

洋房

回覆 lily-of-valley 的帖子

謝謝大家

大宅

呢個時間請新嘅海外 我覺得要用agent...
起碼有人幫你跟隔離嘅嘢 又有叫做幫吓手管理下個人 雖然冇嘢可以寫包單...

不過剛剛好似停咗飛機來往菲律賓

洋房

回覆 beanbean7511 的帖子

多謝你嘅提醒,今次真係又上了一課。
經中介公司都好,不過千祈唔好搵嗰啲黑心中介,有啲真係衰到只係做轉手,從中賺commission,工人質素都係要僱主自己挑選為佳。

**** 小心為上,勿墜工人騙局。****

男爵府

WAC 發表於 21-3-15 20:12
回覆 Crystalbee 的帖子

唔係,經人介紹,話好,direct hire, 唉點知....

你個咩朋友黎,咁好介紹? 佢自己識個工人?

洋房

回覆 c27cheun 的帖子

唉,真係踩正蕉皮!

首頁

尾頁

跳至