自由講場

跳至

首頁
45678...33

尾頁

珍珠宮

averymom 發表於 21-3-16 23:32
我邊度有講過全部老師願意檢測?全校一百個職員,我點知人地咁多?我係話我身邊的同事願意檢測,請睇清楚
...

啲人回post成日睇漏又睇錯,所以做唔到老師囉

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實問老師意願時有冇先討論?係討論復課意願定檢測意願?記名投票?不記名投票?定發表完意見連投票都冇?只係探口風?贊成反對比例多少?復課門檻贊成比率要幾多?有冇再開會討論或再投票?定問咗第一次就以後唔再討論

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

老師加油!

男爵府

回覆樓主:

老師,不用理會那些腦殘的人,佢地只會鬥人而不敢批評政府。

水晶宮

hellokitty111 發表於 21-3-16 23:34
3. 唔係我哋唔肯檢測,係學校根本冇問過我地意願,我身邊所有同事都願意檢測,希望盡快復課。有人立心不良 ...

我都係咁理解,身邊所有同事,我以為已經係全部,間學校有幾大吖。如果樓主寫,據我所知,學校大部分同事都願意檢測...咁咪唔會誤會囉。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

侯爵府

KenChung_FB 發表於 21-3-17 06:09
老師,不用理會那些腦殘的人,佢地只會鬥人而不敢批評政府。

政府 卸膊就緊㗎啦! 但唔見得某D老師好囉! 一隻手拍唔響嘅, 之前有啲老師接受電台訪問, 都有話老師檢測但學生唔檢有咩用? 極有家長問校長點解唔復課, 校長都話因為行政問題呀所以復唔到課!

禁止訪問

珍珠宮

averymom 發表於 21-3-16 23:36
我不可以代表全香港幾萬個老師!我只係講我唔介意檢測,亦希望大家明白,唔係所有老師都拒絕檢測的
...

喺度唔洗太勞氣,始終有啲人係帶有目的咁覆你,唔好激動自己

琥珀宮

averymom 發表於 21-3-16 23:13
見到有人日日開post鬧老師,真係想平反一下。我係中學主科老師,教band 2學校,中一四六都有教。

1. 話我 ...

咁你支持檢測嗎

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-3-17 06:24
我都係咁理解,身邊所有同事,我以為已經係全部,間學校有幾大吖。如果樓主寫,據我所知,學校大部分同事 ...

樓主係話「其實我身邊D同事都願意檢測」
係有人主觀認為等於全校教職員

就算公司唔大,都唔會識得哂問哂意願呀嘛?

係咁攻住樓主有意思咩?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 averymom 的帖子

有個朋友 個中二生 疫情期間 學校好忙 老師上下午都忙到幫學生補到 6,7點 ,預備好多野去支援呢d只上半日堂既中學生。樓主係中學老師 我理解你唔好因為一d人既怨氣 而唔開心

珍惜 感恩
You got this!!

琥珀宮

我比收到實體功課用多起碼一倍時間批改。以前學生唔明我可以留佢起度教,而家隔山打牛,我甚至就住批改的作 ...

其實作為一個老師,究竟明白問題係邊嗎?唔係話老師唔做野,做多定做少嘅問題,問題嘅核心係有老師唔肯去檢測,而學生返唔到學校上堂

點解有老師情願做多咁多野都唔去檢測,等班學生可以全部都返學呢?
其實開咁多個post, 講左咁耐,反駁嘅
人都冇一個正面回答過呢個問題,只係不停咁講其實網課老師仲做多左野,咁算唔算答非所問呢?

karenlyk    發表於 21-3-17 15:39

水晶宮

都係嗰句:樹大有枯樹。
明白各行各業都有其專業及難處,辛苦了。

大宅

見到有人日日開post鬧老師,真係想平反一下。我係中學主科老師,教band 2學校,中一四六都有教。

1. 話我 ...

所有老師檢驗曬咪唔使網課囉

子爵府

回覆樓主:

老師支持您呀!你好有心為了學生你 付出好多心機去準備上zoom課堂資料,好老師學生一定知,謝謝妳。

侯爵府

hellokitty111 發表於 21-3-16 23:15
唔使講咁多野,咁辛苦就走去吐啖口水做檢測,回愎返正常上課,咁咪唔使咁辛苦啦!
...

你唔洗挑撥離間,看一樓第三點,老師願意檢測,但學校(校長)不原意.

大宅

回覆樓主:

老師,加油,辛苦曬

珍珠宮

回覆樓主:

咁有無同校長傾下??
我覺得你係正常人
但應該有d唔正常既人堅決唔檢測
專登同政府作對
先出咁既結果
既然而家咁辛苦
點解唔集所有老師力量
一齊向校長爭取?
還是根本仲有太多老師同你想法不一樣

公爵府

牛年勳章

老師,辛苦哂,每日對住電腦上堂,好多家長話囝囡近視深左,我相信老師們,你們嚴重更多,香港現實社會,老師点出策略,保住班在家的學生專心d 交功課,温書,更加係強人所難,社會有不同声音。孩子為自己負責,我相信係一個考驗,父母心疼担心。也實屬正常,各自出奇謀,做自己吧,什麽什麽,發洩咪講哂佢,懒理不公平批評,做好自己巳經吾簡單,吾係老師妳的錯,繼續加油

子爵府

ilikethis2005 發表於 21-3-16 23:22
老師,加油丫,辛苦你地。
其實好多家長都明,我仔學校都未全面返學,但我怪既唔會怪學校,只會怪政府將個 ...

Exactly, 政府不是優待老師,根本有心將個波推比學校令老師成為磨心,我絕不認同老師寧願zoom, 我見到zoom老師仲辛苦過實體課。

首頁
45678...33

尾頁

跳至