自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢地呢個年紀係好想扮大人,仔小五時開始多whatapps打機都聽佢同學講唔少,留意到都唔係所有同學都會講,所以都冇叫仔疏遠同學。
之前聽過類似說法:
A同學因為B同學成績差,家長叫疏遠B,C比A更叻,C家長又會叫疏遠A,D同學住劏房又要疏遠,E同學成日講粗口又要疏遠,F同學成績資優但有情緒問題會打人又要疏遠,成績好的本身掛住讀書補習練樂器唔打機又埋唔到堆,仲要很少面授課加社交距離,結果個個都冇好朋友
我希望個仔多啲朋友所以要取捨

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我記得我小學時、唔好話講粗口、淨係講 "你條友" 已經被罰~

今天香港的教育、為什麼搞成咁?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

I9528 發表於 21-3-17 07:57
之前有人開帖,問點解 BK 唔可以講粗口

有JM 就話,講粗口係真性情,唔講嘅就係虛偽

唔係呀?

我家族來唔講粗口、所以冇真性情?

男人講粗口已經唔好、最怕就係女人講粗口、幾靚都冇用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

畀面勳章

大力大力 發表於 21-3-18 05:57
唔係呀?

我家族來唔講粗口、所以冇真性情?

你咁惹火,响BK,好多人想對你講喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

babymamaloveyou 發表於 21-3-17 16:44
我小朋友小二,開始接觸,但佢唔知係咩,佢話校車(高年級)有人講粗口,保母話不可以講粗口...我小朋友就 ...

小二就接觸

珍珠宮

咩~ 發表於 21-3-18 00:18
佢地呢個年紀係好想扮大人,仔小五時開始多whatapps打機都聽佢同學講唔少,留意到都唔係所有同學都會講,所 ...

都明白,佢開始大,我都想佢多啲朋友⋯

一啲基本粗口,我都勉強接受,當聽唔到~
同埋佢係好似鬧緊我個仔咁,所以我有啲不安。
我叫仔同佢講,你唔好講粗口啦,我阿媽聽到,佢唔比我打機ka⋯⋯之後個啲,聽唔到就當冇⋯

男爵府

今時吾同往日,現在好多d細細嗰巳經講得好流利,包括女仔

大宅

是是但但 發表於 21-3-17 19:23
當然接受唔到!
早兩日聽到個幼稚園小女孩講痴孖根,我都接受唔到。點解咁細個咁講野架!
...

一定是大人講啦,唔可以怪小朋友,我同事成日鬧仔(幼稚園),成日叫個仔“唔好痴線啦你”......我好相信佢個仔已經好熟“痴線”(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

近朱者赤, 近墨者黑!

大宅

K3都見過爆粗
莫講小學生

男爵府

amypekkle 發表於 21-3-17 21:54
「學校話唔可以邊行邊吃。。」~
學校教得嚴,小朋友好乖!

確係嚴。。這是這學校的特色。。
試過多年前有學生用Lv定chanel做書包,校長以學生必須儉樸爲由,請求家長同小朋友換走名牌用品。。家長唔順氣,可能覺得用什麼不影響人所以不理會。。
結果校方出信再三提示,並講明家長立場同校方背道而馳,如堅持不遵可要求學生退學。。
3次信勸喻不果,真係踢左個名牌友出校

首頁

尾頁

跳至