自由講場

跳至

首頁
12345...33

尾頁

男爵府

畀面勳章

見到有人日日開post鬧老師,真係想平反一下。我係中學主科老師,教band 2學校,中一四六都有教。

1. 話我哋好得閒?中六走左之後,中四五每日返,中一至三輪住返,我哋每日8-1pm實體課+zoom,下午再幫高年級補課同開會,網課準備比實體課更多!教左咁多年,我合埋眼都背到課本內容,但上網課,為左令學生更有興趣同專注,我哋要諗好多活動,舉列整個Kahoot, 玩15分鐘,但準備功夫隨時一兩個鐘,仲要將好多教材電子化,等學生睇得更容易,依D全部係心機時間!

2. 話老師唔洗改功課?學生每日google classroom交功課,我就起ipad開黎改,d學生又scan得衰,有時好朦、有時cut緊D字,

男爵府

畀面勳章

我比收到實體功課用多起碼一倍時間批改。以前學生唔明我可以留佢起度教,而家隔山打牛,我甚至就住批改的作文,每份拍片比意見再send 返比學生,依D唔係時間心機?

3. 唔係我哋唔肯檢測,係學校根本冇問過我地意願,我身邊所有同事都願意檢測,希望盡快復課。有人立心不良,想分化老師同家長,成日開口埋口話老師嘆慣,白逗人工,對於真心為學生付出的老師,聽到真係非常難過。

抗疫疲勞,我自己都有二個小朋友,都好想佢哋復課,所以我完全明白家長的訴求,但日日起度怨,對你小朋友有幫助嗎?

男爵府

畀面勳章

知道依篇野實有人唔岩聽,但希望大家都理性分析,互相尊重。我聽朝仲要6:15起身,8am開始實體加網課到4:30pm, 5pm仲有個會開,早抖!

大宅

回覆樓主:

支持你

男爵府

唔使講咁多野,咁辛苦就走去吐啖口水做檢測,回愎返正常上課,咁咪唔使咁辛苦啦!

Manwah    發表於 21-3-17 14:54

男爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章

老師,辛苦了!

珍珠宮

回覆樓主:

老師加油

男爵府

回覆樓主:

明白老師辛苦,但係究竟學校唔覆課吖,定還是真係有老師唔肯去檢測呢?
其實大家都要體諒,老師同家長都好辛苦,大家都好想知道點解要令到自己咁辛苦

Manwah    發表於 21-3-17 14:55
wcpcelia    發表於 21-3-17 11:20

男爵府

averymom 發表於 21-3-16 23:14
知道依篇野實有人唔岩聽,但希望大家都理性分析,互相尊重。我聽朝仲要6:15起身,8am開始實體加網課到4:30p ...

老師,辛苦啦,支持你地

男爵府

加油

大宅

支持老師好好休息

男爵府

感謝你為學生的付出,辛苦了

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加油老師媽媽

侯爵府

averymom 發表於 21-3-16 23:13
我比收到實體功課用多起碼一倍時間批改。以前學生唔明我可以留佢起度教,而家隔山打牛,我甚至就住批改的作 ...

老師,加油丫,辛苦你地。
其實好多家長都明,我仔學校都未全面返學,但我怪既唔會怪學校,只會怪政府將個波推比學校,令到呢個香港更加多衝突。

199707100304    發表於 21-3-17 13:22

男爵府

你話:學校冇問過你哋意願,又話全部老師都願意做檢測
你唔覺得你啲說話前後矛盾?既然全部都願意做,點解冇做?有人話唔好做呀?你哋唔識同校長反應嘅咩?
你的説法就好比學生唔做功課,然後話老師冇問我哋意願,所以冇做,d學生話其實佢哋願意做架!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

支持你!各位老師加油!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ilikethis2005 發表於 21-3-16 23:22
老師,加油丫,辛苦你地。
其實好多家長都明,我仔學校都未全面返學,但我怪既唔會怪學校,只會怪政府將個 ...

同意

男爵府

畀面勳章

hellokitty111 發表於 21-3-16 23:15
唔使講咁多野,咁辛苦就走去吐啖口水做檢測,回愎返正常上課,咁咪唔使咁辛苦啦!
...

你冇睇內容?係學校唔安排老師接受檢測,唔係老師唔願意!而一間二十四班的中學,除左大約六十名老師,仲有書記、工友、lab tech接近一百個職員,全面檢測係包括每一個職位,只要有一個人唔願意,都冇辦法全面復課。但我學校個情況係,有老師建議全面檢測,但學校無動於衷

珍珠宮

我比收到實體功課用多起碼一倍時間批改。以前學生唔明我可以留佢起度教,而家隔山打牛,我甚至就住批改的作 ...

我想請問邊個唔想比你地做檢測?管理層?

子爵府

既然咁辛苦,但點解都唔主動去檢測呢?積極D 先可以脫離網課既苦海哦

仲有,唔係個個老師都咁勤力盡責架,以我女中學為例,網上功課從來唔改,係upload 答案上classroom ,學生自己對架,

karenlyk    發表於 21-3-17 13:27
wcpcelia    發表於 21-3-17 11:22

首頁
12345...33

尾頁

跳至