少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

可能以前我返工,無咩時間見到丫女。Quit左份工,做ftm快2年了。雖然勞氣,但很珍惜。過多幾年,小朋友長大,你就自由了。一起加油。

禁止訪問

男爵府

我同事而家有個讀k1的小朋友, 佢好鍾意返工, 因為係公司佢可以有me time

子爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

悲哀! 不過總有人比你差的, 單親全職的更無奈.

大宅

babyfung61 發表於 21-3-16 23:47
日日如是,日日循環咁跟時間表生活,等,等星期日、等假期,然後又係要買餸,好快又到星期一,又重複⋯
等 ...

無論全職或者在職媽媽都係一樣,所有時間都係奉獻晒比仔女,好明白嗰種疲倦,照顧全家大小所有事,一日三餐、湊佢、陪玩、陪瞓、溫習睇功課。不過小朋友大左就會好啲,我每次覺得好攰嘅時候,都會諗住個仔帶比我嘅快樂,咁就會好樂意去為佢做任何事㗎嗱!

大宅

日日如是,日日循環咁跟時間表生活,等,等星期日、等假期,然後又係要買餸,好快又到星期一,又重複⋯
等 ...

一定要拎d時間做自己喜歡既事。
日復日年復年,我係bb細時有呢種麻木感,因為要靠自己湊,到返左學,無咁困身,有返d時間就好好多。

別墅

我反而覺得唔係好重覆喎!由小學教小朋友做功課溫習,到升中時,一齊努力為左上好中學,而家都有時教下佢功課,人生道理,又有高中既考試,我同小朋友渡過好多階段,彷彿自己從頭走進小學、中學階段,唔會悶啊!反而我自己再上網進修下,仲講D新既 science news佢知,至於生活事,例如煮飯之類係生活習慣一般,好似起身擦牙咁,我無唸佢係咪好重覆!日日食飯去厠所都係重覆,在乎你生活裡有無其他推動力!

試下重新出發,找尋每個唔同階段既意義。

禁止訪問

複式洋房

等 ...

一定要抒發下嘅 有時呢都唔好唔記得自己,要扮吓靚,做吓運動!佢哋好快大個咗我哋都仲要keep住靚靚出去見人

大宅

你返工囉, 返工先慘. 偷懶下都被人講.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至